Όταν οι άνθρωποι με Σκλήρυνση Κατά Πλάκας δεν το βάζουν κάτω

Ενημερωτική Ημερίδα του Σωματείου Ατόμων με Σκλήρυνση Κατά Πλάκας Χίου στο Αμφιθέατρο Πανεπιστημίου Αιγαίου.
Δείτε το ΒίντεοΔείτε τις Φωτογραφίες
Κυρ, 24/11/2019 - 19:26

Ενημερωτική Ημερίδα από το Σωματείο Ατόμων με Σκλήρυνση κατά Πλάκας Χίου, πραγματοποιήθηκε σήμερα Κυριακή 24 Νοεμβρίου 2019 από τις 10.30 π.μ. με βασικό συμπερασματικό μήνυμα από τους προσκεκλημένους ιατρούς ομιλητές, ότι οι άνθρωποι με Σκλήρυνση Κατά Πλάκας πρέπει να συνεχίζουν τη ζωή τους κανονικά με υγιείς καθημερινές δραστηριότητες πράγμα που τους ωφελεί, να κάνουν οικογένεια και παιδιά γιατί δεν είναι κληρονομική νόσος, να είναι πάντα σε επαφή και συνεννόηση με το γιατρό τους και να επιζητούν και να έχουν μια ολιστική και διεπιστημονική αντιμετώπιση της κατάστασής τους, γιατί μπορεί να σχετίζεται με διάφορα επιμέρους θέματα που αφορούν διάφορους κλάδους της Ιατρικής και φυσικά και απαραιτήτως να είναι πάντα ενημερωμένοι πάνω στη φαρμακευτική αγωγή και σε επαφή με τους θεράποντες Γιατρούς γιατί το φάρμακο είναι ο απαραίτητος και αποτελεσματικός σύμμαχός τους.

 ''Ολιστική - Εξατομικευμένη Θεραπευτική Προσέγγιση στην Πολλαπλή Σκλήρυνση'', ήταν το θέμα της Ημερίδας με ομιλητές: τον Φυσίατρο Αθανάσιο Τσιβγούλη, τον Χειρουργό Μαιευτήρα-Γυναικολόγο Χρυσοβαλάντη Κουμπή, τον Επίκουρο Επιμελητή της Ουρολογικής Κλινικής του Γενικού Νοσοκομείου Χίου Νικόλαο Λαψίδη και τον Νευρολόγο του Κέντρου Πολλαπλής Σκλήρυνσης, Ιατρικό Διαβαλκανικό Θεσσαλονίκης, Γεώργιο Μπαλαμούτσο.

Στην Ημερίδα παραβρέθηκε ο Αντιδήμαρχος Χίου Παιδείας, Υγείας και Κοινωνικής Προστασίας Γιώργος Πατεριμός, της 96 ΑΔΤΕ και άλλων φορέων.

Και μόνο η επιλογή για την Επιστημονική σύνθεση του πάνελ με γιατρούς διαφόρων ειδικοτήτων δείχνει την ανάγκη της ολιστικής και διεπιστημονικής αντιμετώπισης της Πολλαπλής Σκλήρυνσης.

Ο Αθανάσιος Τσιβγούλης μίλησε για το ρόλο του Φυσιάτρου στην Πολλαπλή Σκλήρυνση για την ανάκτηση της λειτουργικότητας του πάσχοντος.

Ο Χρ. Κουμπής ανέπτυξε το θέμα ''Σκλήρυνση κατά πλάκας και σεξουαλικότητα και τόνισε ότι άνδρες και γυναίκες που πάσχουν από τη νόσο μπορούν ωραιότατα να έχουν μια ικανοποιητική σεξουαλική ζωή, να τεκνοποιήσουν, να θηλάσουν οι γυναίκες...και δεν υπάρχει λόγος να καταθέτουν τα όπλα σε κανέναν τομέα της ζωής τους. Τόνισε ακόμα ότι η νόσος δεν είναι κληρονομική. 

Ο Νικόλαος Λαψίδης μίλησε για την ''Παρέμβαση του Ουρολόγου'' και εξήγησε ότι ορισμένα είδη συχνοουρίας και ακράτειας είναι ενδεικτικά για πιθανή εμφάνιση της νόσου και θα πρέπει να απευθύνεται κανείς αμέσως στον Ειδικευμένο Ιατρό...κι αν πάσχει από Πολλαπλή Σκλήρυνση ένα παραπάνω...διότι μπορεί να προλάβει παθήσεις όπως νεφρική ανεπάρκεια που προκαλείται και από κατακράτηση ούρων.

Όλοι οι ομιλητές τόνισαν ότι η έγκαιρη διάγνωση και δρομολόγηση θεραπείας βοηθά πολλές φορές ακόμα και στην πλήρη κατά το δυνατόν αποκατάσταση του ασθενούς, ενώ ότι χρονίζει αφρόντιστο χειροτερεύει...και πρόσθεσαν ότι το μόνο σίγουρο είναι πως δεν μπορεί κανένας να παλέψει την Πολλαπλή Σκλήρυνση από μόνος του και ότι η Ιατρική και Φαρμακευτική Περίθαλψη είναι απαραίτητες.

Τέλος ο Γεώργιος Μπαλαμούτσος μίλησε για τα ''Νεότερα δεδομένα στην εξατομικευμένη θεραπεία της Πολλαπλής Σκλήρυνσης''. Τόνισε ότι ο κάθε άνθρωπος είναι διαφορετικός και γιαυτό σε συνεργασία και συζήτηση με το γιατρό η θεραπεία θα πρέπει να λαμβάνει πολύ σοβαρά υπ' όψιν τις ιδιαιτερότητες, τις δυνατότητες και τα χαρακτηριστικά του κάθε ατόμου για την επιτυχημένη της έκβαση. Πρόσθεσε επίσης κάτι ιδιαίτερα ελπιδοφόρο, ότι η επιστήμη, η έρευνα και η σύγχρονη Ιατρική συνεχώς βελτιώνονται και εξελίσσονται ραγδαία και δεν αποκλείεται καθόλου σε ένα ή σε δύο χρόνια ανίατες ασθένειες να θεραπεύονται πλήρως πράγμα που το έχουμε δει και στο παρελθόν.

Ο ίδιος έδειξε στο κοινό και ένα πολύ εύγλωτο βίντεο με κινούμενα σχέδια που λέει απερίφραστα πως οι άνθρωποι με Πολλαπλή Σκλήρυνση συνεχίζουν κανονικά τη ζωή τους σε όλους τους τομείς.

Μίλησε επίσης ο γνωστός Ψυχολόγος Παντελής Πρώϊος που παρακολούθησε την ημερίδα και τόνισε ότι και στην Πολλαπλή Σκλήρυνση όπως και σε όλες τις ασθένειες, αλλά και σ' όλους τους τομείς της ζωής μας παίζει πολύ καθοριστικό ρόλο για την καλή εξέλιξη των πραγμάτων και ότι η σωστή ψυχολογική υποστήριξη είναι συνδυασμός των ενεργειών και της συμβουλευτικής των ειδικών και των συνεπιδράσεων των οικείων του πάσχοντος.

Ακολούθησε συζήτηση και ερωτήσεις των παρευρισκομένων με τους γιατρούς του πάνελ των ομιλητών σχετικά με θέματα της καθημερινότητας και της Ιατροφαρμακευτικής Περίθαλψης των ασθενών με Σκλήρυνση Κατά Πλάκας.

Ανάμεσα στο ακροατήριο ήταν και ο Χιώτης Ολυμπιονίκης Μαραθωνοδρόμος Χριστόφορος Μερούσης που πάντα στηρίζει τέτοιες δράσεις. Στον Χριστόφορο Μερούση απονεμήθηκε στο κλείσιμο της Ημερίδας τιμητική πλακέτα για την υποστήριξη και τη συμβολή του στις δραστηριότητες και τις προσπάθειες του Σωματείου Ατόμων με Σκλήρυνση Κατά Πλάκας, αλλά και για τη θετική συμβολή του στην κοινωνία ως αθλητής, όπως τόνισε ο Πρόεδρος του Σωματείου Ατόμων με Σκλήρυνση Κατά Πλάκας Σταμάτης Κλουμάσης.

Τιμητική πλακέτα απονεμήθηκε επίσης στον σύλλογο ''Ποδηλάτες Χίου'' και στα μέλη του που συμμετείχαν ενεργά στην Ενημερωτική Ημερίδα, την στήριξαν και την παρακολούθησαν.

Στο Χριστόφορο Μερούση και στους ''Ποδηλάτες Χίου'' ο Πρόεδρος του Συνδέσμου Ατόμων με Σκλήρυνση Κατά Πλάκας Σταμάτης Κλουμάσης έκανε ειδική τιμητική αναφορά και κατά την έναρξη της Ημερίδας.

Ο Χριστόφορος Μερούσης μίλησε για το θέμα σε μια προσωπική μικρή συνέντευξη που μπορείτε να παρακολουθήσετε στην Αλήθεια ΤV, όπως και την Ημερίδα ολόκληρη που πραγματοποιήθηκε στο Αμφιθέατρο του Πανεπιστημίου Αιγαίου στη Χίο.

Παράλληλα στον χώρο υποδοχής του Αμφιθεάτρου του Πανεπιστημίου Αιγαίου υπήρχε κέρασμα για το κοινό και ενημερωτικά φυλλάδια σχετικά με το θέμα και τις παραμέτρους του. 

Σε μια προσπάθεια ολιστικής προσέγγισης 360ο της νόσου διαφορετική από τις συνήθεις ενημερωτικές εκδηλώσεις, οι παρευρισκόμενοι  είχαν την ευκαιρία να αισθανθούν μέσα από μια βιωματική δράση (μάσκες απεικόνισης) μερικές από τις δυσκολίες που αντιμετωπίζουν οι ασθενείς που πάσχουν από πολλαπλή σκλήρυνση όπως και να βιωσουν πως είναι ένα ταξίδι με ένα ποδήλατο που έχει πολλαπλή σκλήρυνση αναδεικνύοντας με έναν διαφορετικό τρόπο κάποια από τα συμπτώματα της νόσου, μια ευγενική πρωτοβουλία της εταιρείας Sanofi που θέτει τον ασθενή στο επίκεντρο των δραστηριοτήτων της.

Η Μαρια Συμιακάκη Υπεύθυνη εταιρικών υποθέσεων και Ενώσεων Ασθενών της εταιρείας Sanofi δήλωσε ότι η σημερινή εκδήλωση αποτελεί αναπόσπαστο κομμάτι των ενεργειών μας για πληρέστερη ενημέρωση και ευαισθητοποίηση αναφορικά με τη Πολλαπλή Σκλήρυνση.

Όπως μας δήλωσε στο τέλος της εκδήλωσης ο Σταμάτης Κλουμάσης: «Μέσω της βιωματικής εμπειρίας οι παρευρισκόμενοι είχαν τη δυνατότητα να βιώσουν και να αισθανθούν μερικές από τις δυσκολίες, που αντιμετωπίζουν οι ασθενείς με Πολλαπλή σκλήρυνση και σκοπός μας είναι να συνεχίσουμε να είμαστε αρωγοί και συνοδοιπόροι στο έργο του συλλόγου  με αγάπη και σεβασμό».

  

imerida_gia_tin_pollapli_sklirynsi

Σχετικά Άρθρα