
Και αυτή τη φορά οι ισχυροί άνεμοι που πνέουν στην περιοχή μας, δεν έβαλαν φρένο στους αδίστακτους δουλεμπόρους και στην "επιχείρηση" παράνομης μεταφοράς μεταναστών, αφού το λιμενικό επενέβη σε τρία περιστατικά, το ένα στα Καρδάμυλα, το δεύτερο στα Νένητα και το τρίτο στη Δασκαλόπετρα, υπολογίζοντας, κατά προσέγγιση, ότι ο αριθμός των μεταναστών κυμαίνεται συνολικά στους 80 με 90.
Με ότι κινδύνους ελλοχεύει η μεταφορά ανθρώπων, με τα συγκεκριμένα μέσα, σε τέτοιες καιρικές συνθήκες, νέα κύματα μεταναστών φτάνουν συνεχώς στη χώρα μας, επιβεβαιώνοντας έτσι τα στοιχεία που παρουσίασε σε συνέντευξη Τύπου το ελληνικό γραφείο της υπηρεσίας του ΟΗΕ, σύμφωνα με τα οποία τον τελευταίο χρόνο οι αφίξεις προσφύγων και μεταναστών στα νησιά του ανατολικού Αιγαίου, κυρίως στο βορειοανατολικό Αιγαίο και τα Δωδεκάνησα, σημείωσαν κατακόρυφη αύξηση κατά 223,22%. Ειδικότερα, το ελληνικό γραφείο της Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες αναφέρει ότι το πρώτο οκτάμηνο του 2014 πέρασαν στην Ελλάδα από τη θάλασσα 22.089 άτομα. Το αντίστοιχο διάστημα του 2013 ο αριθμός ήταν 6.834 άτομα, ενώ όλο το 2013 ήταν 11.500 άτομα. Στην Ελλάδα υπολογίζεται ότι 65% των προσφύγων που καταφτάνουν στην Ελλάδα προέρχονται από τη Συρία. Το αντίστοιχο ποσοστό του 2012 κυμαινόταν στο 40%. Εξάλλου, η Τουρκία φιλοξενεί σήμερα περισσότερους από ένα εκατομμύριο Σύρους πρόσφυγες και ο Λίβανος 1.151.000. Σύμφωνα με στοιχεία της Ελληνικής Αστυνομίας, έως τον Αύγουστο το 2014 έγιναν στην Ελλάδα 17.365 συλλήψεις Σύρων για παράτυπη είσοδο και παραμονή, αριθμός που για όλο το 2013 έφτανε τους 8.517.Ανεπαρκείς οι δομές φιλοξενίας των προσφύγων.
«Η κατάσταση που δημιουργήθηκε το καλοκαίρι στην Ελλάδα έχει προσλάβει χαρακτηριστικά ανθρωπιστικής κρίσης, ενώ η επερχόμενη χειμερινή περίοδος δημιουργεί νέες προκλήσεις. Σχεδόν σε καθημερινή βάση σημειώνονται σε όλα τα νησιά του ανατολικού Αιγαίου, αφίξεις πολυπληθών ομάδων» εξήγησε ο επικεφαλής του ελληνικού γραφείου της Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ για τους πρόσφυγες, Γιώργος Τσαμπρόπουλος.
Όπως επισήμανε, εξάλλου, οι υφιστάμενες δομές, ανθρώπινο δυναμικό και υλικοτεχνικά μέσα δεν επαρκούν για την αποτελεσματική διαχείριση του αυξημένου αριθμού προσφύγων και μεταναστών.
Μετά την άφιξή τους στην Ελλάδα οι άνθρωποι κρατούνται στις ανεπαρκείς εγκαταστάσεις της Αστυνομίας ή του Λιμενικού ή παραμένουν σε χώρους που διατίθενται κάποιες φορές από την Τοπική Αυτοδιοίκηση ή την Εκκλησία. Όπου υπάρχουν οργανωμένα κέντρα κράτησης (Λέσβος, Σάμος, Χίος), αυτά είναι υπερπλήρη, με κρατούμενους έως και τρεις φορές πάνω από την επίσημη χωρητικότητά τους. «Το Κέντρο στη Σάμο έχει χωρητικότητα 285 άτομα και αυτή τη στιγμή φιλοξενεί 900» συμπλήρωσε ο πρόεδρος του ελληνικού τμήματος των «Γιατρών Χωρίς Σύνορα», Απόστολος Βεΐζης.
Εκπροσωπώντας το Λιμενικό Σώμα, ο αρχιπλοίαρχος, Γιάννης Καραγεωργόπουλος επισήμανε: «Καλούμαστε να μεριμνήσουμε για την άμεση ανταπόκριση του Λιμενικού, ώστε να διασφαλιστεί το δικαίωμα στην ανθρώπινη ζωή και αξιοπρέπεια και ταυτόχρονα να διαχειριστούμε τα σύνορα. Οι επιχειρήσεις του Λιμενικού εντάσσονται στη σφαίρα της διαχείρισης των εξωτερικών συνόρων, ώστε να γνωρίζουμε ποιος επιχειρεί να περάσει τα σύνορα της Ευρωπαϊκής Ένωσης, και ταυτόχρονα της διασφάλισης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων», επισήμανε ο αρχιπλοίαρχος του Λιμενικού Σώματος, Γιάννης Καραγεωργόπουλος.
Απαιτείται σχέδιο έκτακτης ανταπόκρισης
Η Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους πρόσφυγες προτάσσει ως άμεση λύση την ευρωπαϊκή αλληλεγγύη και τον καταμερισμό των ευθυνών σε ευρωπαϊκό επίπεδο.
Ζητά τη δημιουργία σχεδίου έκτακτης ανταπόκρισης, ώστε να μπορέσουν όλες οι δομές να συμβάλουν στη διαχείριση της κατάστασης αλλά και τη συνεργασία φορέων με την κοινωνία των πολιτών.
Επίσης, ζητά την ενίσχυση σε ανθρώπινο δυναμικό και επιχειρησιακά μέσα του Λιμενικού Σώματος για να ανταποκριθεί στις αυξημένες ανάγκες έρευνας και διάσωσης στη θάλασσα, την άμεση και ουσιαστική βελτίωση των συνθηκών κράτησης των νεοαφιχθέντων, την άμεση αποσυμφόρηση των κέντρων κράτησης σε Λέσβο, Σάμο και Χίο ώστε να λειτουργούν εντός των ορίων της χωρητικότητάς τους, τη δημιουργία Κέντρων Πρώτης Υποδοχής στα νησιά κατά το πρότυπο του ΚΕ.Π.Υ στο Φυλάκιο του Έβρου, αλλά και την ενίσχυση της Υπηρεσίας Ασύλου σε ανθρώπινο δυναμικό και υλικοτεχνική υποδομή.
Με πληροφορίες από το ΑΜΠΕ







































