Η 26η Ιουνίου καθιερώθηκε ως «Παγκόσμια Ημέρα κατά των Ναρκωτικών και της Παράνομης Διακίνησής τους» στις 7 Δεκεμβρίου 1987 από τη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ, προκειμένου να ευαισθητοποιήσει ουσιαστικά, την παγκόσμια κοινή γνώμη για τις επιπτώσεις από τη χρήση των ναρκωτικών ουσιών και την παράνομη διακίνησή τους.
Για τα 75 Κέντρα Πρόληψης που λειτουργούν σε εθνικό επίπεδο, είναι ημέρα σκέψης και περισυλλογής, ημέρα σοβαρού προβληματισμού και κοινωνικού διαλόγου, ως προς τις επι-πτώσεις από τη χρήση των ναρκωτικών ουσιών.
Η ευαισθητοποίηση, η έγκαιρη ενημέρωση και πρόληψη, η μείωση της βλάβης, η θεραπεία, η απεξάρτηση καθώς και η κοινωνική επανένταξη συνιστούν μια ολιστική προσέγγιση στην αντιμετώπιση του προβλήματος των εξαρτήσεων.
Βασική προϋπόθεση για την επίτευξη των στόχων που θέτουν τα κέντρα πρόληψης είναι η ενδυνάμωσή τους , η ενίσχυση της αγωγής υγείας στα σχολεία με περισσότερες ώρες για την υλοποίηση προγραμμάτων πρόληψης, αλλά και την ενημέρωση των γονέων και των εκπαιδευτικών σχετικά με όλο το φάσμα των εξαρτήσεων και εξαρτητικών συμπεριφορών.
Προγράμματα πρόληψης στα σχολεία, στις σχολές, στο στρατό, στους χώρους που εργάζεται και διασκεδάζει η νεολαία αποτελούν, μεταξύ άλλων, αντικείμενο των κέντρων πρόληψης. Επίκεντρο των παρεμβάσεων αυτών είναι η Πρωτογενής πρόληψη που στοχεύει στα αίτια και όχι στα αποτελέσματα της τοξικομανίας.
Η Πρωτογενής Πρόληψη συνιστά μια προσπάθεια που απαιτεί συνεργασία φορέων και υποστήριξη από την πολιτεία. Πρέπει να απεξαρτηθούμε από δογματικές λογικές και στερεότυπα του παρελθόντος, να δράσουμε συλλογικά ,να διαπαιδαγωγήσουμε κατάλληλα τις νεότερες γενιές, ώστε να μην υποτιμήσουν τον κίνδυνο, αλλά παράλληλα να αξιοποιήσουν τις δυνάμεις και τα προσωπικά αποθέματα που θα τους οδηγήσουν σε μια πραγματικότητα , σε μια νέα πορεία ζωής που έχει πλέον νόημα για την ύπαρξή τους.
Διανύουμε μια δύσκολη περίοδο σε παγκόσμιο επίπεδο: η έντονη οικονομική κρίση και η όξυνση του προσφυγικού μεταναστευτικού φαινομένου, οι πολεμικές συγκρούσεις σε διάφορες περιοχές του πλανήτη και γενικά το σύγχρονο, πολύπλοκο και ανασφαλές διεθνές περιβάλλον, έχουν πολυεπίπεδες επιπτώσεις στην καθημερινότητα των πολιτών. Η φτώχεια, η ανέχεια, οι κοινωνικές ανισότητες, η ανεργία ή ακόμη η χαλάρωση των συνεκτικών δεσμών στα μέλη της κοινωνίας είναι παράγοντες που διευκολύνουν την αναβίωση συμπεριφορών που βλάπτουν την καθημερινότητα μας.
Οι συνθήκες αυτές, αναγκάζουν τους νέους να μειώνουν τις απαιτήσεις τους από τη ζωή, να περιορίζουν τα όνειρά τους, να απογοητεύονται, να παραιτούνται. Αυτό το περιβάλλον ευνοεί την τάση φυγής από την πραγματικότητα που τους συνθλιβεί, μέσα από τους ψεύτικους κόσμους των ναρκωτικών.
Ο καθένας από την θέση του, είτε αυτή είναι η πολιτεία, είτε η θεσμική τοπική κοινωνία, είτε ο καθένας ατομικά, ως ενεργός πολίτης, έχουμε υποχρέωση η Παγκόσμια Ημέρα Κατά των Ναρκωτικών να γίνει στην πράξη καθημερινή προσπάθεια κατά της χρήσης των ουσιών και όχι απλά ακόμα μία επετειακή υποχρέωση που λησμονιέται την επόμενη ημέρα.
Για μιαν ακόμη «Παγκόσμια Ημέρα κατά των Ναρκωτικών και της Παράνομης Διακίνησής τους» , οι Εργαζόμενοι των Κέντρων Πρόληψης παλεύουμε για ολοκληρωμένη θεσμική τομή που θα οδηγήσει στην οργανική απαρτίωση του θεσμού των Κέντρων Πρόληψης.
Συνεχίζουμε την παράδοση των διεκδικήσεων του σωματείου, για δημόσιο χαρακτήρα της Πρωτογενούς Πρόληψης των Εξαρτήσεων, με έμφαση στην κοινοτική δράση και συνέχιση με ανάπτυξη της δοκιμασμένης φιλοσοφίας των Κέντρων Πρόληψης.
Παράλληλα παλεύουμε για επαρκή στελέχωση των δομών μας. Η υποστελέχωση των Κέντρων Πρόληψης, οδηγεί σε δυσλειτουργίες αφού πάνω από 50 κενές θέσεις δεν καλύφθηκαν, για μεγάλο χρονικό διάστημα.
Συνέχιση της Χρηματοδότησης από 2021 και μετά.
Παλεύουμε για να εδραιώσουμε θεσμικά την συνεργασία των Κέντρων πρόληψης με τους χώρους, εκπαίδευσης, άθλησης και ψυχαγωγίας της Νεολαίας.
Αξιοπρέπεια και Αγώνας είναι το αντίδοτο στην κάθε Εξάρτηση