Παναγία η Μυρτιδιώτισσα, η αρχόντισσα ναυτομάνα

Παρ, 23/09/2022 - 06:24

Στην Παναγία τη Μυρτιδιώτισσα ή Μυρσινιδιώτισσα είναι αφιερωμένη η εκπομπή «Κατευθυνθήτω» αυτής της εβδομάδας.

Αρχικά ο παρουσιαστής της εκπομπής Γιάννης Χονδρέλης αναφέρεται στην Ιερά μονή Μυρσινιδίου,το “δικό” μας μοναστήρι, το αγαπημένο των Χιωτών, τo γνωστό μας Μερσινίδι.

Κτισμένο επάνω στην άκρη του βράχου, που ατενίζει τη στενή λωρίδα του Αιγαίου προς τις Μικρασιατικές ακτές, μοιάζει να ακουμπά επάνω στα κύματα.

Είναι αφιερωμένο στην Κυρία Θεοτόκο των Μυρτιδίων, που τιμάται στις 24 Σεπτεμβρίου.

Θεωρείται μαζί με τη Νέα Μονή και τη Μονή του Αγίου Μηνά από τα πιο ιερά προσκυνήματα της Χίου.

Δίνονται Πληροφορίες για το  ιστορικό ιδρύσεως της μονής, τον τρόπο ευρέσεως της ιεράς εικόνος από τον ιερομόναχο Χριστοφόρο Σερέμελη και το θεοπρεπές έργο που επιτέλεσαν τόσο ο ίδιος όσο και οι διάδοχοί του στην Ηγουμενία της Μονής Αμβρόσιος Μίχαλος και Χριστοφόρος Γεραζούνης.

Η ανδρώα Μονή της Παναγίας του Μυρσινιδίου, επί των ημερών του Χριστοφόρου Σερέμελη, γνώρισε αίγλη και ακμή και έχαιρε σεβασμού από ολόκληρο τον χιακό λαό, του οποίου οι μνήμες από την τουρκική λαίλαπα της σφαγής ήταν νωπές και οι πληγές από τον καταστροφικό σεισμό του 1881 ανοιχτές.

Στη συνέχεια της εκπομπής παρουσιάζεται το Ιερό προσκύνημα της Παναγίας Μυρτιδιώτισσας στο νησί των Κυθήρων  και τα αναρίθμητα θαύματα που επετέλεσε και συνεχίζει να επιτελεί ανά τους αιώνες η σεβασμία Ιερά Εικόνα της Υπεραγίας Θεοτόκου σε όσους προσέρχονται σε αυτήν και προσκυνούν με ευλάβεια το σεπτό της πρόσωπο.

Ευλογημένες στιγμές στα δύο ναυτικά νησιά μας, με την ευχή η καπετάνισσα Παναγία του Μυρσινιδίου στη Χίο και τα Κύθηρα, να χαρίζει βοήθεια και προστασία στην πατρίδα μας, στους Χιώτες ναυτικούς, στους Έλληνες ναυτικούς, στους ναυτικούς όλου του κόσμου.

Η εκπομπή θα μεταδοθεί από την Αλήθεια ΤV αυτό το Σάββατο 24 Σεπτεμβρίου 2022 στις 5.00 και τις  9.00 μ.μ. και σε επανάληψη την Κυριακή 25/09 στις 3.00 μ.μ.

Σχετικά Άρθρα