Πάνδημη Λιτανεία

Των τιμίων λειψάνων των Ιεροεθνομαρτύρων και του συνεορταζόμενου Πρωτομάρτυρος της Χίου Αγίου Ισιδώρου
Δείτε το ΒίντεοΔείτε τις Φωτογραφίες
Κυρ, 15/05/2022 - 19:14

Με κάθε εκκλησιαστική μεγαλοπρέπεια και λαμπρότητα γιορτάστηκε σήμερα Κυριακή του Παραλύτου, για πρώτη φορά η μνήμη του Αγίου Ιερομάρτυρος Πλάτωνος και των συν αυτώ μαρτυρησάντων κατά τις φοβερές σφαγές της Χίου το 1822, μετά την απόφαση της Διαρκής Ιεράς Συνόδου της Εκκλησίας της Ελλάδος για την Αγιοκατάταξη τους. 

Το πρωί τελέσθηκε ο Όρθρος και στη συνέχεια η πολυαρχιερατική θεία λειτουργία προεξάρχοντος του Σεβ. Μητροπολίτου Σερρών και Νιγρίτης κ. Θεολόγου του, και συλλειτουργούντων των Σεβ. Μητροπολιτών Γλυφάδος, Βούλας, Βουλιαγμένης, Βάρης και Ελληνικού κ. Αντωνίου και Χίου, Ψαρών και Οινουσσών κ. Μάρκου. Μετά το πέρας της Θείας Λειτουργίας ο Μητροπολίτης κ. Θεολόγος ως εκπρόσωπος της Διαρκούς Ιεράς Συνόδου της Εκκλησίας της Ελλάδας ανέγνωσε την σχετική Συνοδική Πράξη Αγιοκατάταξης των Χίων Ιερομαρτύρων.

Ακολούθησε Πάνδημη Λιτανεία των Ιερών Εικόνων και των τιμίων λειψάνων των Ιεροεθνομαρτύρων και του συνεορταζόμενου Πρωτομάρτυρος της Χίου Αγίου Ισιδώρου από το Μητροπολιτικό Ναό στην πλατεία Νικολάου Πλαστήρα όπου τελέστηκε Αρτοκλασία με τη συμμετετοχή του Ιερού Κλήρου της Χίου, των πολιτικών και στρατιωτικών αρχών του τόπου, αλλά και πλήθος κόσμου.  

Ο Σεβ. Μητροπολίτης Σερρών και Νιγρίτης κ. Θεολόγος στο λόγο που εκφώνησε προς τους πιστούς ανέφερε χαρακτηριστικά:

"Ήρθαμε ως ταπεινοί προσκυνητές να ασπαστούμε τα σκηνώματα της πίστεως, να βαδίσουμε με σεμνότητα σε αυτή την Αγία γη που είναι ποτισμένη από τόσα πολλά αίματα τα οποία εχύθησαν από το φάσγανο του Τούρκου τυράννου για χάρη της πίστεως και για χάρη της πατρίδος".

Όλες οι εορταστικές εκλδηλώσεις θα προβληθούν στην Αλήθεια TV.

paghiakos_eortasmos_mnimis_ieroethnomartyra_platona_fragkiadi

Σχετικά Άρθρα