Πιο ψηλά η ιστορική σημαία του 1912

Δείτε το ΒίντεοΔείτε τις Φωτογραφίες
Τρί, 10/11/2020 - 14:32

Στα πλαίσια του φετινού άκρως λιτού γιορτασμού των 108 χρόνων απελευθέρωσης της Χίου από τον Τουρκικό ο Οθωμανικό ζυγό, συμβολικά σήμερα το πρωί ο Αντιπεριφερειάρχης Παντελής Μπουγδάνος μαζί με τον Στρατιωτικό Διοικητή Ταξίαρχο Αθανάσιο Σαρδέλλη, ανέβασαν στο ιστό του Διοικητηρίου αντίγραφο της σημαίας, που έφτιαξε η μικρή Ευγενία Μαδιά το 1912, δίνοντας την στο άγημα του απελευθερωτή ελληνικού Στρατού, που μπήκε στην πόλη στις 12/11/12 για να την υψώσει στον ιστό του τότε Διοικητηρίου, που βρίσκονταν στην ίδια θέση με το σημερινό.

Η αυθεντική σημαία της απελευθέρωσης φυλάσσεται σε προθήκη στην Βιβλιοθήκη Κοραής.

Mε αφορμή την αυριανή επέτειο ο Δήμαρχος Μυτιλήνης έστειλε το παρακάτω μήνυμα.

Κύριε Δήμαρχε, κ.κ. Δημοτικοί Σύμβουλοι, αγαπητοί συμπατριώτες μας της Χίου.

Αύριο 11 Νοεμβρίου 2020 συμπληρώνονται 108 χρόνια από την ημέρα που ο Ελληνικός Στόλος αποβίβασε στις παρυφές της πόλης της Χίου στην θέση Κοντάρι, τα αγήματα, τα οποία και απελευθέρωσαν το νησί σας, υπό την ηγεσία του Συνταγματάρχου Νικολάου Δελαγραμμάτικα.

Η 11η Νοεμβρίου είναι ημέρα γιορτής της ελευθερίας, αλλά είναι και ημέρα συμβολική, διότι παράλληλα είναι και η ημέρα της εορτής των πολιούχων της Χίου Αγίων Μηνά, Βίκτωρος και Βικεντίου.

Είναι η ημέρα που πρέπει να θυμόμαστε και να τιμάμε όλους αυτούς που αγωνίστηκαν, ώστε να μπορούμε σήμερα εμείς να ζούμε ελεύθεροι.

Θέλω να ευχηθώ σε όλους σας, χρόνια πολλά με υγεία και ενότητα.

 

Ο Πρόεδρος του Διοικητικού Συμβουλίου της Π.Ε.Δ. Βορείου Αιγαίου.

 

Κύτελης Ευστράτιος

Δήμαρχος Μυτιλήνης

symvoliki_ypsosi_omoiomatos_simaias_toy_1912_sto_simerino_dioikitirio

Σχετικά Άρθρα