Χίος, Κυριακή 7 Ιουνίου

Πολιτική Προστασία και εθελοντές στον αγώνα της απολύμανσης

Παρ, 03/04/2020 - 19:49

Με αμείωτο ρυθμό συνεχίζονται οι απολυμάνσεις σε χωριά και υπηρεσίες του νησιού από την Πολιτική Προστασία του Δήμου Χίου με την αμέριστη στήριξη  και συμπαράσταση των εθελοντικών ομάδων του νομού μας και της ΛΕΦΕΔ. Όπως τόνισε ο Αντιδήμαρχος Πολιτικής Προστασίας Παναγιώτης Μανδάλας, οι απολυμάνσεις πραγματοποιούνται στα πλαίσια  προστασίας της δημόσιας υγείας όλων των κατοίκων της Χίου και θα συνεχιστούν μέχρι να περιοριστεί η διάδοση του covid 19.

«Οι  απολυμάνσεις βοηθούν στον περιορισμό της διάδοσης  του φονικού ιού αρκεί και ο κόσμος να υπακούσει τις οδηγίες των ειδικών και να μείνει σπίτι. Εμείς βρισκόμαστε έξω κάνοντας ότι περνάει από το χέρι μας για να προστατεύσουμε τους δημότες μας. Θα πάμε σε όλα τα χωριά, θα απολυμάνουμε όλες τις δημόσιες υπηρεσίες και όπου κρίνεται απαραίτητο θα επαναλαμβάνουμε τη διαδικασία» σημειώνει ο Παναγιώτης Μανδάλας προσκαλώντας όλες τις εθελοντικές ομάδες να συμμετέχουν στις πρωτοβουλίες της Πολιτικής Προστασίας του δήμου Χίου.

«Σήμερα πραγματοποιήθηκαν ψεκασμοί απολύμανσης στον Δαφνώνα, το Βασιλεώνοικο, τους Βαβύλους, τα Θυμιανά, την Εισαγγελία Χίου, το Εργατικό Κέντρο και τη διεύθυνση προσωπικού και πληροφορικής του δήμου Χίου. Αρωγοί της σημερινής μας προσπάθεια ήταν φυσικά οι πρόεδροι και τα μέλη των τοπικών συμβουλίων των ανωτέρω χωριών, καθώς και πλήθος εθελοντών. Στις απολυμάνσεις των υπηρεσιών συνέδραμε η ΛΕΦΕΔ. Οφείλω ένα μεγάλο ευχαριστώ τόσο στους προέδρους και τα μέλη των  τοπικών συμβουλίων για την έμπρακτη βοήθειά τους αλλά και σε όλους τους εθελοντές που αγόγγυστα συνδράμουν σε όλες μας τις πρωτοβουλίες και πάντα δηλώνουν παρών και βοηθούν  με κάθε τρόπο και μέσο. Η συνδρομή τους είναι πολύτιμη και η συνεργασία τους ανεκτίμητη », καταλήγει ο αντιδήμαρχος Πολιτικής Προστασίας.

Από αύριο στη μάχη της απολύμανσης θα συμμετέχει  η εθελοντική ομάδα της Ιωνίας με τον πρόεδρο της Θ. Τζούμα όπου μαζί με τις εθελοντικές ομάδες Μαστιχοχωρίων  θα πραγματοποιήσουν ψεκασμούς σε Ιωνία και Μαστιχοχώρια.

Σχετικά Άρθρα

Συνέντευξη με την Γραμματέα του Συλλόγου πασχόντων από Σκλήρυνση κατά πλάκας Χίου, Αικατερίνη Χούλη
Κυρ, 07/06/2020 - 10:19

Πως αντιμετωπίζεις μια ωραία κυρία, μόλις 38 χρόνων, μητέρα ενός κοριτσιού 4 χρόνων, ζωηρή, χαμογελαστή, γεμάτη όρεξη και ζωή, όταν σου λέει ότι ευτυχώς και είναι σε… καλή μέρα, γιατί αλλιώς για να δώσει συνέντευξη, θα χρησιμοποιούσε το αναπηρικό αναβατόριο ΑμΕΑ, που υπάρχει στη σκάλα των γραφείων της Αλήθειας;

Πώς να αντιμετωπίσεις έναν άνθρωπο, που λέει ότι δεν ξέρει πως θα είναι αύριο, ότι θέλει να δουλέψει και δεν μπορεί, που δεν λέει στο παιδί της ότι η «μαμά είναι άρρωστη» αλλά ότι δεν έχει καλή διάθεση, που θεωρεί φίλη την… κορτιζόνη, που παίρνει στην…πλάκα, μια από τις πιο σοβαρές σήμερα ασθένειες, την Σκλήρυνση κατά πλάκας;

Και πώς να κάνεις ερωτήσεις, όταν κατ’ αρχήν ανιχνεύσεις μέχρι ποίου σημείου μπορείς να φτάσεις, για να μην θίξεις ευαίσθητα προσωπικά ζητήματα και ο άλλος σου λέει με το πλατύτερο χαμόγελο του κόσμου, «Ρώτα ότι θέλεις, αν δεν πάρουμε και λίγο στην… πλάκα την κυρία Πλάκα θα μας τρελάνει»;

Η Κατερίνα Χούλη, που γεννήθηκε στη Χίο και σπούδασε τουριστικά επαγγέλματα στην Αθήνα, ήταν μια ορεξάτη, ανέμελη έφηβος, όταν η ατυχία το 2000 της χτύπησε την πόρτα.

Θύμα ενός σοβαρού τροχαίου με Ι.Χ. υποβάλλεται σε σοβαρές εγχειρήσεις στα άκρα και κουβαλά από τότε τα παρελκόμενα των επεμβάσεων, που πρέπει να συνεχιστούν, σήμερα κάτω από δυσκολότερες συνθήκες.

Σε αυτό ακριβώς το τροχαίο, αποδίδει διάφορα παράξενα στην υγεία της, που έρχονταν και έφευγαν από το 2009 και μετά, ώσπου ένα πρωί του 2016 ξυπνάει και βλέπει… θολά.

Αρχίζει τότε το ψάξιμο και οι γιατροί της ανακοινώνουν ότι, τι να της κάνει το… τροχαίο, έπιασε τζόκερ από την… ανάποδη.

Διαγνώστηκα, μας λέει, με Σκλήρυνση κατά πλάκας και ευτυχώς το πήρα στην… πλάκα, χαμογέλασα στην αρρώστια και είπα θα ζήσουμε μαζί, οι οικογένεια μου, η Μαρκελίτσα μου και εσύ.

Από εκεί και πέρα η Κατερίνα Χούλη, που αφηγείται την περιπέτεια της στον Γιάννη Τζούμα, την Πέμπτη στις 7.00 και στις 11.00 μ.μ. στην ΑΛΗΘΕΙΑ ΤV στην εκπομπή «Αυτοπροσώπως» αρχίζει να γίνεται… γιατρός, αναλύοντας κατ’ αρχήν την ασθένεια της με τον απλούστερο των τρόπων.

Η Σκλήρυνση είναι αυτοάνοσο. Εσύ δηλαδή κάνεις επίθεση στον εαυτό σου. Φανταστείτε τους νευρώνες του εγκεφάλου σαν καλώδια ρεύματος, που τα περιβάλλει μόνωση. Ε, εσύ αρχίζεις να τα… τρώς, τα απογυμνώνεις και αυτά αρχίζουν να σχηματίζουν πάνω… πλάκες και από εκεί και πέρα αρχίζουν οι ζημιές. Μια αρρώστια, που περιορίζεται, ελέγχεται με θεραπευτική αγωγή, αλλά πρώτον δεν θεραπεύεται, την παίρνεις μαζί σου φεύγοντας από την ζωή και δεν ξέρεις που θα χτυπήσει σήμερα και πού αύριο.

Τότε ο άνθρωπος δυό επιλογές έχει. Ή να πάει στον Ψυχίατρο ή να παλέψει.

Η Κατερίνα, που ζεί πλέον ως εν δυνάμει ανάπηρος, αφού η πολυμορφική αυτή αρρώστια προκαλεί βλάβες διαφόρων μορφών, όχι μόνο παλεύει αλλά χαμογελά και σχεδιάζει.

Γραμματέας σήμερα του Συλλόγου πασχόντων από Σκλήρυνση κατά πλάκας Χίου, με 40 ενεργά μέλη, οι πάσχοντες υπολογίζονται σε πάνω από 120, και 100 περίπου αρωγά, εξηγεί ότι δεν υπάρχει πιο απάνεμο λιμάνι απ’ αυτόν ακριβώς τον Σύλλογο.

Στην αρχή και εγώ το είχα υποτιμήσει μας λέει, είδα όμως πόσο ανακουφιστικό είναι να μοιράζεσαι το πρόβλημα σου, να συζητάς, να δραστηριοποιείσαι, να βοηθάς και να σε βοηθούν. Συνιστώ, προτρέπω, παρακαλώ και άλλους συνασθενείς να βγούν από το σπίτι τους και να μας βρούν, θα αλλάξει η ζωή τους.

Η Κατερίνα μιλάει πολύ και χαμογελάει περισσότερο, απαντά σε ερωτήματα, που σοκάρουν, δεν κρύβει τίποτα, δεν εξωραϊζει τίποτα, δεν υποτιμά τίποτα, αλλά και δεν φοβάται τίποτα. Για όλα έχει ένα τιτάνιο όπλο, την αισιοδοξία και το χαμόγελο της.

Μ’ αυτό αντιμετωπίζει την πιο απίστευτη και ανέλπιστη… Πλάκα, που της σκάρωσε η ζωή.

Δείτε την συνέντευξη, είναι ένα ζωντανό παράδειγμα δύναμης.