
Οι γιατροί έχουν περιορισμένη ενημέρωση για τις ελλείψεις φαρμάκων, ανέφερε από το Ράδιο "Αλήθεια" ο Πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου Χίου, Γιάννης Γεωργιάδης, ο οποίος μίλησε για ένα φαινόμενο που εξελίσσεται τους τελευταίους μήνες και επιδεινωνεται το τελευταίο διάστημα, ελπίζοντας να φέρουν αποτέλεσμα οι κινήσεις του υπουργείου Υγείας για να ομαλοποιηθεί η κατάσταση.
«Εμείς και σαν Ιατρικός Σύλλογος και σαν γιατροί έχουμε μία περιορισμένη ενημέρωση επί του θέματος, δεν μαθαίνουμε έγκαιρα ποιες ελλείψεις υπάρχουν και σε ποια σκευάσματα. Ενημερωνόμαστε από τους φαρμακοποιούς ή τους ασθενείς και πολλές φορες το πρόβλημα είναι και κυλιόμενο. Καποια φάρμακα που δεν υπάρχουν τώρα υπάρχουν σε δέκα ημέρες κ.ο.κ.», ανέφερε ο κος Γεωργιάδης.
Όπως είπε, μέχρι στιγμής προσπαθούν με τα δεδομένα που υπάρχουν να διαχειριστούν την κατάσταση με αντικαταστάσεις φαρμάκων και τροποποιήσεις όπου χρειάζεται. Κατά τον ίδιο, καλό είναι οι ασθενείς – όπου υπάρχει πρόβλημα – να είναι σε άμεση επικοινωνία με το γιατρό τους ο οποίος θα μπορέσει να τους υποδείξει εναλλακτικές λύσεις σε παρόμοια σκευάσματα ή γενόσημα φάρμακα, ώστε μέχρι να μπορέσει να αποκατασταθεί το πρόβλημα, να υπάρχει μια ομαλότητα στη θεραπεία τους.
Σε κάποιες περιπτώσεις ωστόσο, εκτιμά ότι η κατάσταση είναι πιο δύσκολη, όπως σε φάρμακα πρώτης γραμμής, στα οποία συμπεριέλαβε κι αυτά για τους διαβητικούς, λέγοντας ότι είναι αναγκαίο να αποκατασταθεί η εισαγωγή τους -κυρίως ενέσιμων- γιατί αν αυτό δε γίνει τότε οι ασθενείς -όπως είπε χαρακτηριστικά- δεν θα παίρνουν την καλύτερη αγωγή που δικαιούνται.
«Ελπίζω να υπάρξουν βήματα ομαλοποίησης και να έχουν αποτέλεσμα οι ενέργειες του υπουργείου», κατέληξε ο κος Γεωργιάδης, λέγοντας ότι δεν υπάρχει λόγος οι πολίτες να πανικοβληθούν και να τρέξουν να προμηθευτούν φάρμακα, που ενδεχομένως δεν θα τους είναι αναγκαία αλλά σε μια τέτοια περίπτωση, μπορεί να τα στερηθούν οι έχοντες πραγματική ανάγκη.