Χίος, Παρασκευή 29 Μαΐου

Πρόσβασιμο κέντρο, με επέκταση πεζοδρομήσεων και πεζοδρομίων

Σε εξέλιξη έργο του Δήμου Χίου
Τρί, 07/10/2014 - 15:56

Από την πεζοδρόμηση της οδού Ζολώτα, μεταξύ 11ου δημοτικού σχολείου και 1ου Γυμνασίου, με υλικά ανάλογα με αυτά που χρησιμοποιήθηκαν στην Απλωταριά, ξεκίνησε από το Δήμο Χίου το έργο δημιουργίας υποδομών προσβασιμότητας και επισκεψιμότητας ΑΜΕΑ στα δημοτικά κτίρια και σε Κοινόχρηστους χώρους.

Στην ουσία πρόκειται για επέκταση των έργων διαπλατύνσεων και πεζοδρομήσεων που υλοποιούνται τα τελευταία χρόνια στο κέντρο της πόλης, προκειμένου αυτή να γίνει πιο φιλική για τους πεζούς, βάζοντας τάξη σε σημεία όπου η άναρχη στάθμευση οχημάτων – ακόμη και πάνω στα πεζοδρόμια- κάνει τη ζωή δύσκολη σε όλους τους περιπατητές και ακόμη δυσκολότερη στα άτομα με αναπηρία. Παράλληλα στα πεζοδρόμια θα δημιουργηθούν ράμπες πρόσβασης των ΑμεΑ, ενώ θα μπουν και οδεύσεις τυφλών.

Όπως εξήγησε σήμερα στο Ράδιο «ΑΛΗΘΕΙΑ» ο Διευθυντής της Δ/νσης Τεχνικών Υπηρεσιών του Δήμου, Λάκης Τσακός, το έργο θα επεκταθεί επίσης στις οδούς Φιλίππου Αργέντη και Κοραή με διαπλάτυνση των  πεζοδρομίων  και στη  Στεφάνου Τσουρή, όπου πάλι με τη χρήση των ίδιων υλικών μ’αυτά της Απλωταριάς, θα διαπλατυνθούν τα πεζοδρόμια, μέχρι το ύψος του Αγίου Ιωάννη Θεολόγου, αφήνοντας στο συγκεκριμένο τμήμα, δρόμο πλάτους 3,40 μέτρων.

«Ο συγκεκριμένος δρόμος είναι ο πιο επικίνδυνος για τους πεζούς», τόνισε ο κ. Τσακός περιγράφοντας τη σημερινή κατάσταση με αυτοκίνητα παρκαρισμένα εκατέρωθεν, πεζοδρόμια κατειλημμένα και τους πεζούς να προσπαθούν να βρουν ασφαλή διέξοδο, είτε στην άνοδο, είτε στην κάθοδο.

Μάλιστα στα νέα πεζοδρόμια και επειδή δυστυχώς δεν καταλαβαίνουν αλλιώς όσοι παράνομα παρκάρουν σ’αυτά, θα ακολουθηθεί η πρακτική με τα κολωνάκια

Στόχος, είπε ο κ. Τσακός, είναι μέχρι πριν τα Χριστούγεννα για να έχουν ολοκληρωθεί σε βαθμό τέτοιο τα έργα, ώστε να μη δημιουργείται  κανένα πρόβλημα (σκόνη κ.λ.π.) στη λειτουργία της αγοράς.

Σε δεύτερη φάση, στο πλαίσιο της ίδιας εργολαβίας, που έχει χρόνο ολοκλήρωσης σε 10 μήνες, περιλαμβάνονται παρεμβάσεις στα πεζοδρόμια, που ξεκινούν από την οδό Λάδης, ανεβαίνοντας στην Κανάρη, τη Δημοκρατίας και στις υπόλοιπες οδούς περιμετρικά του δημοτικού κήπου, με κατάληξη την Μιχαήλ Λιβανού, προκειμένου μέχρι  και η Δ.Ο.Υ. να είναι προσβάσιμη στα ΑμεΑ.

Σχετικά Άρθρα

Πρόταση "Αρχιπελάγους" και άλλων οργανώσεων για οπτική επαφή με θαλάμους μεγάλων σκαφών αλιείας
Παρ, 29/05/2020 - 15:41
Ηχητικό απόσπασμα:

Στα 4 αυξήθηκε ο αριθμός των νεκρών ζωοδέλφινων που  εντοπίστηκαν στο Β.Α. Αιγαίο με εμφανή σημάδια δολοφονίας. Αξιοσημείωτο είναι ότι τα πτερύγια των δελφινιών είχαν κοπεί με μαχαίρι – δηλαδή είχαν πεταχτεί στη θάλασσα ζωντανά για να πνιγούν, καταγγέλλει ο Δ/ντής του Ινστιτούτου Θαλάσσιας Προστασίας «Αρχιπέλαγος», Θοδωρής Τσιμπίδης, σε συνέντευξή του στο Ράδιο «Α» επισημαίνοντας τις ευθύνες που έχουν διαχρονικά οι κυβερνήσεις στο ζήτημα της προστασίας του θαλάσσιου περιβάλλοντος.

Όπως εξήγησε τα συγκεκριμένα είδη, τα οποία μελετούν εδώ και 20 χρόνια στη θαλάσσια περιοχή ανάμεσα στην Ικαρία, τη Χίο και τη Σάμο, παραμένουν καθ’ όλη τη διάρκεια του έτους στο ανοιχτό πέλαγος, σε περιοχές με βαθιά νερά. Τα τελευταία 5 χρόνια, λόγω της υπεραλίευσης και της μείωσης των ιχθυοαποθεμάτων έχει αλλάξει η συμπεριφορά τους και προσεγγίζουν εργαλεία της μέσης αλιείας. Ο ίδιος θεωρεί ότι ειδικά τα νεαρά δελφίνια εγκλωβίζονται στα δίχτυα και στη συνέχεια θανατωνονται από τους αλιείς.

Το Ινστιτούτο «Αρχιπέλαγος» εστιάζοντας στην ανάγκη να ληφθούν άμεσα μέτρα για να περιοριστεί η καταστροφή στο θαλάσσιο περιβάλλον έχει καταθέσει πρόταση στο Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και σε συνεργασία με άλλους φορείς και στο αντίστοιχο ευρωπαϊκό όργανο των υπουργείων γεωργίας προκειμένου να τοποθετηθούν σύγχρονα μέσα στα μεγάλα σκάφη αλιείας που θα παρέχουν οπτική επαφή με τον θάλαμο και θα καταγράφουν εικόνες από την πρύμνη τους.