Ψήφισμα Λαϊκής Συνέλευσης Δ.Κ. Βροντάδου

Παρ, 05/02/2016 - 19:13

Στον Βροντάδο σήμερα 2 Φεβρουαρίου 2016 και ώρα 6 μ.μ., πραγματοποιήθηκε Λαϊκή Συνέλευση των κατοίκων του Βροντάδου στην ΠΕΚΕΒ (Προοδευτική Εκπολιτιστική Κοινωνική Ένωση Βροντάδου), ύστερα από την A.Π. 2243/26-1-2016 πρόσκληση του Προέδρου της Δημοτικής Κοινότητας Βροντάδου κ. Μάρκου Κοσμά, με θέμα: Ενημέρωση, συζήτηση και λήψη απόφασης επί του πρωτοκόλλου κατεδάφισης τμήματος της περιοχής «Πετροκάραβο» Βροντάδου.

Πρόεδρος της Λαϊκής Συνέλευσης ορίστηκε ο κ. Ιάκωβος Γ. Μπριλής και Γραμματέας ο κ. Γεώργιος Ν. Παντελίδης.

Τις σχετικές εισηγήσεις έκαναν ο Πρόεδρος της Δ.Κ. Βροντάδου, ο Αντιδήμαρχος Χίου κ. Ευστράτιος Γδύσης, οι πρώην Δήμαρχοι κ. Μάρκος Μεννής και κ. Αριστείδης Ζαννίκος, ενώ σύντομη τοποθέτηση έκανε και ο Δήμαρχος Χίου κ. Μανώλης Βουρνούς

Από τις εισηγήσεις προέκυψε ότι κατά την περίοδο της δικτατορίας (1967-1974) με την κατασκευή του παραλιακού δρόμου καταστράφηκε η παραλιακή ζώνη του Βροντάδου. Στα χρόνια που ακολούθησαν γεννήθηκε η ιδέα να ξαναδημιουργηθεί η παραλία με την εκτέλεση διαφόρων έργων. Από το 1983 που ανέλαβε Δήμαρχος Βροντάδου ο κ. Μάρκος Μεννής ξεκίνησε αυτή η προσπάθεια και το όραμα άρχισε να αποκτά σάρκα και οστά.

Μετά την έκδοση από την Πολιτεία σχετικού Προεδρικού Διατάγματος το 1984 τα έργα, εκτελέστηκαν ομαλά και χωρίς προβλήματα καθόλη την επόμενη δεκαετία.

Το 2012, μετά από καταγγελία ιδιωτών για έργα που είχαν εκτελεστεί στην περιοχή «Πετροκάραβο» (Γούβι) εκδόθηκε πρωτόκολλο κατεδάφισης από την Κτηματική Υπηρεσία του Δημοσίου με Α.Π. 1437/4-9-2012. Κατά του πρωτοκόλλου κατεδάφισης ο Δήμος άσκησε αίτηση ακύρωσης ενώπιον του Διοικητικού Εφετείου Πειραιά – Μεταβατική Έδρα Μυτιλήνης, η οποία απερρίφθη για τυπικούς λόγους. Σχετική η αρίθμ. 3/9-1-2014 του Διοικητικού Εφετείου Πειραιά-Μεταβατική Έδρα Μυτιλήνης.

Μετά την αναφορά στο σχετικό ιστορικό, ακολούθησε συζήτηση κατά την οποία τοποθετήθηκαν αρκετοί δημότες οι οποίοι τόνισαν ότι είναι αδιανόητο για τυπικούς λόγους να καταστραφούν έργα κοινωφελή και κοινόχρηστα, τα οποία κοσμούν τον Βροντάδο επί είκοσι και τριάντα χρόνια.

Η Λαϊκή Συνέλευση μετά από πρόταση του Προεδρείου αποδέχτηκε και ενέκρινε ομόφωνα το παρακάτω «Ψήφισμα»:

1. 1.   Η Λαϊκή Συνέλευση των κατοίκων του Βροντάδου καταδικάζει απερίφραστα και κατηγορηματικά οποιαδήποτε απόπειρα κατεδάφισης και καταστροφής των κοινωφελών και κοινόχρηστων έργων του παραλιακού μετώπου του Βροντάδου.
  2. 2.   Η Συνέλευση προτρέπει και ζητά από όλους τους αρμόδιους φορείς να συνεργαστούν με τελικό στόχο την οριστική νομιμοποίηση όλων των έργων του παραλιακού μετώπου του Βροντάδου που Κρατικές Αρχές έχουν κρίνει ως παράνομα.
  3. 3.   Η Λαϊκή Συνέλευση ζητά να συγκροτηθεί επιτροπή την οποία θα αποτελούν ο κ. Δήμαρχος Χίου, ο κ. Πρόεδρος της Δ.Κ. Βροντάδου, εκπρόσωποι των δημοτικών Παρατάξεων και πρώην Δήμαρχοι Ομηρούπολης, με σκοπό τη μετάβαση στην Αθήνα με στόχο τη συνάντηση με αρμόδιους κυβερνητικούς παράγοντες για νομοθετική ρύθμιση του όλου προβλήματος.
  4. 4.   Τέλος η Λαϊκή Συνέλευση διαδηλώνει προς κάθε κατεύθυνση την απόφασή της να υπερασπιστεί με κάθε νόμιμο μέσο και τρόπο τα έργα της παραλιακής ζώνης του Βροντάδου, και ζητά να γίνουν βελτιωτικά έργα στο παραλιακό μέτωπο του Βροντάδου προκειμένου να ενισχυθεί η ασφάλεια πεζών και οχημάτων.

Για τη Λαϊκή Συνέλευση

Ο Πρόεδρος                                        Ο Γραμματέας