Σε 20 χρόνια και με τουλάχιστον 28 εκ ευρώ αυτό θα είναι το νέο λιμάνι της Χίου

Δείτε το ΒίντεοΔείτε τις Φωτογραφίες
Τρί, 05/12/2023 - 14:33

Τον επικαιροποιημένο στρατηγικό σχεδιασμό (master plan) για το λιμάνι του… μέλλοντος, παρουσίασε η μελετητική ομάδα της «Τρίτων Μηχανικοί» το πρωί της Τρίτης στο Ομήρειο.

Πρόκειται για την τελική πρόταση που περιλαμβάνει αλλαγές και παρατηρήσεις των τελευταίων χρόνων και θα τεθεί σε ευρεία διαβούλευση μετά την υποβολή της στο υπουργείο Ναυτιλίας και Νησιωτικής πολιτικής.

Σύμφωνα με τον Ιωάννη Μπουνρδή, εκπρόσωπο της εταιρείας, κύριος στόχος είναι η επίλυση θεμάτων που έχει το λιμάνι σήμερα, η μεταφορά των πλοίων της ακτοπλοΐας στο νότιο τμήμα, σε ένα «νέο λιμάνι», αλλά και οι επιπτώσεις σε όλη την ευρύτερη περιοχή από την σχεδιασμό.

«Η εξαγωγή της ακτοπλοΐας νότια και εξωτερικά του Λιμανιού είναι μονόδρομος για να αποσυμφορηθεί το υπάρχων λιμάνι αλλά και να έχουμε καλύτερες λειτουργικές συνθήκες», ανέφερε.

Κύρια στοιχεία για την μεταφορά των πλοίων στο νότιο εξωτερικό τμήμα είναι η επέκταση βόρεια και νότια των κυματοθραυστών και η πριονωτή πρόσδεσή των πλοίων.

Αναφορικά με το χώρους που ανήκουν στο ΤΑΙΠΕΔ ο ίδιος τόνισε ότι υπάρχει συνεργασία, με την πρόταση να έχει προσαρμοστεί χωροταξικά ενώ το εκτιμώμενο κόστος υλοποίησης είναι αρχικά στα 28 εκ. ευρώ.

Σημαντικό τμήμα στον στρατηγικό σχεδιασμό η κυκλοφοριακή μελέτη έτσι ώστε να μην δημιουργηθούν προβλήματα στο κέντρο τη πόλης.

Όπως ανέφερε ο Αναστάσιος Δραγουμάνοβιτς, συγκοινωνιολόγος, στόχος είναι η απομάκρυνση των βαρέων οχημάτων από το κέντρο τη πόλης με την είσοδο τους στο λιμάνι να γίνεται μόνο από το  νότο με την χρήση του περιφερειακού δρόμου.

Για τον σκοπό αυτό προβλέπεται  διαπλάτυνση των οδών Νενητούση και Σταύρου Λιβανού στα 8 μέτρα, καθώς υπάρχει το διατηρητέο κτίριο του ΝΟΧ, και η μετατροπή τους σε οδούς διπλής κατεύθυνσης.

Από εκεί τα βαρέα οχήματα θα οδηγούνται στον περιφερειακό δρόμο είτε επιθυμούν να πάνε στο βόρειο είτε στο νότιο τμήμα της Χίου.

 

se_20_hronia_kai_me_28_ek._eyro_to_neo_limani_tis_hioy

Σχετικά Άρθρα