Σε εξέλιξη η συγκέντρωση στην πλατεία κατά της νέας δομής προσφύγων - μεταναστών

Συνεχής ενημέρωση
Δείτε τις Φωτογραφίες
Τετ, 23/02/2022 - 12:11

Ξεκίνησε, στην κεντρική πλατεία της Χίου, η προσέλευση των φορέων και πολιτών που αντιδρούν στη δημιουργία κλειστής ελεγχόμενης δομής προσφύγων - μεταναστών στο νησί μας, η οποία  διοργανώνεται με πρωτοβουλία της  Περιφέρειας Β. Αιγαίου και της συντονιστικής επιτροπής, με τη συμμετοχή δεκάδων συλλογικών φορέων - αυτοδιοικητικών, συνδικαλιστικών και επιστημονικών.

Ανάλογη συγκέντρωση έχει προγραμματιστεί και στη Μυτιλήνη.

Στη Χίο αναμένεται να λάβουν το λόγο 13 εκπρόσωποι φορέων ενώ θα ακολουθήσει πορεία με κατάληξη το γραφείο του υπουργού Μετανάστευσης, Νότη Μηταράκη.

12.24 μ.μ.: Στο βήμα των ομιλητών ο Γιώργος Κριτούλης, μέλος της συντονιστικής επιτροπής αιρετών και κατοίκων, ο οποίος θύμησε ότι σήμερα είναι η επέτειος των 2 ετών από την απόβαση των ΜΑΤ στη Χίο όταν και τότε οι πολίτες αντιδρούσαν στη δημιουργία της δομής στο Αίπος. 

Ακολουθεί ομιλία του Αντιπεριφερειάρχη Χίου, Παντελή Βρουλή.

Ο κος Βρουλής μετέφερε τους αγωνιστικούς χαιρετισμούς του Περιφερειάρχη Κώστα Μουτζούρη, ο οποίος σήμερα είναι στη Μυτιλήνη στην αντίστοιχη κινητοποίηση κατά της δομής στη Βάστρια.

"Είμαστε στο ίδιο σημείο με πριν 2 χρόνια, όταν διαδηλώναμε για τα ΜΑΤ", ανέφερε ο κος Βρουλής.

"Είμαστε εδώ για να πούμε ότι δε δεχόμαστε καμία δομή στα νησιά μας. Δεχόμαστε ίση κατανομή του μεταναστευτικού πληθυσμού", τόνισε.

"Λέμε ναι στην κινητοποίηση γιατί αρνούμαστε να δεχθούμε τη νέα πραγματικότητα που συμβαίνει αυτή τη στιγμή στα νησιά μας: Οποιος αντιδρά να βρίσκεται αντιμέτωπος με τη δικαιοσύνη", ανέφερε μεταξύ άλλων ο αντιπεριφερειάρχης.

Ευχαριστούμε, είπε τους λιμενικούς, για το έργο τους γιατί μείωσαν τις ροές, αλλά σημείωσε ότι και όσοι αντιδρούν σήμερα "φυλούν Θερομπύλες".

"Το γινάτι βγάζει μάτι", είπε στέλνοντας μήνυμα στον "φίλο", όπως τον αποκάλεσε, υπουργό Μετανάστευσης.

Παράλληλα έστειλε μήνυμα σε όσους δεν συμμετέχουν αυτή τη φορά - φωτογραφίζοντας τους Δημάρχους Χίου και Μυτιλήνης- προτρέποντάς τους να συμμετέχουν ξανά.

"Ελάτε μαζί μας, εφαρμόστε τις αποφάσεις του περιφερειακού και δημοτικού συμβουλίου, γίνεται ξανά κομμάτι της κοινωνίας, όχι γκριζάρισμα στα νησιά μας", ανέφερε μεταξύ άλλων στο κλείσιμό του ο Παντελής Βρουλής.

12.34 μ.μ.: 2ος ομιλητής στη σειρά από τη Συντονιστική Επιτροπή Αιρετών και Κατοίκων ο Νίκος Χούλης.

"Μοιράζουν ταπέλες για να μας διασπάσουν, όμως είμαστε εδώ γιατί δεν έχουμε άλλη επιλογή", ανέφερε, λέγοντας : "Δεν διχάζουμε εμείς. Είμαστε εδώ για εμάς και τα παιδιά μας".

Καταφέρθηκε των πολιτικών της Ε.Ε. και της Κυβέρνησης που γκριζάρουν τις περιοχές μας και επιθυμούν να λειτουργήσουν στα νησιά μας σε φυλακές ψυχών.

12.40 μ.μ. Εκ μέρους του Συνδέσμου Κληρικών Χίου πατέρας Γεώργιος Κωνσταντίνου χαιρέτισε την συγκέντρωση, αναφερόμενος και στη στήριξη του Μητροπολίτη Χίου.

"Θα είμαστε μαζί σας. Μας στέρησαν οι βέβηλοι να είμαστε μαζί σας και την ημέρα των Θεοφανείων. Αν ήταν άλλη ημέρα θα ήμασταν κι εμείς εκεί, δεν περιμέναμε τέτοια κατάντια", τόνισε μεταξύ άλλων, αναφερόμενος στην προσπάθεια έλευσης των μηχανημάτων της αναδόχου εταιρείας για το έργο της δομής στο Θόλος την ημέρα των Φώτων, γεγονός που προκάλεσε συγκεντρώσεις πολιτών στα λιμάνι Μεστών και Χίου.

"Καμία πράξη δεν θα γίνει χωρίς τη θέληση του κυριάρχου λαού. Τη σημαία ψηλά", κατέληξε ο Πρόεδρος του Συνδέσμου Κληρικών Χίου.

12.44 μ.μ.: Αναστασία Λιβανού, εκπρόσωπος Επιμελητηρίου Χίου.

Ευχή να είναι η τελευταία κινητοποίηση για το μεταναστευτικό. Να επικρατήσει σύναιση και διάλογος μεταξύ των φορέων, προτού μονομερείς ενέργειες προκαλέσουν νέες ταραχές, τόνισε μεταξύ άλλων στην ομιλία της, η κα Λιβανού.

Παράλληλα χαρακτήρισε επιτακτικό το κλείσιμο της ΒΙΑΛ και την αποσυμφόρηση του νησιού και ζήτησε να σταματήσει η εργαλειοποίηση των ταλαίπωρων Χαλκούσων.

12.48 μ.μ.: Εκπρόσωπος Εργατικού Κέντρου Λία Αξιώτη: Να σεβαστεί το κράτος τις αποφάσεις της τοπικής κοινωνίας.

12.50 μ.μ.: Παναγιώτης Νικήτας, πρόεδρος Ν.Τ. ΑΔΕΔΥ: "Δεν μας σταμάτησαν τα ΜΑΤ, δεν θα μας σταματήσουν οι διώξεις τώρα. Απαιτούμε να κλείσει η ΒΙΑΛ, καμία δομή - φυλακή στα νησιά, κατάργηση συμφωνίας ΕΕ - Τουρκίας. Να σταματήσουν οι διώξεις ενάντια σε όσους αγωνίστηκαν και θα συνεχίσουν να αγωνίζονται". 

Δεν θα επιτρέψουμε να γίνει το νησί μας τόπος αφιλόξενος, για εμάς, τα παιδιά μας και τους εγκλωβισμένους.

12.56 μ.μ.: Γιάννης Μανάρας, Πρόεδρος Ιατρικού Συλλόγου Χίου: "Επιφυλάξεις για την υγειονομική θωράκιση της νέας δομής, λόγω των ελλείψεων στις υπάρχουσες δομές (πρωτοβάθμιες και δευτεροβάθμιας) υγείας στο νησί μας, αλληλέγγυος ο Ι.Σ. Χίου στους διωκόμενους, ανάμεσά τους και μέλη του, το νησί μας αξίζει ένα καλύτερο αύριο, αντάξιο της ιστορικής παρακαταθήκης", είπε μεταξύ άλλων.

13.00: Ανθίππη Ζαννάρα, Πρόεδρος Δικηγορικού Συλλόγου Χίου: “Ποιόν περιμένετε να ρθει; Ποιόν καρτερείτε να σας σώσει; Εσείς οι ίδιοι με τα χέρια σας με το μυαλό σας, με την πράξη αν δεν αλλάξετε τη μοίρα σας ποτέ της δεν θ αλλάξει”.

Με τους παραπάνω στίχους του Φώτη Αγγουλέ και με αναφορά στην επέτειο των 200 χρόνων από τις σφαγές στη Χίο χαιρέτισε την εκδήλωση ο Πρόεδρος του Δικηγορικού Συλλόγου Χίου.

13.02: Μανώλης Μισυρλής, Πρόεδρος Ν.Ε. Χίου του ΤΕΕ: "Το ΤΕΕ καλεί την κυβέρνηση να αναθεωρήσει τον σχεδιασμό της, να τον στηρίξει σε πραγματικά δεδομένα, με βάση τις αντοχές των τοπικών κοινωνιών'.

13.04: Δημήτρης Κιτριλάκης, Πρόεδρος ΟΕΒΕ: "Ενώνουμε τη φωνή μας με τους υγιείς φορείς της Χίου και τη Συντονιστική Επιτροπή. Δημιουργία μιας και μόνο δομής καταγραφής και ταυτοποίησης και κλείσιμο της ΒΙΑΛ".

13.06: Στέλιος Κουμπιάς, Πρόεδρος Παγχιακής Ένωσης Συν/χων ΝΑΤ: "Εμείς που δεν είμαστε ναυτεργάτες του γλυκού νερού στεκόμαστε μπροστά σας σαν βασιλιάδες - όπως μας κάλεσαν κάποιοι-  και σας λέμε ότι δεν τον φοβόμαστε τον βούρκο και βροντοφωνάζουμε ότι τα σχέδια της κυβέρνησης δεν θα περάσουν. Το μέλλον των παιδιών μας δεν θα περιστρέφεται μέσα από δομή - φυλακή. Ζώντας στην λαμαρίνα ξέρουμε τι θα πει εγκλωβισμός. Οι ακριτικές περιοχές πρέπει να εξαιρεθούν από τις κλειστές δομές". 

13.09: Γιάννης Λαμπαδοχυτός, Πρόεδρος ΣΕΣΝΟΧ: "Εμείς που διεκδικούμε ένα καλύτερο σύστημα υγείας για τον τόπο μας δεν θα μπορούσαμε να λείπουμε από εδώ. Πάμε όλοι μαζί".

13.10: Βικτωρία Αμπαζή, Πρόεδρος Εμπορικού Συλλόγου Χίου: Στηρίζουμε τη σημερινή κινητοποίηση με σκοπό τη ματαίωση του σχεδιασμού της Κυβέρνησης για υπερδομή στο νησί μας. Ετοιμοι όπως τον Φλεβάρη του '20 με την επέλαση του ΜΑΤ, για έναν ακόμη αγώνα. Ενάντιοι στην ποινικοποίηση των κινητοποιήσεων. Ευχαριστώ σε όσους εμπόρους έκλεισαν τα καταστήματά τους".

13.13: Κώστας Μαυρέλος, Πρόεδρος Συκιάδας (μιλάει εκπροσωπώντας και την Λαγκάδα): "Την ώρα που συμβαίνουν όλα αυτά στην Ουκρανία και  ο Ερντογάν γκριζάρει το Αιγαίο θέλουν να δημιουργήσουν την υπερδομή.

Ακούμε από την Κυβερνητική προπαγάνδα ότι οι ροές σταμάτησαν, η διαχείριση του προσφυγικού είναι άψογη και την ίδια στιγμή βλέπουμε υπερδομές τέρατα - 20 στρέμματα στο Θόλος - 14 στρέμματα στο Θόλος.

Γιατί όλα αυτά τα εκατομμύρια ευρώ; Γιατί κόπτεται η Κυβέρνηση με τους ευρωπαίους αφού το πρόγραμμα ελαχιστοποιήθηκε. Η απάντηση είναι μία: Ξέρουν ότι οι πόλεμοι θα συνεχιστούν και θέλουν τα νησιά μας "Γκουαντανάμο" και θέλουν φτηνό εργατικό δυναμικό.

Πριν από 2 χρόνια ΜΑΤώσαμε, καταφέραμε να καθυστερήσουμε τα σχέδιά τους. Συνεχίζουμε στις επάλξεις του αγώνα. Ας μην λείψει κανείς. Ο αγώνας συνεχίζεται. Χαμένος είναι ο αγώνας που δε γίνεται. Θα παραμείνουμε στο Θόλος. Καμιά φυλακή στο νησί, ούτε στο Θόλος, ούτε στην ΒΙΑΛ".

13.19: Μαριάννα Πελαντή, Πρόεδρος Τ.Σ. Βροντάδου: "Ο Βροντάδος, τα Καρδάμυλα, η Συκιάδα, η Λαγκάδα, όλη η Χίος είναι εδώ. Αρνούμαστε να ξανακλάψουμε πάνω σε ερείπια, να στερηθούμε το δικαίωμα που μας δίνει η ιστορία μας να θυμόμαστε.

3 φορές το νησί μας έχει αιματοκυλιστεί. Εδώ είμαστε Ακρίτες.

Οι ακρίτες δεν παραδίδονται. Τώρα θα αντισταθούμε για να μην κλάψουμε μετά. Τα παιδιά μας  και τα παιδιά των παιδιών μας έχουν δικαίωμα στην Ελευθερία, ισονομία και αυτοδιάθεση. Αυτήν υπερασπιζόμαστε αυτή τη στιγμή. Κανένας σχεδιασμός περί πλάσματος δικαίου στις συμφωνίες που γίνονται δεν πρέπει να περιλαμβάνουν τα νησιά του Αιγαίου. 

Η διαχείριση των προσφύγων - μεταναστών  να γίνεται στην ηπειρωτική Ελλάδα εκεί που δεν προσβλέπουν γείτονες...

Θα είμαστε πάντα στις επάλξεις".

13.23: Η Δήμητρα Μουτζούρη, σύζυγος περιφερειάρχη απευθύνει χαιρετισμό στην συγκέντρωση, με αναφορά στην καταστροφή της Χίου και στα γεγονότα που σημάδεψαν την εξέλιξη της επανάστασης του 1821. 

"Σιγανή και ύπουλη καταστροφή" χαρακτήρισε το σχεδιασμό για τις δομές στα νησιά.

Η κα Μουτζούρη ήταν η τελευταία ομιλήτρια της συγκέντρωσης και διαβάζεται το ψήφισμα της συγκέντρωσης από τον Αντιπεριφερειάρχη Παιδείας, Στέλιο Καμπούρη

"Καμία δομή στη Χίο, ούτε στο Θόλος, ούτε στη ΒΙΑΛ, ούτε στις Μπαμπακιές, ανέφερε στο κλείσιμο της συγκέντρωσης ο Γιώργος Κριτούλης. Με μπροστάρηδες τους κατοίκους Συκιάδας, Λαγκάδας, Καρδαμύλων και Βροντάδου ξεκινάει πορεία, δια μέσου της Απλωταριάς για το γραφείο του Υπουργού Μετανάστευσης, Νότη Μηταράκη, με το συντονιστή της συγκέντρωσης να καλεί τους συμμετέχοντες να κινηθούν κόσμια και ειρηνικά".

Σχετικά Άρθρα