Χίος, Δευτέρα 19 Αυγούστου

Σχολείο στην Γκάνα ντυμένο στα... γαλανόλευκα από τον Ομιλο Τσάκου

Δείτε τις Φωτογραφίες
Πέμ, 28/03/2019 - 14:39

Ευτυχώς και το διαδίκτυο τώρα μηδενίζει τις αποστάσεις και δεν επιτρέπει στις ειδήσεις να μένουν κρυφές.

Ετσι από τον ομογενειακό τύπο γίνεται γνωστή μια αφανής δραστηριότητα του Ομίλου Τσάκου, που δεν... διαφημίζεται ούτε από το τον ίδιο.

Αναφερόμαστε στο Σχολείο, που δημιούργησε ο Ομιλος και λειτουργεί με το όνομα "Άγιος Νικόλαος" στο λιμάνι Τέμα της Γκάνας.

Το Σχολείο κτίστηκε σε μια παραλιακή φτωχογειτονιά μαζί με την Εκκλησία του Αγίου Νικολάου από την οικογένεια Τσάκου, στελέχη της εταιρείας και ναυτικούς του ομίλου πριν από δυο δεκαετίες. ευλογήθηκε δε από τον Πατριάρχη Αλεξανδρείας κ.κ. Θεόδωρο.

Σήμερα φοιτούν σ' αυτό 400 παιδιά, ντυμένα στα γαλανόλευκα, αρκετά των οποίων υιοθετούνται από φίλους της Γκάνας, του Ιδρύματός Τσάκου και ναυτικούς του Ομίλου, με κόστος ενός ευρώ ημερησίως.

Οι φορείς καθώς και οι ελληνικές εταιρείες που δραστηριοποιούνται στη Γκάνα όπως π.χ. ο όμιλος Μυτιληναίου και άλλοι, συνδράμουν στη διατήρησή του μαζί με τον Ομιλο Τσάκου.

Οπως διαβάζουμε σχετικά, πρωτεργάτες και ψυχή του Σχολείου είναι τα στελέχη του Ομίλου Ντέμπορα Ελεαζάρ και καπ.  Άλκης Κάππας οικογενειακώς.
 

Η χιακή κοινωνία έχει συμβάλει σημαντικά με εκατοντάδες κιβώτια ρουχισμού και όχι μόνο μέσω του Ομίλου και του Ιδρύματος Τσάκου με ψυχή την κυρία Τούλα Καραμανή.

Εννοείται βεβαίως ότι στο Σχολείο τα παιδιά μετέχουν της ελληνικής παιδείας, κάτι που δεν απουσιάζει και από τους χορούς τους.

Δεν ξέρουμε αν είναι συνηθισμένο Αφρικανοί να χορεύουν... Ποντιακά αλλά σε ένα από τα βίντεο που κυκλοφορούν φαίνεται ότι το κατάφερε και αυτό ο Ομιλος Τσάκου

Σχετικά Άρθρα

Στα... όπλα από αύριο οι κυνηγοί και "βολές" από τον Πρόεδρο του Κυνηγετικού Συλλόγου Χίου στο 2ο σύλλογο που δημιουργήθηκε τοπικά
Δευ, 19/08/2019 - 16:32

 

Επανέρχεται στις 22 εξόδους το κυνήγι της πέρδικας με τον Πρόεδρο του Κυνηγετικού Συλλόγου Χίου, Γιάννη Μεννή να δηλώνει στο Ράδιο «Α» ότι «το κυνήγι δεν είναι θέμα πολιτικής παρέμβασης» και να καταγγέλλει  αυτό που έγινε πέρσι με την μείωση των εξόδων στις 16.

Όπως είπε, υπάρχουν μελέτες που τεκμηριώνουν πως πρέπει να ρυθμίζεται το κυνήγι σημειώνοντας ότι στο μεγαλύτερο τμήμα της Ελλάδας, ακόμα και στα Ψαρά και τις Οινούσσες οι έξοδοι για την πέρδικα είναι 32.

Και φέτος, ειδικά για την πέρδικα, η κυνηγετική περίοδος ξεκινά στις 15 του Σεπτέμβρη και ολοκληρώνεται στις 30 Νοεμβρίου με έξοδο κάθε Σαββατοκύριακο, ενώ το κυνήγι του λαγού αρχίζει επίσης στις 15/9 και ολοκληρώνεται στις 10 Ιανουαρίου 2020 (κάθε Τετάρτη και τα Σαββατοκύριακα).

Όσον αφορά τις κυνηγετικές άδειες μέχρι το πρωί, παραμονή της έναρξης του κυνηγίου, είχαν κατατεθεί 470, αριθμός που πλησιάζει - όπως είπε- στα συνήθη επίπεδα για την πρώτη ημέρα. Το κόστος της ανέρχεται στα 104,68 ευρώ, αυξημένη κατά 5 ευρώ σε σχέση με πέρσι για την περαιτέρω ενίσχυση της Κυνηγετικής Ομοσπονδίας, ώστε να ανταποκρίνεται στις ανάγκες μισθοδοσίας των 258 θηροφυλάκων πανελλαδικά αλλά και σε φιλοθηραματικό έργο.

Αξίζει να αναφερθεί ότι στο σύνολο του κόστους έκδοσης της άδειας 65 ευρώ καταλήγουν στην Κυνηγετική Ομοσπονδία και στον τοπικό κυνηγετικό σύλλογο (για την ακρίβεια στο σύλλογο Χίου 15 ευρώ). Κατά τη διάρκεια της συνέντευξής του όταν ρωτήθηκε αν έχει μειωθεί ο αριθμός των αδειών που εκδίδουν μέσω του συλλόγου τους απάντησε θετικά και "όπλισε" κατά του 2ου συλλόγου που έχει δημιουργηθεί στη Χίο μιλώντας για «παρασύλλογο» με τον οποίο μάλιστα υπάρχει και δικαστική διαμάχη. Όπως υποστήριξε ο εν λόγω σύλλογος δεν λειτουργεί καθόλη τη διάρκεια του έτους (εκείνοι, είπε, έχουν εξυπηρετήσει μέλη του για την έκδοση γενικής άδειας, επειδή τα γραφεία είναι κλειστά), ενεργοποιείται μόνο κατά την περίοδο έκδοσης των αδειών και επί της ουσίας απαρτίζεται από εκείνους που δεν κατάφεραν να εκλεγούν στη διοίκηση του Κυνηγετικού Συλλόγου, πάντα κατά τα λεγόμενα του κου Μεννή.   Τέλος ανέφερε ότι η διαφορά κόστους έκδοσης της άδειας, μεταξύ των δύο συλλόγων,  είναι της τάξεως των 5 ευρώ, λέγοντας ενώ εκείνοι από τα έσοδα που έχουν πληρώνουν θηροφύλακες και ενισχύουν φιλοθηραματικές δράσεις, ενώ αντίθετα σημαντικό μέρος των χρημάτων από τις άδειες που εκδίδονται με τη μεσολάβηση του άλλου συλλόγου καταλήγουν στο "Πράσινο Ταμείο" από το οποίο δεν υπάρχει αντίστοιχη δραστηριότητα.