Σήμερα ο... λουλουδιαστός Ταξιάρχης των Μεστών

Παρ, 06/11/2020 - 06:21

Λόγω του γενικού αποκλεισμού που αρχίζει από το Σάββατο, ο Μέγας Εσπερινός στον Ταξιάρχη Μεστών πραγματοποιήθηκε χθες και η Αρχιερατική Θεία Λειτουργία θα αρχίσει στις 7.00 π.μ.

Με απόφαση της Ιεράς Μητροπόλεως και στους υπόλοιπους πανηγυρίζοντες Ιερούς ναούς Ταξιαρχών η Θεία Λειτουργία επίσης θα πραγματοποιηθεί σήμερα.

Σύμφωνα με το έθιμο, τα ολόσωμα εικονίσματα των Ταξιαρχών στα Μεστά στολίζονται με λουλούδια.

Η χωριοεκκλησιά των Μεστών ονομάζεται "Ο Μεγάλος Ταξιάρχης" από τους χωριανούς έτσι ώστε να διακρίνεται από την άλλη εκκλησία του Ταξιάρχη που είναι αρχαιότερη και μικρότερη σε μέγεθος. Αυτή ονομάζεται "Ο παλιός ταξιάρχης".

Η νέα εκκλησία του Ταξιάρχη βρίσκεται εκεί όπου ήταν ο κεντρικός κυκλικός πύργος του κάστρου. Ο πύργος αυτός εγκαταλείφθηκε μετά την απόσυρση των Γενουατών και κατά την τουρκική κατοχή.

Οι χωρικοί αποφάσισαν να το κατεδαφίσουν και να χτίσουν την εκκλησία. Η κατεδάφιση ξεκίνησε το 1858 και διήρκεσε δύο χρόνια. Η κατασκευή της εκκλησίας άρχισε αμέσως μετά και ολοκληρώθηκε το 1868.

Η εργασίες διήρκεσαν 10 χρόνια και οι εργάτες έλαβαν 3.500 οβολούς ως πληρωμή. Οι μεταφορείς που έφεραν τα υλικά από την πρωτεύουσα έλαβαν 120 οβολούς. Να σημειωθεί οτι οι χωρικοί συμμετείχαν εθελοντικά στην κατασκευή.

Ολόκληρη η έκταση της εκκλησίας μαζί με την αυλή καταλαμβάνει 985,5 τετραγωνικά μέτρα, ενώ το κτίριο έχει επιφάνεια 450 τετραγωνικών μέτρων. Ο ναός των Ταξιαρχών είναι ο μεγαλύτερος στην Χίο και ένας από τους μεγαλύτερους στην Ελλάδα.

Σχετικά Άρθρα