Σωματείο Εμποροϋπαλλήλων: Δράση στα σούπερ μάρκετ στις 22 Απρίλη

Και απεργία στις 6 Μάη για την Πρωτομαγιά
Τρί, 20/04/2021 - 11:27

Και το Σωματείο Εμποροϋπαλλήλων και Ιδιωτικών Υπαλλήλων συμμετέχει στην πανελλαδική δράση στα super market στις 22 Απρίλη, καθώς και σε απεργία που προγραμματίζεται για τις 6 Μαϊου γα την Πρωτομαγιά, προτάσσοντας τα ζητήματα που αφορούν τις αλλαγές στο εργασιακό που προωθεί η κυβέρνηση αλλά και την ασφάλεια στους χώρους δουλειάς, λόγω covid.

Σε ανακοίνωσή του το Σωματείο επισημαίνει τα παρακάτω:

"Κυβέρνηση και εργοδοσία έχοντας ως μοναδικό κριτήριο την προστασία και την αύξηση της κερδοφορίας των επιχειρηματικών ομίλων στον κλάδο του εμπορίου, συνειδητά εγκληματούν σε βάρος της ζωής μας, της υγείας και των δικαιωμάτων μας.

Οι εργαζόμενοι στο εμπόριο λέμε ως ΕΔΩ! Δεν αντέχουμε άλλο!
Δε θα το επιτρέψουμε!

Την ώρα που στα μάτια όλων μας φάνηκε ξεκάθαρα πως τα υγειονομικά πρωτόκολλα στους χώρους δουλειάς ήταν ένα μεγάλο ψέμα, η κυβέρνηση δρομολογεί νέα μεγάλη σφαγή, ετοιμάζεται να φέρει τις ανατροπές του αιώνα, τη διάλυση της ζωής μας, των μισθών μας, του εργάσιμου χρόνου.

Η κυβέρνηση επιδιώκει να νομιμοποιήσει την υπερωριακή 10ωρη απλήρωτη εργασία.

Δε θα δεχτούμε τον νέο εργασιακό μεσαίωνα! Δε θα ανεχτούμε σε έναν ήδη επιβαρυμένο κλάδο από τις ελαστικές μορφές εργασίας να γίνει το 8ωρο μας 10ωρο και η Κυριακάτικη Αργία παρελθόν.

Από τη μία οι εργαζόμενοι στα supermarket που εργαζόμαστε βρέξει-χιονίσει, χωρίς ρεπό, με φουλ τις μηχανές της εντατικοποίησης, άρρωστοι, μεταφερόμενοι από κατάστημα σε κατάστημα. Ακόμα και σε άλλους νομούς όπως έγινε στα LIDL. Tα κρούσματα του κορωνοϊού, η εργοδοσία συνολικά κάνει συντεταγμένη προσπάθεια για να τα θάψει.

Τα υγειονομικά πρωτόκολλα του θανάτου

Στα «ΜyΜarket» έφτασαν στο σημείο οι εργαζόμενοι να φοβούνται να κάνουν το τεστ, γιατί τους είχαν απειλήσει ότι όποιος νοσήσει θα δουλέψει τζάμπα υπερωρίες τις μέρες που θα λύπει. Και ταυτόχρονα έχουν μειώσει και το προσωπικό της καθαριότητας. 

Στα «Lidl» η επίσημη πολιτική είναι η 4ωρη εξουθενωτική εργασία, οι βάρδιες μέχρι τις 11μμ και το λιώσιμο των 2-3 εργαζομένων ανά βάρδια. Που μπορεί να διαθέτει πιστοποιητικό covid shield άλλα δεν θεωρεί υποχρεωτική την απολύμανση γιατί ….”ο ιός δεν κολλάει στις επιφάνειες”! Παρέμενε ανοιχτό παρά τα εννέα κρούσματα. Μετέφερε εργαζομένους από Αθήνα –Χίο να δουλέψουν και καλούσε την αστυνομία στο Σωματείο που έκανε παράσταση διαμαρτυρίας.

Στον «Βιδάλη» ενώ είχε νοσήσει μεγάλο μέρος του προσωπικού μετέφερε εργαζόμενους από το ένα κατάστημα στο άλλο και άνοιξε κανονικά την επόμενη μέρα.

Στα περισσότερα super market της πόλης υπήρχαν σποραδικά κρούσματα, που από τύχη δεν έγιναν συρροές, μιας και δεν υποχρέωνε κανείς την εταιρεία να κάνει test σε όλους τους εργαζόμενους, δεν υποχρεώνεται κανένα κατάστημα να διαθέτει προσωπικό καθαριότητας καθ’ όλη τη διάρκεια της ημέρας και την καθαριότητα του κλεισίματος την κάνει όποιος εργαζόμενος δεν είναι έτοιμος να πέσει κάτω.

Από την άλλη πλευρά οι εργαζόμενοι στο λιανικό εμπόριο είναι αντιμέτωποι με όλες τις μορφές εξαθλίωσης. Άλλοι συνάδελφοι βρίσκονται σε αναστολή σύμβασης για μήνες, άλλοι σε προγράμματα μείωσης των μισθών, άλλοι στην ανεργία, ενώ άλλοι σε αναστολή ενώ δουλεύουν. Οι συνάδελφοι μας όλους αυτούς τους μήνες ζουν με ελάχιστα ευρώ προσπαθώντας να ανταποκριθούν στις αυξημένες ανάγκες τους και των οικογενειών τους. Τώρα με τα self-test μετακυλύει σε αυτούς το βάρος της διάγνωσης. Οι συνάδελφοι δε που ασχολούνται μέσω τηλεργασίας με τα e-shop καταστημάτων δεν δικαιούνται καν self-test.

ΤΩΡΑ ΠΑΙΡΝΟΥΜΕ ΤΗΝ ΥΠΟΘΕΣΗ ΣΤΑ ΧΕΡΙΑ ΜΑΣ!

Οργανωμένα, ταξικά, αγωνιστικά είναι ανάγκη και καθήκον μας να απαντήσουμε σε ότι μας γυρνάει σε μαύρες εποχές για τα εργατικά και συνδικαλιστικά δικαιώματα μας, στην προσπάθεια της κυβέρνησης να χτυπήσει κάθε φωνή που αγωνίζεται για τις σύγχρονες ανάγκες, που διεκδικεί ζωή και δουλειά με δικαιώματα.

ΔΙΕΚΔΙΚΟΥΜΕ:

 • Επίταξη εδώ και τώρα του ιδιωτικού τομέα της Υγείας, χωρίς αποζημιώσεις. Ενίσχυση του Δημοσίου συστήματος υγείας, με προσλήψεις γιατρών, νοσηλευτών και υγειονομικού προσωπικού.
 • Ουσιαστικά μέτρα προστασίας των εργαζομένων στους χώρους δουλειάς και στα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς. Να ενισχυθούν οι ελεγκτικοί μηχανισμοί.
 • Επαναλαμβανόμενα δωρεάν τεστ σε όλους τους εργαζόμενους με ευθύνη του κράτους και της εργοδοσίας- Επίσπευση των εμβολιασμών.
 • Γιατρός εργασίας σε κάθε μεγάλο εργασιακό χώρο.
 • Οι απώλειες των συναδέλφων μας από κορωνοϊό να αναγνωριστούν ως εργατικά ατυχήματα καθώς υπάρχει δεδομένος επαγγελματικός κίνδυνος
 • Στήριξη του εισοδήματος και των δικαιωμάτων των εργαζομένων. Καμία απόλυση.
 • Σταθερό ωράριο εργασίας και μείωση του εργάσιμου χρόνου, χωρίς μείωση μισθών. Κατάργηση όλων των ευέλικτων μορφών εργασίας. Όχι στα διακεκομμένα ωράρια.
 • Νομοθετική κατοχύρωση της Κυριακάτικης Αργίας.
 • Να δοθεί χωρίς καμία καθυστέρηση όλο το δώρο Πάσχα.
 • Καμία περιστολή των δημοκρατικών δικαιωμάτων των λαών με πρόσχημα τον κορωνοϊό. Να μπει τέρμα στην αστυνομοκρατία και την κρατική καταστολή.
 • Κάτω τα χέρια από τα συνδικάτα!"

Σχετικά Άρθρα