Στ. Κάρμαντζης: Δε νομιμοποιείται ο Δήμος να αγοράσει tablet για την εξ'αποστάσεως εκπαίδευση

Τι λένε για τα νέα δεδομένα οι Πρόεδροι Δασκάλων και Καθηγητών, η Δ/ντρια Β/βάθμιας Εκπαίδευσης και ο Πρόεδρος της Ένωσης Γονέων Χίου
Δείτε το Βίντεο
Παρ, 03/04/2020 - 15:59

Με την υπουργό Παιδείας να εξαγγέλλει τελικά σήμερα αυτό για το οποίο θα έπρεπε από νωρίτερα να υπάρχει σχετική πρόβλεψη, αναφορικά με τη διάθεση από δωρεές του υπουργείου tablet – μέσω των σχολείων- στους μαθητές εκείνους που δεν έχουν για να μπορούν να συμμετάσχουν στην εξ’ αποστάσεων εκπαίδευση, συνεχίστηκε και σήμερα στο νησί μας η συζήτηση, για το εάν θα έπρεπε να συνδράμουν σ’αυτήν την προσπάθεια και οι φορείς τοπικής αυτοδιοίκησης.

Με την Περιφέρεια να μην παίρνει θέση, προς το παρόν,ο Δήμαρχος Χίου, Σταμάτης Κάρμαντζης, ξεκαθάρισε ότι το υφιστάμενο νομικό πλαίσιο δεν επιτρέπει να εγκριθούν τέτοιες δαπάνες, σημείωσε ότι ενήργησε προς το Υπουργείο Παιδείας για να καλυφθούν τα παιδιά που δεν έχουν tablet, υπολογιστές κ.λ.π. με μέσα για να συμμετάσχουν στο πρόγραμμα και άφησε ανοιχτό το ζήτημα – αν δεν καλυφθούν οι ανάγκες στο μέλλον- μέσω της ΚΕΔΕ να ζητηθεί αλλαγή του πλαισίου, ώστε σύννομα και οι δήμοι να μπορούν να προμηθεύονται  υπολογιστές για τα σχολεία.

Πάντως ο κος Κάρμαντζης δεν έκρυψε την ενόχλησή του για τη διάσταση που πήρε το θέμα, εκφράζοντας την άποψη ότι από τους Δ/ντές Εκπαίδευσης υπήρξε στοχοποίηση του Δήμου, για μια ανάγκη που πρώτιστα την ευθύνη κάλυψής της έχει το Υπουργείο, κάνοντας μάλιστα αναφορά και στην πρόσφατη διάσταση απόψεων που υπήρχε για το θέμα των σχολικών καθαριστριών.

"Στα ερωτήματα που δέχθηκα προσπαθούσα να εξηγήσω ότι δεν είναι δική μου ευθύνη και δεν μπορεί ο δήμος να πάρει αποφάσεις για κάτι που απορρίπτει το Ελεγκτικό", ανέφερε χαρακτηριστικά. "Αν ξέρουν άλλο τρόπο, νόμιμο, ας μου τον υποδείξουν οι διευθυντές".

Θυμίζουμε ότι σχετική πρόταση για χρηματοδότηση από τις Σχολικές Επιτροπές έχει καταθέσει η Δ/ντής Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης, Αριστείδης Κελεπερτζής και το μέλος Σχολικής Επιτροπής και πρώην πρόεδρός της Αλέκος Αντωνίου, ενώ ακολούθησαν η Ένωση Γονέων Χίου και ο Σύλλογος Δασκάλων και Νηπιαγωγών.

 

Αναφερόμενη στα κενά που παρατηρούνται στην εξ’αποστάσεως εκπαίδευση η Πρόεδρος του Συλλόγου Δασκάλων και Νηπιαγωγών Χίου, Μαρία Μουτρίκα, τόνισε ότι θα πρέπει να καλυφθούν με υπολογιστές και σύνδεση internet, όσοι μαθητές και εκπαιδευτικοί δεν έχουν και διαφώνησε με την επιστροφή των μέσων αυτών στα σχολεία, λέγοντας ότι οι ανάγκες είναι διαρκείς και θα παραμείνουν και μετά την εξ’αποστάσεως εκπαίδευση που εφαρμόζεται τώρα εξ’ανάγκης, λόγω κορωνοϊού. Ζήτησε δε και τη συμβολή των φορέων της αυτοδιοίκησης, λόγω της αμεσότητας των ενεργειών, που μπορούν να γίνουν από μέρους τους, για να μην χαθεί κι άλλος χρόνος, όταν ήδη οι μαθητές συμπληρώνουν σχεδόν ένα μήνα εκτός σχολείων.

Στο ίδιο μήκος κύματος και ο Πρόεδρος της ΕΛΜΕ, Σταύρος Σταυρινούδης, σημείωσε ότι οι εκπαιδευτικοί εγκαταλείφθηκαν χρόνια μόνοι τους, στερούμενοι επιμόρφωσης για την χρήση των νέων εργαλείων εκπαίδευσης, η οποία ξεκίνησε το 2019, μίλησε για τις δυσκολίες που υπάρχουν και με το σχολικό δίκτυο που «σέρνεται» και πρόβαλε το αίτημα το Υπουργείο να καλύψει τις ανάγκες σε μέσα ώστε όλοι μαθητές και εκπαιδευτικοί να μπορούν να συμμετάσχουν στην εξ’αποστάσεως εκπαίδευση.

Πάντως από τη Δ/νση Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Χίο η Δ/ντρια, Ευτυχία Βλυσίδου, αναφερόμενη στη σημερινή αναφορά του Υπουργείου Παιδείας, σημείωσε ότι αυτό δείχνει ότι έχουν φτάσει τα μηνύματα για τις ανάγκες που υπάρχουν σε εξοπλισμό, οι οποίες σε τοπικό επίπεδο καταγράφονται από τις διευθύνσεις των σχολείων στις πραγματικές τους διαστάσεις, ώστε να ζητηθούν tablet γι’ αυτούν που  τα έχουν ανάγκη, είτε είναι μαθητές, είτε εκπαιδευτικοί, χωρίς όμως να έχουν αυτή τη στιγμή περαιτέρω ενημέρωση, για το πότε αυτά θα σταλούν από το υπουργείο.

Ιδιαίτερα εστίασε στην επιμόρφωση που γίνεται από τους συντονιστές εκπαιδευτικού έργου προκειμένου οι εκπαιδευτικοί να προσαρμοστούν στα νέα δεδομένα της ασύγχρονης (π.χ. αποστολή υλικού ή ανάρτηση σε ιστοσελίδες) και σύγχρονη(ταυτόχρονα μαθητές – εκπαιδευτικοί σε online σύνδεση) εξ’αποστάσεως εκπαίδευσης.

Τέλος, από την Ένωση Γονέων, ο Μιχάλης Πουλάδας, αφού αναφέρθηκε στο πόσο σημαντικό είναι για τα παιδιά να επανέλθουν - έστω και μ’αυτό το νέο πλαίσιο-στην κανονικότητα της εκπαιδευτικής διαδικασίας, τόνισε ότι εκείνο που ζητούν είναι να εξοπλιστούν με μέσα για την εκπαίδευση από απόσταση όσες οικογένειες δεν τα διαθέτουν κι αν αυτό δεν καλυφθεί στο σύνολο από το Υπουργείο Παιδείας, Δήμος και Περιφέρεια να είναι σε ετοιμότητα για να συνδράμουν.

Ζήτησε δε και από τους γονείς να επιδείξουν ευαισθησία ώστε να αιτηθούν tablet όσοι πραγματικά τα έχουν ανάγκη, για μην τα στερηθούν τελικά – λόγω πιθανού μεγάλου ενδιαφέροντος- αυτοί που πραγματικά τα χρειάζονται.

 

mi_synnomi_i_agora_exoplismoy_apo_to_dimo_doyleia_toy_ypoyrgeioy_paideias

Σχετικά Άρθρα