Χίος, Πέμπτη 20 Ιουνίου

Στις Βρυξέλλες 3 μέλη της Παγχιακής Επιτροπής

Σήμερα η εκδήλωση στο Ευρωκοινοβούλιο
Ακούστε το ηχιτικό
Δευ, 27/03/2017 - 12:03
Ηχητικό απόσπασμα: 

Τριμελής αντιπροσωπεία της Παγχιακής Επιτροπής, αποτελούμενη από τους Γιάννη Σιδεράτο, Γιώργο Αγιογιωργούση και Σίμο Παπαλεωνίδα, θα συμμετάσχει στην εκδήλωση που θα πραγματοποιηθεί στις 6.30 το απόγευμα στην Ευρωβουλή και έχει οργανωθεί με πρωτοβουλία του ευρωβουλευτή, Νότη Μαριά, για το προσφυγικό – μεταναστευτικό στα νησιά του Αιγαίου.

Σ’ αυτήν θα μιλήσουν επίσης εκπρόσωποι Κινήσεων Πολιτών από Λέσβο, Χίο, Σάμο και Ειδομένη, ενώ σύμφωνα με πληροφορίες η τοποθέτηση – ενημέρωση της Παγχιακής Επιτροπής θα κινηθεί σε τρεις άξονες, εκείνους της παρατεταμένης οικονομικής κρίσης και των συνεπειών της στα νησιά,  των κοινωνικών – ανθρωπιστικών διαστάσεων του προσφυγικού μεταναστευτικού και των προβλημάτων της συμφωνίας Ε.Ε. – Τουρκίας σε συνάρτηση με της ευθύνες  της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Παράλληλα, σε συνεργασία με το ομογενειακό στοιχεία, θα γίνει σειρά κι άλλων επαφών, για τις διαστάσεις του προσφυγικού - μεταναστευτικού στο νησί μας.

Όπως δήλωσε στο Ράδιο "Α" ο Ευρωβουλευτής, Νότης Μαριάς, στόχος είναι να βρεθούν στο προσκήνιο οι πολίτες, σε μια περίοδο μάλιστα που παρουσιάζει εξαιρετικό ενδιαφέρον εν' όψει των κινήσεων που γίνονται για εφαρμογή του "Δουβλίνο 3" με ορατό το ενδεχόμενο να επιστραφούν στην Ελλάδα μετανάστες από ευρωπαϊκές χώρες, σε συνδυασμό με τις συνεχείς απειλές της Τουρκίας για αύξηση των ροών και την πρόσφατη δήλωση Μουζάλα ότι η Ελλάδα δεν μπορεί να αντέξει άλλους μετανάστες και πρόσφυγες.

Μάλιστα ο ίδιος εκτιμά ότι λόγω της προεκλογικής περιόδου στην Γερμανία δεν αποκλείεται για επικοινωνιακούς σκοπούς να επαναπροωθηθούν στην Ελλάδα μετανάστες.

Η σημερινή εκδήλωση - όπως είπε - θα μεταδοθεί ζωντανά στο notismarias.gr

 

Σχετικά Άρθρα

Σήμερα στις 8 μ.μ. από την Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ
Πέμ, 20/06/2019 - 15:06

Με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Προσφύγων το Γραφείο της  Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες στη Χίο οργανώνει εκδήλωση στο χώρο του θερινού κινηματογράφου
Cine Κήπος στην Πλατεία Βουνακίου Χίου,  σήμερα στις 8 μ.μ.

Το προγραμμα  της εκδήλωσης περιλαμβάνει μουσική και χορό από αιτούντες άσυλο και πρόσφυγες στη Χίο που παρακολουθούν μαθήματα μη τυπικής εκπαίδευσης στο Εθελοντικό Κοινωνικό Κέντρο για Ενήλικες Πρόσφυγες “Imagine Center” και στο Κέντρο μη τυπικής εκπαίδευσης “Action for Education”, καθώς και προβολή της ταινίας του Philippe Lioret  «Welcome». Επιπλέον, στο χώρο της εκδήλωσης θα υπάρχουν εδέσματα φτιαγμένα από εθελοντές και πρόσφυγες του «Imagine Center».

Η είσοδος για το κοινό θα είναι ελεύθερη.

Η Παγκόσμια Ημέρα Προσφύγων, η οποία έχει καθιερωθεί από το 2001 να τιμάται κάθε χρόνο στις 20 Ιουνίου, αποτελεί ισχυρή αφορμή υποστήριξης και αναγνώρισης της σκληρής προσπάθειας για μια καλύτερη ζωή  στους πρόσφυγες και αιτούντες άσυλο μέσω ποικίλων εκδηλώσεων και δράσεων με τη συμμετοχή οργανώσεων, τοπικών κοινοτήτων και των ίδιων των προσφύγων. Επιπλέον συμβάλει σημαντικά στην σωστή ενημέρωση γύρω από ζητήματα που αφορούν στην έννοια του πρόσφυγα ως ατόμου που στερείται θεμελιωδών ανθρωπίνων δικαιωμάτων λόγω πολέμου, εθνικότητας, φυλής, θρησκείας, πολιτικών πεποιθήσεων ή άλλων ειδικών χαρακτηριστικών .

Η φετινή εκστρατεία εστιάζει στην ένταξη των προσφύγων στις τοπικές κοινωνίες κάνοντας βήματα μαζί τους με σκοπό την ομαλή ένταξη  τους.