Χίος, Τετάρτη 15 Ιουλίου

Στο πλοίο δεν υπάρχει… στάση να κατεβείς

«Αυτοπροσώπως» την Πέμπτη στην ΑΛΗΘΕΙΑ TV με τον καπ. Γιώργη Τσουρή
Δείτε το Βίντεο
Κυρ, 22/12/2019 - 21:58

Ο Γιώργης Τσουρής γεννήθηκε το 1964 στα… σύνορα Λατομίου – Λειβαδίων, σε ένα σπίτι που αντίκρυζε τη θάλασσα.

Ήταν αυτή, που στην ουσία του επέβαλλε την συνέχεια γιατί μετά το Λύκειο η Σχολή της Οινούσσας ήταν για εκείνον μονόδρομος.

Φτασμένος Πλοίαρχος σήμερα, μετά από 13 χρόνια στη θάλασσα, κουμαντάρει πλοία από τη στεριά, ως Ναυτιλιακό στέλεχος, ασχολείται με τον συνδικαλισμό ως μέλος του Δ.Σ. της Ένωσης Πλοιάρχων, είναι Πρόεδρος της Ναυτιλιακής Λέσχης Χίων, διδάσκει στο Αγγλόφωνο τμήμα του Πανεπιστημίου Πειραιά, αλλά κυρίως δεν μασάει τα λόγια του.

Την Πέμπτη στις 7.00 και στις 11.00 μ.μ. καλεσμένος του Γιάννη Τζούμα στην ΑΛΗΘΕΙΑ ΤV στην εκπομπή «Αυτοπροσώπως» καταθέτει δημοσίως αυτά που λέει κάθε φορά… ιδιωτικά , όταν καλείται να ευχηθεί καλή σταδιοδρομία, στους νεοεισαχθέντες στην Ακαδημία Πλοιάρχων Οινουσσών.

‘Οποιος δει την θάλασσα ως… λεφτά, έχασε, όποιος νομίζει πως οι εφοπλιστές πληρώνουν για… πλάκα μεγάλους μισθούς επίσης έχασε.

Κερδισμένος θα είναι όποιος γνωρίζει ότι πρέπει να αγαπήσει ένα σκληρό, δύσκολο, απαιτητικό επάγγελμα. Μια δουλειά, που θέλει γνώσεις, δυναμική, οργάνωση, διοίκηση.

Κερδισμένος θα είναι όποιος καταλάβει ότι το πλοίο δεν ένα μέσο που λές, κάνε… στάση να κατέβω.

Ψημένος με την δουλειά του, ο καπ. Γιώργης Τσουρής, δεν δέχεται την προσπάθεια εξωραϊσμού του ναυτικού επαγγέλματος, βλέπει και τις δύο όψεις του νομίσματος του εκσυγχρονισμού και δεν διστάζει να πάει κόντρα στο ρεύμα, δηλώνοντας ωμά. Η θάλασσα είναι… γυναίκα αλλά δεν κάνει για τις γυναίκες.

Όσον αφορά τις σημερινές εξελίξεις έχει τις ενστάσεις του, που τις στηρίζει σε επιχειρήματα και όχι σε θεωρίες.

Εγώ να δεχτώ μας λέει τα συν του διαδικτύου, αλλά ποιός μου λέει ότι ο ναυτικός στην καμπίνα του κοιμάται και δεν κάνει… βάρδια στο ίντερνετ, για να κοιμάται μετά στην πραγματική βάρδια του; Καλή η επικοινωνία με τα σπίτια, αλλά πως θα δουλέψει ο ναυτικός αν από το πέλαγος καλείται να λύσει, που… χάθηκε το παιδί μετά το φροντιστήριο;

Αυτά και άλλα πολλά συνέθεσαν μια άκρως ενδιαφέρουσα συνέντευξη απαραίτητη για τους νέους, που θέλουν να ακολουθήσουν το ναυτικό επάγγελμα.

Γιατί και ο καπ. Γιώργης και σήμερα αυτό θα διάλεγε, αλλά θα ήθελε κάποιος να του πεί την αλήθεια, πως η θάλασσα έχει μεν λεφτά, αλλά ποτισμένα με ιδρώτα, αλμύρα και στερήσεις.

 

 

Σχετικά Άρθρα

Τρί, 14/07/2020 - 18:01

Δεν ξέρουμε τι θέλει να πεί ο Δήμος με το παρακάτω δελτίο τύπου, που μας έστειλε, εκτός από το επαναβεβαιώσει την παροιμία "πονάει δόντι κόβει κεφάλι".

Ότι επικινδυνότητα και να υπάρχει οι δρόμοι δεν κόβονται.

Τρία χρόνια έχουν κόψει δρόμο προς τα Οθωμανικά Λουτρά!

16 μήνες έχουν κόψει την Ευστρ. Αργέντη!

Ένα χρόνο σχεδόν ανέχονται την παρανομία του Νοσοκομείου να έχει κόψει τμήμα της Μιχ. Λιβανού έξω από το παλιό Μαιευτήριο!

Ας βρούν άλλη τεχνική λύση, οι δρόμοι δεν κόβονται.

Ακολουθεί το έγγραφο που προσπαθεί να διακιολογήσει τα αδικαιολόγητα.

Ενημερώνουμε ότι σύμφωνα με το από 26/06/2020, αρ.πρωτ.ΥΠΠΟ/ΓΔΑΜΤΕ/ΥΝΜΤΕΒΑ/210534/25614/1001 έγγραφο της Υπηρεσίας Νεωτέρων Μνημείων, σχετικά με την επικινδυνότητα ετοιμόρροπου κτίσματος στην οδό Αννας  Κομνηνής 3 στο Φρούριο Χίου, η Δ/νση Τ.Υ.Δ.Χίου προχώρησε στην απαγόρευση της διέλευσης οχημάτων ,προς αποφυγή πρόκλησης ατυχημάτων σε περιοίκους και πεζούς.

Το παρόν έγγραφο έχει κοινοποιηθεί και στον ιδιοκτήτη, ο οποίος καλείται για την άμεση λήψη μέτρων προκειμένου να αποφευχθούν ατυχήματα.