Χίος, Πέμπτη 20 Φεβρουαρίου

Στο πλοίο δεν υπάρχει… στάση να κατεβείς

«Αυτοπροσώπως» την Πέμπτη στην ΑΛΗΘΕΙΑ TV με τον καπ. Γιώργη Τσουρή
Δείτε το Βίντεο
Κυρ, 22/12/2019 - 21:58

Ο Γιώργης Τσουρής γεννήθηκε το 1964 στα… σύνορα Λατομίου – Λειβαδίων, σε ένα σπίτι που αντίκρυζε τη θάλασσα.

Ήταν αυτή, που στην ουσία του επέβαλλε την συνέχεια γιατί μετά το Λύκειο η Σχολή της Οινούσσας ήταν για εκείνον μονόδρομος.

Φτασμένος Πλοίαρχος σήμερα, μετά από 13 χρόνια στη θάλασσα, κουμαντάρει πλοία από τη στεριά, ως Ναυτιλιακό στέλεχος, ασχολείται με τον συνδικαλισμό ως μέλος του Δ.Σ. της Ένωσης Πλοιάρχων, είναι Πρόεδρος της Ναυτιλιακής Λέσχης Χίων, διδάσκει στο Αγγλόφωνο τμήμα του Πανεπιστημίου Πειραιά, αλλά κυρίως δεν μασάει τα λόγια του.

Την Πέμπτη στις 7.00 και στις 11.00 μ.μ. καλεσμένος του Γιάννη Τζούμα στην ΑΛΗΘΕΙΑ ΤV στην εκπομπή «Αυτοπροσώπως» καταθέτει δημοσίως αυτά που λέει κάθε φορά… ιδιωτικά , όταν καλείται να ευχηθεί καλή σταδιοδρομία, στους νεοεισαχθέντες στην Ακαδημία Πλοιάρχων Οινουσσών.

‘Οποιος δει την θάλασσα ως… λεφτά, έχασε, όποιος νομίζει πως οι εφοπλιστές πληρώνουν για… πλάκα μεγάλους μισθούς επίσης έχασε.

Κερδισμένος θα είναι όποιος γνωρίζει ότι πρέπει να αγαπήσει ένα σκληρό, δύσκολο, απαιτητικό επάγγελμα. Μια δουλειά, που θέλει γνώσεις, δυναμική, οργάνωση, διοίκηση.

Κερδισμένος θα είναι όποιος καταλάβει ότι το πλοίο δεν ένα μέσο που λές, κάνε… στάση να κατέβω.

Ψημένος με την δουλειά του, ο καπ. Γιώργης Τσουρής, δεν δέχεται την προσπάθεια εξωραϊσμού του ναυτικού επαγγέλματος, βλέπει και τις δύο όψεις του νομίσματος του εκσυγχρονισμού και δεν διστάζει να πάει κόντρα στο ρεύμα, δηλώνοντας ωμά. Η θάλασσα είναι… γυναίκα αλλά δεν κάνει για τις γυναίκες.

Όσον αφορά τις σημερινές εξελίξεις έχει τις ενστάσεις του, που τις στηρίζει σε επιχειρήματα και όχι σε θεωρίες.

Εγώ να δεχτώ μας λέει τα συν του διαδικτύου, αλλά ποιός μου λέει ότι ο ναυτικός στην καμπίνα του κοιμάται και δεν κάνει… βάρδια στο ίντερνετ, για να κοιμάται μετά στην πραγματική βάρδια του; Καλή η επικοινωνία με τα σπίτια, αλλά πως θα δουλέψει ο ναυτικός αν από το πέλαγος καλείται να λύσει, που… χάθηκε το παιδί μετά το φροντιστήριο;

Αυτά και άλλα πολλά συνέθεσαν μια άκρως ενδιαφέρουσα συνέντευξη απαραίτητη για τους νέους, που θέλουν να ακολουθήσουν το ναυτικό επάγγελμα.

Γιατί και ο καπ. Γιώργης και σήμερα αυτό θα διάλεγε, αλλά θα ήθελε κάποιος να του πεί την αλήθεια, πως η θάλασσα έχει μεν λεφτά, αλλά ποτισμένα με ιδρώτα, αλμύρα και στερήσεις.

 

 

Σχετικά Άρθρα

Προδημοσίευση του βιβλίου του Λευτέρη Πυκνή
Πέμ, 20/02/2020 - 17:39

Αρχή το ήμισυ... του παντός !

Εδώ και αρκετό καιρό συναρμολωγώ, μαζεύω στοιχεία, φωτογραφικό και επιστημονικό υλικό που έχω στην διάθεση μου προσπαθώντας να σκελετοποιήσω το βιωματικό, επαγγελματικό, επιστημονικό και συνάμα οικογενειακό βιοχρονολόγιο και συγκεκριμένα από το 1963 έως το 1980 δεκαεπτά χρόνων εργασίας στο χώρο της Υγείας, στίγμα Ζωής.

Πρωτίστως θέλω να αναφερθώ σε δύο μεγάλους μου δασκάλους που με εμπιστεύτηκαν και μου προσέφεραν τις γνώσεις που απέκτησα στον τομέα της υγείας αποτίοντας φόρο τιμής:  Στον Γιάννη Αυγουστή καθηγητή παθολογίας καί ιστορίας της ιατρικής και στον Γιώργο Κατσουράκη από τους δεκατρείς πρώτους αναισθησιολόγους της Ελλάδας Διευθυντή του Νοσοκομείου της Νέας Ιωνίας Αγία Όλγα. Θα αναφερθώ αναλυτικά σε άλλο κεφάλαιο ! Με όλους τους άλλους γιατρούς είχα επαγγελματική συνεργασία. Είχα σκοπό να ξεκινήσω τις δημοσιεύσεις μου από την τελευταία μου ιατρική πράξη που πραγματοποίησα στις 15 Ιουνίου 1996 στην Ιουλία μου στο γαμήλιο γλέντι της κόρης μας! Αλλά θα το αφήσω για αργότερα! 

Αρχίζω την καταγραφή πραγματικών γεγονότων από το Μαιευτήριο Χίου και τον γιατρό που ξεγέννησε την μισή Χίο 36.000 γέννες από το 1935 έως το 1980 τον Μαιευτήρα γυναικολόγο Δημήτριο Τσαμπλάκο  Δήμαρχο Χίου ...και το περιστατικό που ήταν η αιτία να μου έχει απόλυτη εμπιστοσύνη.

Πρέπει να ήταν 1972 ή 1973 ένα χειμωνιάτικο πρωινό με γεμάτη χειρουργημένους η κλινική Ζαφείρη, όπου ήταν και η μόνιμη έδρα μου και κτυπά το τηλέφων,ο το πιάνει ο Ζαφείρης και μου λέει γρήγορα το μηχάνημα και φύγαμε.

 Κατάλαβα αμέσως ότι κάτι σοβαρό και επείγον θα αντιμετωπίσουμε . Δεν ήταν η απόσταση μεγάλη αλλά ήταν το περιστατικό επείγον και σε δραματική κατάσταση μεταξύ ζωής και θανάτου. Το κατάλαβα μόλις φθάσαμε στο Μαιευτήριο και μας περίμεναν δύο νοσοκόμες και ο οδηγός του Τσαμπλάκου ο Παναγιώτης για να με βοηθήσουν να ανεβάσω όλα μου τα εξαρτήματα π.χ. το μηχάνημα ναρκώσεως την φιάλη με το πρωτοξείδιο, την τσάντα με τα φάρμακα και τα εργαλεία ναρκώσεως.... αυτό γινόταν για πρώτη φορά γιατί σχεδόν πάντοτε τα ανέβαζα όλα μόνος μου σε δύο δρομολόγια στον επάνω όροφο που ήταν το χειρουργείο και οι αίθουσες τοκετού .

Ακούω τον Τσαμπλάκο να λέει στον Ζαφείρη: Γιάννη είναι Placenta Accreta . Ήδη η γυναίκα ήταν πάνω στο χειρουργικό κρεβάτι με ένα σεντόνι μέσα στα σκέλια της και το πίεζε μια νοσοκόμα για να σταματήσει η ακατάσχετη μητρορραγία, ενώ η μία μαία η Ελένη Πιπερίδου ντυνόταν ως βοηθός και η άλλη μαία η προϊσταμένη η Πόπη Παπαλιώδη βοηθούσε να ντυθούν με αποστειρωμένα ρούχα και γάντια τον Ζαφείρη και τον Τσαμπλάκο. Αμέσως της έδωσα νάρκωση και φρόντισα μαζί με τον ορό να της βάλω και πλάσμα αίματος, στην πραγματικότητα MACRODEX  πού ήταν υποκατάστατο για τον όγκο του αίματος.

Καθώς άρχισε το χειρουργείο επειδή περίμεναν τον μικροβιολόγο τον Λεόντιο Χριστοφορίδη για να βρούν εκτάκτως αίμα, ρώτησα τι ομάδα αίματος και ρέζους έχει ; και μου είπαν Β τρίτη και θετικό ρέζους. Η κατάσταση ήταν δραματική...

'Έξαιμος.. σχεδόν είχε χάσει περισσότερο από το μισό της αίμα... λέω στην Πόπη, φέρε αμέσως φιάλη αφαιμάξεως (δηλαδή λήψεως αίματος γυάλινη και χωρούσε 600 cc ) κάνε της είπα με τον ασκό οξυγόνου τεχνική αναπνοή μέσω μηχανήματος... Δένω με το λάστιχο το αριστερό μου μπράτσο και κάνω μόνος μου την φλεβοκέντηση και γεμίζω την φιάλη από το δικό μου αίμα !

Ο Τσαμπλάκος και οι υπόλοιποι ξαφνιάστηκαν και με κοίταζαν με απορία... Αμέσως δίχως διασταύρωση της χορήγησα   το αίμα μου υπό πίεση γιατί την χάναμε . Εν τω μεταξύ ο Ζαφείρης με την κυρτή λαβίδα είχε πιάσει την βάση της μήτρας και σταμάτησε η μεγάλη αιμορραγία . Μου λέει ο Ζαφείρης κόψε το μανίκι μου και πάρε και από μένα αίμα, είχαμε την ίδια ομάδα αίματος και ρέζους. Αυτό και έγινε πήρα και του Ζαφείρη 600 cc και συνεχίσαμε την επέμβαση .

Η κοπέλα σώθηκε αλλά χρειάστηκαν ακόμη άλλες επτά φιάλες αίματος μέχρι το απόγευμα για να συνέλθει... Εάν δεν ενεργούσα με αυτόν τον τρόπο η κοπέλα τότε 24 χρονών και είχε ήδη ένα κοριτσάκι δεν θα ζούσε, έμαθα ότι πέθανε πρίν δύο χρόνια 74 χρονών από καρκίνο πνεύμονα .

Μόλις τελείωσε το χειρουργείο ο Τσαμπλάκος με αγκάλιασε και με φίλησε και μου λέει πρώτη φορά στην ζωή μου και την σταδιοδρομία μου βλέπω αυτό που έκανες . Ένα μεγάλο μπράβο και συγχαρητήρια ! Θα το θυμάμαι για όλη μου την ζωή. Μου είχε πλέον απόλυτη εμπιστοσύνη και γι'αυτό μου έγραψε και την επιστολή που υπάρχει στο βιβλίο μου Λευτέρης Ιουλία Έρωτας Δημιουργία .

Τι είναι η Placenta Accreta... είναι μετά από αποβολή εμβρύου άνω των τεσσάρων μηνών ίσως μέχρι επτά αυτόματος αποκόλληση ολοκλήρου του ενδομητρίου μαζί με τον πλακούντα με ακατάσχετη αιμορραγία και η μόνη λύση είναι η αφαίρεση της μήτρας για να προλάβει να σωθεί η γυναίκα . Αυτό είναι ένα από τα πολλά δύσκολα και πολύ σπάνια περιστατικά που αντιμετώπισα στα χειρουργεία όλων των κλινικών της Χίου !

Έπεται συνέχεια με άλλα επεισόδια... Στις φωτογραφίες είναι οι δάσκαλος μου Γιάννης Αυγουστής και και το Μαιευτήριο στις δόξες του! 

Χίος 20 Φεβρουαρίου 2020 Λευτέρης Πυκνής Μαλλιάς Καλλιμασιώτης