Το σύγχρονο Σχολείο λειτουργεί όπως ο… Προκρούστης

Τα κατασταλάγματα σοφίας του Αδαμάντιου Παπασταμάτη μετά από 46 χρόνια στην εκπαίδευση
Δείτε τις Φωτογραφίες
Κυρ, 28/06/2020 - 09:45

Μικρός το δέμας, αντιστρόφως ανάλογο με το πνεύμα του.

Ο συμπατριώτης μας Αδαμάντιος Παπασταμάτης, που γεννήθηκε στον Άγιο Γεώργιο Συκούση το 1945, είναι αυτό που λέμε ο άνθρωπος της διπλανής πόρτας.

Αυτό όμως αν δεν χαιρετιστείς καν μαζί του, γιατί σε διαφορετική περίπτωση από την Καλημέρα μέχρι το πηγαίο χαμόγελο του, αντιλαμβάνεσαι ότι εδώ κάτι ξεχωριστό συμβαίνει. Όταν αρχίζει να μιλάει βεβαιώνεσαι πλέον ότι εδώ όχι μόνο αξίζει τον κόπο, αλλά έχεις δίπλα σου μια συμπυκνωμένη τη σοφία ενός ανθρώπου και δη Δασκάλου, που υπηρέτησε την εκπαίδευση 46 χρόνια, για να διδάξει και να…. μάθει για να ξεχωρίσει και να αναδείξει ξεχωριστές προσωπικότητες.

Καλεσμένος του Γιάννη Τζούμα την Πέμπτη στις 7.00 και στις 11.00 μ.μ. στην ΑΛΗΘΕΙΑ ΤV στην εκπομπή «Αυτοπροσώπως» ο Αδαμάντιος Παπασταμάτης ξεκίνησε το 1964 από την Ακαδημία Μυτιλήνης, συνέχισε διδάσκοντας σε δεκάδες Σχολεία από το Άγιο Γάλας, μέχρι τα Σέρβια και από την Σάμο μέχρι την Φλώρινα, φτάνοντας μέχρι αναπληρωτής καθηγητής της Διδακτικής Μεθοδολογίας Συνεχούς Εκπαίδευσης στο Τμήμα Εκπαιδευτικής και Κοινωνικής Πολιτικής του Πανεπιστημίου Μακεδονίας.

Εργάστηκε ακόμα ως σχολικός σύμβουλος Δημοτικής Εκπαίδευσης. Πραγματοποίησε μεταπτυχιακές σπουδές στις Επιστήμες της Αγωγής στο Πανεπιστήμιο του Λονδίνου και στο Πανεπιστήμιο του Bradford της Αγγλίας. Τη διδακτορική του διατριβή εκπόνησε στο Πανεπιστήμιο του Manchester.

 Τα επιστημονικά του ενδιαφέροντα αφορούν στη θεωρία και στην πράξη της διά βίου εκπαίδευσης στους τομείς της διδακτικής της Εκπαίδευσης Ενηλίκων και ειδικά αυτών που ανήκουν στις ευπαθείς κοινωνικές ομάδες.

Έχει δημοσιεύσει πάνω από 120 άρθρα σε ελληνικά και ξένα περιοδικά και έχει γράψει 9 βιβλία μεταξύ των οποίων "Τα ολιγοθέσια σχολεία της ελληνικής υπαίθρου", "Εκπαίδευση ενηλίκων, τεύχος α', θεσμικά πλαίσια" (σε συνεργασία με τον Α. Καψάλη),"Εκπαίδευση ενηλίκων, τεύχος β', διδακτική ενηλίκων" (σε συνεργασία με τον Α. Καψάλη)κ.λ.π.

Ευχάριστος συζητητής, ποταμός γνώσεων, ερωτευμένος με την εκπαίδευση, εξηγεί με απλό τρόπο και επιχειρήματα κυρίως όσα είναι… αυτονόητα.

_Συζητάμε για την αριστεία, μας είπε, κρίμα το χρόνο, αφού αριστεία είναι η φιλοπρωτία.

_Βομβαρδίζομε τα παιδιά μας ακόμα και τώρα με ένα σωρό άχρηστες γνώσεις.

_Όταν πήγα σε Αγγλικό Σχολείο για μετεκπαίδευση το μάθημα ήταν «Πως καθαρίζω το ψυγείο μου»

_Η δουλειά είναι καμάρι, η μάθηση είναι συνεχής, πρέπει να δώσουμε βάρος στην διαφοροποιημένη διδασκαλία, πρέπει να σταματήσει το σαφάρι των βαθμών, ο Σωκράτης δεν είχε βαθμούς είχε παιδεία.

_Το μονοθέσιο Σχολείο κάνει το Δάσκαλο να μαθαίνει πώς να… μαθαίνει, το σύγχρονο σχολείο λειτουργεί με τη λογική του Προκρούστη.

_ Ο πλούτος μιας χώρας δεν είναι τα χρήματα αλλά οι άνθρωποι της, η μονιμότητα ισούται με αραλίκι, αλλά από την άλλη είναι παραλογισμός να μην ξέρουν οι δάσκαλοι που θα διοριστούν.

_Χρειαζόμαστε αυτόνομα Σχολεία, η παιδεία είναι αντίθετη με την κατάρτιση, οι πανελλαδικές εξετάσεις δεν είναι μόρφωση, παιδεία είναι η ανακάλυψη ικανοτήτων, σήμερα το παιδί δεν διαβάζει για να μάθει αλλά για να πάρει βαθμό, όταν βάζουμε άριστα στην ουσία τιμωρούμε τους μαθητές.

_ Γιατί δαπανάμε χρόνο για την συζήτηση περί αξιολόγησης. Ας την πούμε επιμόρφωση και ας την εφαρμόσομε, η αξιολόγηση έτσι θα γίνει από μόνη της.

 

Σταματάμε να γράφουμε εδώ γιατί ο Αδαμάντιος Παπασταμάτης είναι ανεξάντλητος και… εξαντλητικός στο τέλος με την απάντηση του στην εύγλωττη απορία μας.

Όλα αυτά δεν τα έλεγε στους Προϊσταμένους του στην πολιτική ηγεσία του υπουργείου Παιδείας;

_Υπάρχουν χώρες στο εξωτερικό που αλλάζουν εκπαιδευτικό πλαίσιο κάθε 25 χρόνια. Εμείς δεν έχουμε καν κομματική εκπαιδευτική πολιτική έχουμε… προσωπική. Κάθε υπουργός βάζει τη δική του σφραγίδα στο χαρτί και στο τέλος δεν διαβάζεται τίποτα. Εδώ αντί μεταρρυθμίσεις έχουμε καταστροφές στην εκπαίδευση. Όσον αφορά τις εκθέσεις μου, όχι μόνο τη δική μου αλλά πολλών άλλων ουδείς τους δίνει σημασία. Αφού πριν φύγω βαρέθηκα πλέον να γράφω τσάμπα και τους απαντούσα διαβάστε την περσινή έκθεση. Ούτε γι’ αυτό με παρατήρησαν, προφανώς δεν διαβάζουν καν τι τους γράφομε.

Αυτά. Τα πολλά υπόλοιπα δείτε τα τηλεοπτικά. Προετοιμαστείτε πάντως δεν θα δείτε εκπομπή αλλά Πανεπιστημιακό μάθημα.

Σχετικά Άρθρα