Σύνθετο και πολύπλοκο έργο η αναστήλωση των τειχών του Κάστρου

ΓΡΗΓΟΡΟΙ ΟΙ ΡΥΘΜΟΙ ΣΤΟ ΤΕΙΧΟΣ - ΑΚΟΛΟΥΘΕΙ Η ΑΝΑΣΤΥΛΩΣΗ ΤΩΝ ΠΡΟΜΑΧΩΝΩΝ
Δείτε το ΒίντεοΔείτε τις Φωτογραφίες
Τετ, 17/11/2021 - 14:59

Αλλάζει σιγά - σιγά η όψη του τείχους στο Κάστρο καθώς το έργο της αναστήλωσης προχωρά με γρήγορους ρυθμούς, δίνοντας μια διαφορετική εικόνα στο μεγαλύτερο  οχυρό της Χίου.

Οι εργασίες είναι σύνθετες και πολύπλοκες, όπως αναφέρθηκε στο ρεπορτάζ, με αρκετές ιδιαιτερότητες που δύσκολα όποιος δεν διαθέτει τις απαραίτητες γνώσεις μπορεί να καταλάβει.

Συμφώνα με την προϊστάμενη της Εφορείας Αρχαιοτήτων Χίου Όλγα Βάσση, το έργο προχωρά με ικανοποιητικούς ρυθμούς, ενώ η παράδοση του αναμένεται μέσα στο 2022.

Στις ιδιαιτερότητες του έργου αναφέρθηκε η αρχιτέκτονας μηχανικός Μαρία Μονιώδη, υπογραμμίζοντας την συνεργασία όλων προκειμένου να επιτευχθεί το επιθυμητό αποτέλεσμα.

Η κυρία Μονιώδη αναφερόμενη στις  δυσκολίες του έργου, έδωσε ως παράδειγμα την πιστή κατασκευή κατεστραμμένων τμημάτων με μείγμα συστατικών όμοιο με αυτό που είχαν κατασκευαστεί αρχικά, ενώ με την βοήθεια φωτογραμμετρίας έγινε πιστή απεικόνιση  της όψης που είχε το κάστρο αιώνες πριν έτσι ώστε να επιτευχθεί η σωστή αναστήλωση του.

Στην εξέλιξη του έργου αναφέρθηκε η Βασιλική Πάτσιου, πολιτικός μηχανικός τονίζοντας ότι το επόμενο στάδιο μετά την ολοκλήρωση του τείχους είναι η αναστήλωση των προμαχώνων, ένα έργο με πολλές απαιτήσεις καθώς είναι τα σημεία που έχουν υποστεί τις μεγαλύτερες φθορές και απαιτείται ειδική μελέτη για την αποκατάσταση τους.

Στο έργο των προμαχώνων που είναι το δεύτερο τμήμα του έργου αναφέρθηκε και η επιβλέπουσα αρχαιολόγος του έργου Αναστασία Δόλογλου που τόνισε ότι όλο το έργο δεν είναι μια απλή αποκατάσταση αλλά απαιτεί μια πιστή αντιγραφή του οχυρωματικού κάστρου της Χίου, αναδεικνύοντας μέσα από αυτή την ιστορία αιώνων του νησιού.

 

 

syntheto_kai_polyploko_ergo_i_anastilosi_ton_teihon

Σχετικά Άρθρα