Τα αόρατα τραύματα επουλώνονται με πολύ αγάπη και φροντίδα.

Παιδική παραμέληση και κακοποίηση. Επιμορφωτικό Σεμινάριο από την ''Κιβωτό του Κόσμου Αιγαίου'' στο Ομήρειο.
Δείτε τις Φωτογραφίες
Πέμ, 16/01/2020 - 06:59

Ένα πολύ χρήσιμο και ωφέλιμο Επιμορφωτικό Σεμινάριο με θέμα ''Παιδική παραμέλησηκαι& κακοποίηση-Τα αόρατα τραύματα'', πραγματοποιήθηκε από την ''Κιβωτό του Κόσμου Αιγαίου'' στο Ομήρειο Πνευματικό Κέντρο, στις 6.30 μ.μ. την Τρίτη 15 Ιανουαρίου 2020. 

 Το ακροατήριο δικαίως γέμισε την αίθουσα απ' άκρη σ' άκρη, γιατί το θέμα ήταν πραγματικά πολύ ενδιαφέρον και οι γνώσεις που μπόρεσε να αποκομίσει το κοινό είναι πολύ χρήσιμες για τους γονείς, αλλά και για όλους όσους ασχολούνται με την εκπαίδευση και με τομείς της ζωής και της εργασίας που σχετίζονται με παιδιά.

 Ομιλητές ήταν  ο Νικόλαος Στεφανίδης, PhD Κλινικός Ψυχολόγος και ο Γεώργιος Πυλαρινός Παιδοψυχίατρος. Μίλησαν την υπομονή, την αγάπη, τη φροντίδα, και την προσοχή που χρειάζονται για την επούλωση των αόρατων τραυμάτων που προκαλούνται από την παιδική παραμέληση και κακοποίηση, αλλά και για τις γνώσεις, τη λεπτότητα και τη μεθοδολογία που απαιτείται για να έχουμε επιτυχημένα αποτελέσματα.

 Ο Διευθυντής της Κιβωτού του Κόσμου Αιγαίου Νίκος Τάγαρης και η Έλλη Παπαϊωάννου, Εθελόντρια και Διοικητικό Στέλεχος της Κιβωτού, τόνισαν ότι και οι δύο ομιλητές της εκδήλωσης, είναι πολύτιμοι συνεργάτες στη Χίο για την Κιβωτό του Κόσμου στις εγκαταστάσεις του Αίπους και προσφέρουν με όλη τους την ψυχή και τις εξειδικευμένες γνώσεις τους για τα παιδιά που φιλοξενούνται στο νησί μας.

Η συμμετοχή του κόσμου στη συζήτηση που αναπτύχθηκε μετά το τέλος των εισηγήσεων ήταν μεγάλη...και με πολύ έκδηλο το ενδιαφέρον για τις παραμέτρους που έθιξαν οι ειδικοί, σχετικά με την προσπάθεια της επούλωσης των τραυμάτων της ψυχής που μπορεί να βαραίνουν ένα παιδί ύστερα από κάποιες δυσάρεστες και ατυχείς συγκυρίες.

 Ο Κλινικός Ψυχολόγος Νικόλαος Στεφανίδης εστίασε στις επιδράσεις στην ανάπτυξη του εγκεφάλου και της συμπεριφοράς του παιδιού. Τόνισε ότι οι ευχάριστες και θετικές εμπειρίες που χρειάζεται να προσφέρουμε σε ένα 12χρονο παιδί για να καταφέρουμε να επουλώσουμε τα αόρατα ψυχικά τραύματά του...θα πρέπει να είναι εκατομμύρια φορές υπερδιπλάσιες από τις αρνητικές εμπειρίες που έχει ήδη εισπράξει...και για αυτό χρειάζεται απέραντη υπομονή, προσοχή και αγάπη. Πρόσθεσε δε, όπως και συνάδελφος του, ότι επειδή ο εγκέφαλος αντιδρά αντανακλαστικά και στα θετικά ερεθίσματα...όλα γίνονται...και τα παιδιά μπορούν και κάνουν θεαματικά άλματα με την απαραίτητη και την κατάλληλη επισταμένη φροντίδα!...

 Ο Παιδοψυχίατρος Γεώργιος Πυλαρινός μίλησε κυρίως για τα αόρατα τραύματα από την ενδοοικογεννειακή βία στην κακοποίηση του ανηλίκου. Είπε ότι τέτοια τραύματα προκαλούνται πολλές φορές στα παιδιά από τους ίδιους τους γονείς άθελά τους διότι και οι ίδιοι πλήττονται από διάφορες δυσάρεστες περιπέτειες και παθήματα. Ανάμεσα στις διάφορες αιτίες που προκαλούν ψυχικά τραύματα στα παιδιά-και μάλιστα τραύματα όχι πάντα ευδιάκριτα-ανέφερε το διαζύγιο, τους ενδοοικογεννειακούς καυγάδες, την φυλάκιση κάποιου γονέα ή την εξάρτησή του από ναρκωτικά...και τέλος αναφέρθηκε και στη σεξουαλική κακοποίηση-λεκτική ή πρακτική-εντός και εκτός της οικογεννείας. Πρόσθεσε ότι όλα μπορούν να αντιμετωπιστούν άλλα χρειάζεται για αυτό πολύ φροντίδα και αγάπη μαζί με γνώσεις που μπορούν να μας προσφέρουν οι ειδικοί επιστήμονες...γιατί μερικές φορές η αγχωμένη υπερπροσπάθεια είναι επικίνδυνη και μπορεί να αποφέρει αρνητικά αποτελέσματα.

 Σίγουρα όλοι οι ακροατές αποκόμισαν πολύτιμες γνώσεις αλλά και ερεθίσματα για να τις αναπτύξουν θετικά στο μέλλον. Τις πολύ ενδιαφέρουσες εισηγήσεις των ειδικών που μίλησαν στο Επιμορφωτικό Σεμινάριο της Κιβωτού του Κόσμου Αιγαίου για την Παιδική Παραμέληση και Κακοποίηση και για τα Αόρατα Τραύματα που αυτές προκαλούν, μπορείτε να τις παρακολουθήσετε στην ΑΛΗΘΕΙΑ ΤV

Δ. Ζαφείρης

Σχετικά Άρθρα