Τα ερπετά και τα αμφίβια της Χίου

ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΤΗΚΑΝ ΑΠΟ ΤΟ ΒΙΟΛΟΓΟ ΗΛΙΑ ΣΤΡΑΧΙΝΗ ΚΑΙ ΕΝΤΥΠΩΣΙΑΣΑΝ ΤΟ ΚΟΙΝΟ
Δείτε τις Φωτογραφίες
Δευ, 22/10/2018 - 23:30
Παρουσιάστηκαν τα ερπετά και αμφίβια της Χίου από τον Ηλία Στραχίνη

Μία διαφορετική, άκρως ενδιαφέρουσα παρουσίαση έγινε το βράδυ της Δευτέρας 22 Οκτωβρίου 2018, στο κτήριο β' της βιβλιοθήκης Χίου "Κοραής". Ο βιολόγος Ηλίας Στραχίνης, προσκεκλημένος του Chios Nature και της Φωτογραφικής Λέσχης Χίου παρουσίασε τα ερπετά και τα αμφίβια της Ελλάδας και ειδικότερα της Χίου, καθηλώνοντας το πολυπηθές κοινό που βρέθηκε στην αίθουσα.

Μπορεί το θέμα να ήταν λίγο... ανατριαχιαστικό για όσους δεν συμπαθούν και πολύ τα ερπετά, αλλά ο ομιλητής με κατατοπιστικές διαφάνειες κατέδειξε τη χρησιμότητά τους στη φυσική αλυσίδα, απομυθοποίησε ανύπαρκτες ιδιότητες που κυρίως η άγνοια και ο φόβος μας τους προσδίδουν και παρουσίασε αναλυτικά τα χαρακτηριστικά τους σε μία προσπάθεια να μας βοηθήσει να ξεχωρίσουμε το μοναδικό δηλητηριώδες και συνάμα επικίνδυνο ερπετό, την οχιά, από όλα τα υπόλοιπα.

Ξέρατε για παράδειγμα ότι υπάρχει φίδι που στη θέα κινδύνου αποβάλλει μυρωδιά ψοφιμιού, ξαπλώνει ανάσκελα με ανοιχτό το στόμα και κάνει το... ψόφιο, προκειμένου να απομακρύνει τον θηρευτή του; Ή ότι άλλο σηκώνεται μιμούμενο -ναι καλά διαβάσατε, μιμούμενο- την κόμπρα σε μια προσπάθεια να φοβίσει σαν τη δηλητηριώδη κόμπρα όποιον το απειλεί, άκακο στην ουσία το ίδιο; Άλλο μιμείται την οχιά για να αποφύγει τον κίνδυνο... Αυτά και πολλά ακόμη ενδιαφέροντα παρουσίασε ο Ηλίας Στραχίνης και επόμενο ήταν στο τέλος να δεχθεί και πλήθος ερωτήματα, που με υπομονή απάντησε.

Ο βιολόγος θα είναι στο νησί μας μέχρι την Κυριακή 28/10/18 και σίγουρα όσοι τον γνωρίσουν από κοντά κι εκείνον και τα... φίδια του θα εντυπωσιαστούν. Διατηρεί την ενημερωτική ιστοσελίδα www.herpetofauna.gr στην οποία μπορεί κάποιος να ανατρέξει για περισσότερες πληροφορίες, ενώ παρουσιάζει στην ΕΡΤ3 την εκπομπή "Άγρια Ελλάδα".

Παρουσιάστηκαν τα ερπετά και αμφίβια της Χίου από τον Ηλία Στραχίνη
Παρουσιάστηκαν τα ερπετά και αμφίβια της Χίου από τον Ηλία Στραχίνη
Τα φίδια της Χίου

Σχετικά Άρθρα