Χίος, Σάββατο 4 Ιουλίου

Του 'Αγιου κλέψε... του ποταμού ποτέ

ΠΛΗΜΜΥΡΙΣΕ Η ΛΑΓΚΑΔΑ ΤΟ ΠΡΩΙ ΤΗΣ ΠΑΡΑΣΚΕΥΗΣ 14 ΝΟΕΜΒΡΙΟΥ 2014
Δείτε το ΒίντεοΔείτε τις Φωτογραφίες
Παρ, 14/11/2014 - 08:53

Ο Άγιος, βλέπετε, Άγιος είναι, μπορεί και να συγχωρήσει, ο ποταμός αποκλείεται... Η αξία αυτής της λαϊκής ρήσης επιβεβαιώθηκε σήμερα το πρωί όταν η έντονη βροχή από τις 4.00 τα ξημερώματα, συν οι όχι τόσο καθαροί χείμαρροι, "Άγριος" και "Κρικελής", αλλά το κυριότερο η κατασκευή του περιφερειακού δρόμου που έκοψε τα μικρά ρέματα, μετέτρεψαν την πεδιάδα της Λαγκάδας αρχικά σε λίμνη, η οποία «μπουρουρισμένη» κατέληξε στη θάλασσα, παρασύροντας τα πάντα και πλημμυρίζοντας σπίτια, αυλές, χωράφια, βυθίζοντας βάρκες και δημιουργώντας εικόνα χάους. Οι κάτοικοι συνηθισμένοι, είναι η αλήθεια, από τέτοια ξεσπάσματα -ας μην ξεχνάμε ότι τα παραλιακά σπίτια πλημμυρίζουν και με τη φουσκονεριά- έδιναν μάχη για να σώσουν τις περιουσίες τους καθώς στην κορύφωση του προβλήματος, γύρω στις 7.00 μ.μ. το νερό βρισκόταν ακόμα και 40 πόντους μέσα στα ισόγεια των παραλιακών, κυρίως, σπιτιών. Η Πυροσβεστική Υπηρεσία, που βρέθηκε από την πρώτη στιγμή κοντά τους -χαρακτηριστικό είναι ότι ο Διοικητής της, Ιάκωβος Αρχοντάκης, διέκοψε την άδειά του- έδωσε μάχη για να σώσει περιουσίες και άντλησε νερά από 15 σπίτια. Το ίδιο έγινε από πλευράς Περιφερειακής Ενότητας, με τον Σταμάτη Κάρμαντζη παρόντα σε όλη τη διάρκεια του προβλήματος, αλλά και από το τμήμα Πολιτικής Προστασίας του Δήμου, με επικεφαλής τον αντιδήμαρχο Ματθαίο Φαφαλιό και τον Δημοτικό Σύμβουλο, υπεύθυνο για την Πολιτική Προστασία, Γιώργο Ζώα. Οι ζημιές, που επεκτάθηκαν και στο Παντουκιός, στη Συκιάδα και στα Καρδάμυλα, όπου η Πυροσβεστική απεγκλώβισε δύο κτηνοτρόφους με τα αυτοκίνητά τους στα Πάρπαντα, θα αποτυπωθούν τις επόμενες μέρες και οι πληγέντες μπορούν να υποβάλλουν αιτήσεις αποζημιώσεων, μαζί με τους ομοιοπαθείς των Ολύμπων, που εδώ και τέσσερα χρόνια βρίσκονται στην αναμονή…

Τυπικά πάντως όσον αφορά τις ενέργειες για την επόμενη μέρα και μιας και οι πλημμύρες στη Λαγκάδα δεν είναι νέο φαινόμενο, μιλώντας στο Ράδιο «Α» ο Δήμαρχος Χίου, Μανώλης Βουρνούς, σημείωσε ότι σε συνεννόηση με  την Τεχνική Υπηρεσία του Δήμου θα γίνει αρχική εκτίμηση του πλημμυρικού φαινομένου και της λεκάνης απορροής, ώστε σε πρώτη φάση να δουν τι συμβαίνει στα ρέματα της περιοχής και στη συνέχεια αφού εξεταστεί τίνος αρμοδιότητας είναι το όποιο έργο ή μελέτη προκριθεί, να δρομολογηθούν προς υλοποίηση.

Στο μεταξύ δεν ήταν μόνο η Λαγκάδα που γονάτισε από την έντονη βροχόπτωση συν τη χρόνια αδιαφορία μας να αγνοούμε επιδεικτικά κανόνες της φύσης. Προβλήματα πλημμυρών, κατολισθήσεων και συσσώρευσης φερτών υλών, παρουσιάστηκαν σε όλο το οδικό δίκτυο της υπαίθρου Χίου, κυρίως στα Βορειόχωρα και τις Καρυές. Σύμφωνα με τον Αντιπεριφερειάρχη αντιμετωπίστηκαν άμεσα, ενώ η πλήρης αποκατάσταση συνεχίζεται.

 Αξίζει να σημειώσουμε, όσον αφορά την ένταση των καιρικών φαινομένων, ότι το  βροχόμετρο της ΔΕΥΑΧ ανέβηκε 5 εκατοστά, όπως είπε και στο Ράδιο – Αλήθεια ο Πρόεδρος της δημοτικής επιχείρησης, Απόστολος Τζιώτης.

Ο ίδιος επεσήμανε ότι με εξαίρεση τα προβλήματα που παρουσιάστηκαν στη Λαγκάδα και στο Παντουκειός στην πόλη της Χίου το σύστημα ομβρίων δούλεψε αποδοτικά, ενώ λόγω πτώσης κεραυνού βγήκαν εκτός λειτουργίας δύο γεωτρήσεις στο Δελφίνι, που παρέχουν 1.000 κ.μ. νερού ημερησίως και ήδη συνεργείο της επιχείρησης εργάζεται για την αποκατάσταση του προβλήματος.

 

 

Σχετικά Άρθρα

25 – 26 Ιουλίου ο Πατριάρχης με το νέο Μητροπολίτη θα βρεθούν στην Τένεδο για τη γιορτή της Αγίας Παρασκευής
Παρ, 03/07/2020 - 17:49

Το Σάββατο, 18 Ιουλίου, στις 12 το μεσημέρι, στο Μητροπολιτικό Ναό Κοιμήσεως της Θεοτόκου, στην Παναγία της Ίμβρου, θα πραγματοποιηθεί από τον Οικουμενικό Πατριάρχη κ. Βαρθολομαίο η ενθρόνιση του νέου Μητροπολίτη Ίμβρου και Τενέδου κ. Κυρίλλου.

Στις 7 το απόγευμα της ίδιας ημέρας ο Μητροπολίτης Ίμβρου θα χοροστατήσει στον εσπερινό που θα τελεστεί στο Ναό του Αγίου Γεωργίου, στους Αγίους Θεοδώρους, το χωριό του Πατριάρχη.

Την Κυριακή, 19 Ιουλίου, ο Μητροπολίτης Ίμβρου και Τενέδου, θα προστεί της Θείας Λειτουργίας, που θα τελεστεί στις 8.30 το πρωί, στο Μητροπολιτικό Ναό στην Παναγία, συμπροσευχομένου του Πατριάρχη.

Το επόμενο Σαββατοκύριακο, 25 - 26 Ιουλίου, ο Μητροπολίτης Ίμβρου και Τενέδου θα συνοδεύσει τον Οικουμενικό Πατριάρχη κατά την επίσκεψή τυ στην Τένεδο για τον εορτασμό της Αγίας Παρασκευής.

Υπενθυμίζεται, ότι ο Λέσβιος Μητροπολίτης Ίμβρου και Τενέδου κ. Κύριλλος, εξελέγη παμψηφεί από την Ιερά Σύνοδο του Οικουμενικού Θρόνου, κατόπιν προτάσεως του Πατριάρχη, στις 9 του περασμένου Μαρτίου και από τις 17 Μαρτίου εγκαταστάθηκε στην Ίμβρο και ανέλαβε τα καθήκοντά του.

Ωστόσο, λόγω της πανδημίας αναβλήθηκε η επίσημη τελετή ενθρονίσεώς του για καταλληλότερο χρόνο, καθώς όπως τονίζεται σε ανακοίνωση της Μητρόπολης Ίμβρου «ήταν σημαντικότερη η εφαρμογή όλων των μέτρων προφύλαξης που υποδείκνυαν εκείνη την περίοδο οι αρμόδιες υγειονομικές Αρχές».

Πηγή: Tο Νησί