Χίος, Σάββατο 18 Ιανουαρίου

Τρεχάτε ποδαράκια μου… για να θωρακιστούν τα Λημνιά

Επειδή το προηγούμενο έργο έγινε εντός του λιμανιού, τώρα μελετούν το πως θα προστατευθεί από τους ισχυρούς νοτιάδες με επέκταση του λιμενοβραχίονα
Δευ, 02/02/2015 - 15:44

Μετά τα σύννεφα σκόνης που σκέπασαν και τη Χίο το τελευταίο διήμερο, από σήμερα άρχισε να καθαρίζει σταδιακά η ατμόσφαιρα, ενώ οι πολύ ισχυροί άνεμοι που έπνεαν στην περιοχή μας άφησαν πίσω τους προβλήματα, με κυριότερα εκείνα στο λιμανάκι των Λημνιών στη Βολισσό και τις πτώσεις δέντρων σε διάφορες περιοχές, από τα καμένα νοτιόχωρα (Βέσσα-Λιθί-Ελίντα) μέχρι τα Καρδάμυλα και τις Αμάδες, όπου επενέβη η Πυροσβεστική υπηρεσία.

Επίσης σήμερα το πρωί αποκαταστάθηκαν και τελευταία προβλήματα – λόγω καιρού- στην ηλεκτροδότηση περιοχών της Χίου.

Οι νότιοι άνεμοι της τάξεως των 10 με 11 μποφόρ έπληξαν, όπως ήταν αναμενόμενο, το λιμανάκι των Λημνιών, βγάζοντας βάρκες στη στεριά και προκαλώντας ζημιές στον εξωτερικό λιμενοβραχίονα,  με τον Πρόεδρο του Δημοτικού Λιμενικού Ταμείου, Μιχάλη Μπελέγρη, να δηλώνει στο Ράδιο – ΑΛΗΘΕΙΑ ότι από τη στιγμή που δεν έγιναν τα αυτονόητα για την θωράκισή του, στα πλαίσια του τουριστικού έργου που έγινε εκεί, τώρα πρέπει το Υπουργείο Τουρισμού να εγκρίνει τη δημοπράτηση νέου έργου για την επέκταση του λιμενοβραχίονα.

Για το σκοπό αυτό μπορούν να αξιοποιηθούν οι πιστώσεις που προέκυψαν από την έκπτωση που έλαβε το έργο, το οποίο έγινε εντός του λιμένα, προϋπολογισμού 3,5 εκατομμυρίων ευρώ και που τελικά κόστισε 2,8 εκατομμύρια ευρώ, τα οποία εξασφαλίστηκαν από το τομεακό πρόγραμμα ΕΣΠΑ του Υπουργείου Τουρισμού.

Όπως τόνισε ο κ Μπελέγρης Λιμενικό Ταμείο και ΕΟΤ έχουν εκπονήσει τις απαραίτητες μελέτες και εφόσον άμεσα γίνει η γραφειοκρατική διαδικασία από το υπουργείο θα μπορέσει να δημοπρατηθεί το έργο, που θα προφυλάξει από τους ισχυρούς νοτιάδες τα Λημνιά.

«Τα χρονικά περιθώρια είναι στενά», ομολογεί ο Πρόεδρος του Λιμενικού Ταμείου και ήδη έχει ενημερώσει σχετικά τους νέους βουλευτές Χίου, προσδοκώντας την παρέμβασή τους για να επισπευστούν οι διαδικασίες μήπως και τελικά μέχρι τον επόμενο Νοέμβρη ολοκληρωθεί το έργο.

Σχετικά Άρθρα

Σάβ, 18/01/2020 - 07:21

Χρόνια Πολλά σεόλες καί σε όλους τούς εορτάζοντες σήμερα του Αγίου Αθανασίου. Μια μέρα που μας πηγαίνει στο διάβα του χρόνου από 61 έως 55 χρόνια πίσω σε μια εποχή πολυσύνθετη προόδου και αρχή της ανάπτυξης της Ελλάδας. Μια εποχή που προσπαθούσαμε τα χρόνια εκείνα τα πέτρινα να μορφωθούμε να αποκτήσουμε εφόδια και γνώσεις για να βγούμε στο στίβο της ζωής και να ξεφύγουμε από την μιζέρια των χρόνων πού γεννηθήκαμε και κυριολεκτώ μέσα στον εμφύλιο.

Είμαστε ορισμένοι πολύ τυχεροί που βρεθήκαμε μπροστά σε αξιόλογους ανθρώπους δασκάλους και καθηγητές, που προσπαθούσαν να μας μεταλαμπαδεύσουν τις γνώσεις τους για να έχουμε ένα καλύτερο μέλλον στην ζωή μας . Ήμουν πραγματικά από τούς πολύ τυχερούς που μου άνοιξαν διάπλατα οι πόρτες της επαγγελματικής μου σταδιοδρομίας από τα δεκαέξι μου χρόνια.

Μαθητής ήμουνα ακόμη όταν ξαφνικά βρέθηκα να κάθομαι σε γραφείο ως λογιστής το Σεπτέμβριο του 1963 στην κλινική Αυγουστή  Και φυσικά το οφείλω στον μεγάλο μου δάσκαλο που μου είχε εμπεδώσει τις λογιστικές γνώσεις με την... χωριάτικη διδασκαλία του τον αείμνηστο Αθανάσιο Τσιλίμη που με πρότειναν μαζί με τον μεγαλύτερο αδερφό μου στον άλλο μεγάλο δάσκαλο μου Γιάννη Αυγουστή, που άλλαξε ριζικά η ζωή και η σταδιοδρομία μου.

Ή σημερινή μέρα του Αγίου Αθανασίου μου έφερε στο μυαλό θύμισες των μαθητικών χρόνων όταν από το υστέρημα μας ή το φτωχό χαρτζιλίκι μαζεύαμε όσα περισσότερα χρήματα μπορούσαμε στην τάξη μας που αποφοιτήσαμε το 1965 από την τότε Εμπορική Σχολή Χίου, που είχε γίνει η αλλαγή του εκπαιδευτικού συστήματος και είμαστε η μοναδική τάξη που έχουμε απολυτήριο Οικονομικό Λύκειο Χίου για να προσφέρουμε ένα καλό και αξιοπρεπές δώρο στον μεγάλο και αξιαγάπητο καθηγητή μας που γιόρταζε τον Αθανάσιο Τσιλίμη !

Βέβαια το τί δώρο θα του πάρουμε το καθόριζαν οι συμμαθήτριες μας, που αναλάμβαναν την ευθύνη και τους είχαμε τυφλή εμπιστοσύνη γιατί πάντα μας έβγαζαν ασπροπρόσωπους, αλλά αυτό γινόταν και για τους περισσότερους καθηγητές και καθηγήτριες μας.

Ο αγαπημένος μας Θανάσης ήταν ο πιο αξιολάτρευτος καθηγητής μας γιατί ήταν άνθρωπος με ανοιχτά μυαλά με τεράστια μόρφωση και πάνω απ'όλα ανθρωπιά ! Ήταν από τους καλύτερους οικογενειάρχες με την σύζυγό του Μαρία Μπογή του Αγησιλάου και τα δύο αγόρια του τον Νίκο καί τόν Άγη. Τις σημερινές μου θύμισες και το κείμενο το αφιερώνω στά παιδιά και τα εγγόνια του αείμνηστου καθηγητή μας Αθανασίου Τσιλίμη και ειδικότερα στον εγγονό του Θανάση φαρμακοποιό που επάξια φέρει το όνομα του !

Χρόνια πολλά Θανάση για την σημερινή γιορτή σου και να σε χαίρονται οι γονείς σου και όσους αγαπάς και σ'αγαπάνε !

Τιμής ένεκεν αντί μνημοσύνου στον αξέχαστο μεγάλο δάσκαλο μας Αθανάσιο Τσιλίμη !

Γλυκές αναμνήσεις και μνήμες των μαθητικών μας χρόνων ! Καλημέρα !

Χίος 18 Ιανουαρίου 2020 Λευτέρης Πυκνής Μαλλιάς Καλλιμασιώτης