Χίος, Πέμπτη 9 Απριλίου

«Το ξύλο βγήκε όλο από την Κόλαση»

Συζητώντας με τον Παιδοψυχίατρο Γιώργο Πυλαρινό
Δείτε το Βίντεο
Κυρ, 19/01/2020 - 18:10

Υπάρχει βία στα σπίτια του νησιού, που σημαδεύει τις παιδικές ψυχές;

Πάρα πολύ.

Υπάρχει σεξουαλική βία και μέσα στην οικογένεια;

Ναι, υπάρχει.

Οι ερωτήσεις είναι σκληρές αλλά… σκληρός είναι και ο… αντίπαλος. Ο παιδοψυχίατρος Γιώργος Πυλαρινός δεν μασάει τα λόγια του. Με επιστημονικό αλλά και συνάμα απλό τρόπο απαντά σ’ αυτά που θα ήθελε να ρωτήσει ο καθένας και η κάθε μια από μας και δεν μας δίνεται η δυνατότητα.

Αυτό επιτυγχάνεται σε μια εκ βαθέων συζήτηση του νεαρού Χιώτη… εξ έρωτος επιστήμονα, που απαντά σε δύσκολα ομολογουμένως ερωτήματα του Γιάννη Τζούμα, την Πέμπτη στις 7.00 και στις 11.00 μ.μ. στην ΑΛΗΘΕΙΑ ΤV στην εκπομπή «Αυτοπροσώπως».

Ο Γ. Πυλαρινός γεννήθηκε στην Αθήνα το 1972 και ήθελε να γίνει όχι μόνο γιατρός, αλλά και ψυχίατρος, πριν να περάσει στην Ιατρική. Το γιατί δεν το ξέρει, ξέρει ότι δεν του αρέσουν τα εύκολα και δεν του αρέσουν αυτά που φαίνονται και η ψυχή προς το παρόν δεν… ακτινογραφείται.

Και αν αυτό θα γίνει στο μέλλον με το μυαλό, αφού εκεί είναι η κρυμμένη η ψυχή, προς το παρόν θα πρέπει να κτιστεί ψηφίδα την ψηφίδα, ξεκινώντας από την παιδική ηλικία.

Γι’ αυτό και ο τελειόφοιτος της Ιατρικής Γ. Πυλαρινός αφού υπηρετεί τη θητεία του στη Χίο και στη συνέχεια το Αγροτικό του στην Παρπαριά, διαλέγει την Παιδοψυχιατρική, ενώ την δική του ψυχή την… χαρίζει στην Ελευθερία Ματσάγκου, την οποία γνωρίζει στο Σκυλίτσειο, κατά τη διάρκεια της θητείας του, και η οποία τον «κολλάει» στη Χίο, επιπρόσθετα από την μαστίχα και με την… συγκολλητική ουσία δύο παιδιών.

Αυτά είναι και η αδυναμία του, τα παιδιά όλου του κόσμου, αυτά για τα οποία γνωρίζει ότι εκτός από οργανικούς λόγους, που ένα παιδί έχει ψυχιατρικά προβλήματα, τα υπόλοιπα, τα πολλά, δημιουργούνται στην πορεία και κυρίως δημιουργούνται μέσα στην οικογένεια.

Αναφέρεται αναλυτικά, λέει τι πρέπει να προσέχουν οι γονείς, επισημαίνει τον κίνδυνο της βίας και την απορρίπτει ασυζητητί.

Σημειώνει, πώς αυτή τραυματίζει παιδικές ψυχές, πώς μεταφέρεται στο Σχολείο, σπάει την αυταπάτη και την σιωπή, που μας θέλει μια ήσυχη κοινωνία χωρίς ιδιαίτερα προβλήματα.

Αντιθέτως περιγράφει την πραγματικότητα ως έχει, που μπορεί να δράσει για πολλούς και ως… ανώμαλη προσγείωση.

Προσδεθείτε… και παρακολουθήστε την συνέντευξη.

 

Σχετικά Άρθρα

Πέμ, 09/04/2020 - 20:48

“Όχι” στη χρήση μάσκας και γαντιών μιας χρήσης λέει η Επιτροπή Αντιμετώπισης Εκτάκτων Συμβάντων Δημόσιας Υγείας από Λοιμογόνους Παράγοντες όπως ανακοίνωσε ο εκπρόσωπος του υπουργείου Υγείας λοιμωξιολόγος Σωτήρης Τσιόδρας. Δήλωσε μάλιστα ότι ο παραπάνω εξοπλισμός μπορεί να αποβεί περισσότερο βλαπτικός παρά ωφέλιμος για τους πολίτες, ενώ για τις μάσκες με βαλβίδα ανέφερε απερίφραστα ότι μπορεί να είναι επικίνδυνες. 

“Η Επιτροπή συζήτησε το θέμα της χρήσης μάσκας από το γενικό κοινό, ενημερώθηκε αναλυτικά για τις οδηγίες του ΠΟΥ και συμφώνησε με τα συμπεράσματα του Ευρωπαϊκού Κέντρου Ελέγχου Πρόληψης Νοσημάτων (ECDC) πως ανάλογα με τα επιδημιολογικά δεδομένα και σε ειδικές συνθήκες συγχρωτισμού θα μπορούσαν να υπάρξουν οφέλη από τη χρήση μάσκας και θα πρέπει να είμαστε έτοιμοι για την εφαρμογή παρόμοιου μέτρου ανάλογα με την πορεία επιδημίας και σε συγκεκριμένους χώρους όπως αυτοί προτείνονται από το ECDC, κυρίως για την αποφυγή διασποράς από ασυμπτωματικούς ή ασθενείς με ήπια συμπτώματα. Επίσης συζητήθηκε και η πιθανή αύξηση κίνδυνου από λανθασμένη χρήση της μάσκας από υγιείς, καθώς και η ψευδής αίσθηση ασφάλειας η οποία μπορεί να οδηγήσει σε λάθος συμπεριφορές σχετικά με την τήρηση πιο σημαντικών μέτρων όπως η διατήρηση της απόστασης και της υγιεινής των χεριών”. 

Με δεδομένη την τρέχουσα πορεία της επιδημίας στη χωρά μας, τόνισε ο Σωτήρης Τσιόδρας, η Επιτροπή Αντιμετώπισης Εκτάκτων Συμβάντων Δημόσιας Υγείας στην παρούσα φάση δεν συνιστά γενικευμένη χρήση μάσκας. Θα επανατοποθετηθούμε και για τη χρήση μάσκας για το γενικό πληθυσμό αν κριθεί απαραίτητο σύμφωνα με τα επιδημιολογικά στοιχεία και τα επιστημονικά  στοιχεία που διαθέτουμε, αν αυτό κριθεί απαραίτητο. Οι ιατρικές μάσκες με βαλβίδα δεν συστήνονται και είναι και επικίνδυνες όταν χρησιμοποιούνται από ανθρώπους που ανήκουν στο γενικό κοινό, καθώς μπορούν να μεταδώσουν τη νόσο. Είναι χρήσιμες για τους γιατρούς εντατικής θεραπείας, τους αναισθησιολόγους και από τους ανθρώπους που εκτίθενται περισσότερο στον ιό. 

Για τα γάντια είπε “είναι λίγες οι ενδείξεις ότι προστατεύουν από τον ιό... Η αδιάκριτη χρήση γαντιών μιας χρήσης είναι σε μεγάλο βαθμό μάταιη και μπορεί να οδηγήσει περισσότερο σε βλάβη παρά καλό”. “Τα γάντια μιας χρήσης δεν έχουν σχεδιαστεί για εκτεταμένη χρήση, μπορεί εύκολα να σκιστούν ή να έχουν μικρές οπές που μπορεί εύκολα να παραβλεφθούν θέτοντας έτσι σε κίνδυνο το άτομο που φορά τα γάντια. Προσφέρουν ψεύτικη αίσθηση ασφάλειας ενώ η υπερβολική εξάρτηση από τα γάντια μπορεί να οδηγήσει σε εφησυχασμό και όχι στο συχνό πλύσιμο των χεριών. Ο ιός μπορεί να επιμολύνει τα γάντια με τον ίδιο τρόπο που επιμολύνει τα χέρια. Έρευνες έχουν δείξει ότι αγγίζουμε το πρόσωπο μας τρεις έως 23 φόρες ανά ώρα. Ακόμα κι όταν βγάζουμε τα γάντια μπορεί να μολυνθούμε όποτε το πλύσιμο των χεριών μας αμέσως μετά είναι απαραίτητο. Ο ΠΟΥ δεν συστήνει τη χρήση γαντιών ως μέσο πρόληψης από το νέο κορωνοϊό”. 

Στο πλαίσιο αυτό, ο κ. Τσιόδρας συνέστησε στον κόσμο να πλένει τα χέρια με σαπούνι και νερό ή με αντισηπτικό εάν έχει μόλις γυρίσει από σούπερ μάρκετ, φαρμακεία ή Μέσα Μαζικής Μεταφοράς. 
 

Πηγή: skai.gr