Μικρή Πρέσπα: Σε ύφεση η γρίπη των πτηνών μετά τους εκατοντάδες θανάτους αργυροπελεκάνων

Δευ, 28/03/2022 - 21:38

Σε επιφυλακή για την γρίπη των πτηνών εξακολουθούν να βρίσκονται οι επιστήμονες της Εταιρίας Προστασίας Πρεσπών μετά και την ολοκλήρωση της επιχείρησης περισυλλογής εκατοντάδων νεκρών αργυροπελεκάνων.

«Μέχρι στιγμής, το φαινόμενο στη Μικρή Πρέσπα δείχνει να επιβραδύνεται ενώ δεν υπάρχουν κρούσματα θανάτωσης από γρίπη Η5Ν1 σε νέες αφίξεις πουλιών» ανέφερε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ η διευθύντρια της Εταιρείας Προστασίας Πρεσπών, Μυρσίνη Μαλακού εκφράζοντας την ελπίδα ότι δεν υπάρξουν άλλα περιστατικά.

Σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία της Εταιρίας Προστασίας Πρεσπών, στις 24 Μαρτίου οπότε και ολοκληρώθηκε η μεγάλη επιχείρηση απομάκρυνσης νεκρών αγυροπελεκάνων, συλλέχθηκαν 1143 πουλιά. Παράλληλα, το δίκτυο συνεργατών και εθελοντών της Εταιρίας, κατέγραψε 300 θανάτους αργυροπελεκάνων σε ακόμη 9 υγροτόπους της Βόρειας και Κεντρικής Ελλάδας. Η επιχείρηση συνεχίζεται με την επιτήρηση της περιοχής για τον εντοπισμό και την απομάκρυνση τυχόν νέων κρουσμάτων.

«Ελπίζουμε ότι δεν θα έχουμε πλέον περιστατικά Η5Ν1 καθώς, παρακολουθώντας τις αποικίες στη Μικρή Πρέσπα, δεν βλέπουμε μέχρι στιγμής νεκρά πουλιά. Επίσης, από την πλευρά της λίμνης στην Αλβανία, εντοπίστηκαν μόλις 3 νεκρά πουλιά» υπογράμμισε η κ. Μαλακού.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ