Οι αυτοκρατορικοί πιγκουίνοι κινδυνεύουν με εξαφάνιση- Ίσως να μην υπάρχουν ως το 2100

Περίπου το 80% των αποικιών αυτοκρατορικών πιγκουίνων θα έχει σχεδόν εξαφανιστεί μέχρι το έτος 2100, υπό τα τρέχοντα επίπεδα εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα
Τρί, 10/05/2022 - 18:37

Οι αυτοκρατορικοί πιγκουίνοι κινδυνεύουν με εξαφάνιση, σύμφωνα με οικολόγους και ερευνητές.

Ειδικός από το Argentine Antarctic Institute (IAA) προειδοποίησε ότι οι αλλαγές θα μπορούσαν να συμβούν στα επόμενα 30 με 40 χρόνια, με την κλιματική αλλαγή να θεωρείται κινητήρια δύναμη.

«Οι προβλέψεις [για το κλίμα] υποδηλώνουν ότι αποικίες μεταξύ γεωγραφικών πλατών 60 και 70 μοιρών [νότια] θα εξαφανιστούν τις επόμενες δεκαετίες, αυτό σημαίνει στα επόμενα 30, 40 χρόνια», λέει η βιολόγος της IAA Marcela Libertelli, μιλώντας στο Reuters.

Όπως εξήγησε, η απώλεια στερεού θαλάσσιου πάγου στην Ανταρκτική από τον Απρίλιο έως τον Δεκέμβριο θα διαταράξει τον αναπαραγωγικό κύκλο των πιγκουίνων, ενώ σημείωσε ότι ο αυξημένος τουρισμός και το ψάρεμα έχουν επηρεάσει επίσης τις πηγές τροφής για πιγκουίνους και άλλα είδη.

Η εξαφάνιση των αυτοκρατορικών πιγκουίνων θα μπορούσε επίσης να έχει δραματική επίδραση στο οικοσύστημα εκεί.

Το WWF δήλωσε έκανε πρόσφατα έκκληση για άμεσα μέτρα, με την Scientific Committee on Antarctic Research (SCAR) να προβλέπει ότι περίπου το 80% των αποικιών αυτοκρατορικών πιγκουίνων θα έχει σχεδόν εξαφανιστεί μέχρι το έτος 2100 υπό τα τρέχοντα επίπεδα εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα.

Οι ερευνητές προέβλεψαν επίσης ότι ο συνολικός αριθμός των αυτοκρατορικών πιγκουίνων θα μπορούσε να μειωθεί τουλάχιστον κατά 81% σε αυτό το σενάριο και ότι - υπό ακραίες συνθήκες - έως το 100% των αποικιών θα μπορούσαν να έχουν σχεδόν εξαφανιστεί μέχρι το 2100, με τον αριθμό των αυτοκρατορικών πιγκουίνων να προβλέπεται ότι θα μειωθεί κατά τουλάχιστον 99%.

Το WWF ζήτησε οι πιγκουίνοι να συμπεριληφθούν στον κατάλογο των ειδικά προστατευόμενων ειδών, εκφράζοντας παρόμοιες ανησυχίες με την Libertelli για την καταστροφή του οικοσυστήματος.

«Οι αυτοκρατορικοί πιγκουίνοι χρειάζονται σταθερό, θαλάσσιο πάγο, που συνδέεται με τη στεριά, για περίπου εννέα μήνες το χρόνο για να ζευγαρώσουν, να επωάσουν τα αυγά τους, να μεγαλώσουν τους νεοσσούς και να αντικαταστήσουν τα φτερά τους», εξηγεί η μη κυβερνητική οργάνωση. 

Με τις θερμοκρασίες σε περιοχές της ανατολικής Ανταρκτικής να αυξάνονται σε επίπεδα ρεκόρ φέτος, το WWF τόνισε επίσης ότι ακόμη και το καλύτερο σενάριο σημαίνει ότι ο πληθυσμός των πιγκουίνων είναι πιθανό να μειωθεί κατά 31% μέχρι το τέλος του αιώνα.

«Οι αυτοκρατορικοί πιγκουίνοι είναι τα πιο εμβληματικά είδη του πάγου. Είναι μοναδικά προσαρμοσμένα στο σκληρό και ακραίο περιβάλλον της Ανταρκτικής», δήλωσε ο Rod Downie, επικεφαλής σύμβουλος του WWF για τις πολικές περιοχές. «Ωστόσο είναι επίσης όλο και πιο ευάλωτα στην κλιματική αλλαγή, στην απώλεια οικοσυστημάτων και στην ανθρώπινη παρέμβαση».

«Μόνο οι άνθρωποι μπορούν να εξασφαλίσουν το μέλλον αυτού του είδους, καθώς η μοίρα του εξαρτάται από την παγκόσμια κλιματική πολιτική σε συνδυασμό με ένα σχέδιο δράσης για την προστασία του οικοτόπου τους και την εξάλειψη άλλων κινδύνων από την ανθρώπινη ενόχληση. Πρέπει οι αυτοκρατορικοί πιγκουίνοι να καταγραφούν ως προστατευόμενα είδη, προκειμένου να τους προστατεύσουμε καλύτερα από την απειλή της κλιματικής αλλαγής και να διασφαλίσουμε την επιβίωσή τους».

Στην Ανταρκτική, υπάρχουν περίπου 595.000 ενήλικοι αυτοκρατορικοί πιγκουίνοι.