Οι λευκοί καρχαρίες θα μπορούσαν να κατευθύνονται στη Βρετανία λόγω κλιματικής αλλαγής

"Είναι πιθανό να δούμε περισσότερους καρχαρίες να εξαπλώνονται από θερμότερες περιοχές όπως η Μεσόγειος Θάλασσα προς το Ηνωμένο Βασίλειο τα επόμενα 30 χρόνια"
Τετ, 14/07/2021 - 13:23

Μέχρι στιγμής το 2021 υπήρξαν 44 επιθέσεις καρχαρία, συμπεριλαμβανομένων πέντε θανάτων, ενώ το 2020  καταγράφηκαν 60 επιθέσεις καρχαριών σε ανθρώπους, ενώ 9 ήταν θανατηφόρες, που είναι ο υψηλότερος αριθμός που καταγράφηκε από το 2011.

Ο Δρ Ken Collins, από το Πανεπιστήμιο του Σαουθάμπτον, με έδρα το Εθνικό Κέντρο Ωκεανογραφίας και πρώην διαχειριστής του προγράμματος καρχαριών του Ηνωμένου Βασιλείου, δήλωσε: «Είναι πιθανό να δούμε περισσότερους καρχαρίες να εξαπλώνονται από θερμότερες περιοχές όπως η Μεσόγειος Θάλασσα προς το Ηνωμένο Βασίλειο τα επόμενα 30 χρόνια.

Οι μεγάλοι λευκοί καρχαρίες θα μπορούσαν σύντομα να φτάσουν στη βρετανική ακτή καθώς τα νερά θερμαίνονται λόγω της κλιματικής αλλαγής, ανέφεραν ειδικοί.

Οι τεράστιοι θηρευτές κινούνται σήμερα στις θάλασσες γύρω από τα δημοφιλή σημεία διακοπών στα Κανάρια και τα Βαλερικά, αλλά σύντομα θα μπορούσαν να φτάσουν πιο κοντά στο "σπίτι".

Μια ομάδα επιστημόνων - σε μια αποστολή που υποστηρίζεται από το Discovery Channel- φέτος το καλοκαίρι επιδιώκει να διερευνήσει πόσα από τα αρπακτικά υπάρχουν στη Μεσόγειο Θάλασσα.

Και ειδικοί λένε ότι υπήρξαν τουλάχιστον 10 αξιόπιστες αναφορές για την φυλή που εντοπίστηκε στις θάλασσες γύρω από το Ηνωμένο Βασίλειο.

Η Κορνουάλη έχει προταθεί ως πιθανό μελλοντικό σημείο για τα θαλάσσια πλάσματα.

Σύμφωνα με τον Dr Bob Hueter "είναι πολύ πιθανό οι καρχαρίες να φτάσουν στα βρετανικά νησιά. Βέβαια κάτι τέτοιο ούτε έχει παρατηρηθεί ούτε και τεκμηριώνεται. Με την κλιματική αλλαγή να αυξάνει τη θερμοκρασία του νερού θα μπορούσε να συμβεί κάτι τέτοιο".

Πηγή: mirror