Σπάνιο είδος: «Λιώνει το διαδίκτυο» με τον Λευκό Ρινόκερο που γεννήθηκε στο Βέλγιο

Τετ, 04/12/2019 - 20:57

To «ντεμπούτο» του στις κάμερες έκανε χθες Τρίτη  ένα μωρό «Λευκός Ρινόκερος του Νότου» που γεννήθηκε τον προηγούμενο μήνα στον ζωολογικό κήπο Pairi Daiza του δήμου Mπρουλέτ στο Βέλγιο.
Ένα αξιολάτρευτο μικρό αρσενικό γεννήθηκε... τόσο αυτό όσο και η μητέρα του Madiba, χαίρουν άκρας υγείας δήλωσε ο ζωολογικός κήπος Pairi Daiza.

Την ίδια ώρα, ο ζωολογικός κήπος περιμένει εντός ολίγων ημερών κι άλλα γεννητούρια αφού ένας, θηλυκός αυτή τη φορά, Λευκός Ρινόκερος, ονόματι Elie αναμένεται να γεννηθεί μέχρι το τέλος του τρέχοντος έτους.

Ο Λευκός Ρινόκερος του Νότου, αποτελεί  σπάνιο είδος προς εξαφάνιση.

Υπάρχουν περίπου 18.000 λευκοί ρινόκεροι στη φύση, αλλά το υποείδος εξολοθρεύεται από τους λαθροκυνηγούς, οι οποίοι και εκτιμάται πως θανατώνουν έναν λευκό ρινόκερο κάθε οκτώ ώρες.

Σε ακόμα μεγαλύτερο κίνδυνο βρίσκεται το είδος του Λευκού Ρινόκερου του Βορρά, δεύτερο μεγαλύτερο σε μέγεθος θηλαστικό που ζει στην στεριά.

Ο τελευταίος αρσενικός λευκός ρινόκερος του Βορρά, πέθανε λίγους μήνες νωρίτερα στην Κένυα σε ηλικία 45 ετών και πλέον απομένουν εν ζωή μόνον δύο θηλυκά του υποείδους αυτού.

Η εξαφάνιση του υποείδους του λευκού ρινόκερου του Βορρά οφείλεται και αυτός κατά κύριο λόγο στη λαθροθηρία τις δεκαετίες του 1970 και του 1980 όταν ο παραδοσιακός τόπος κατοικίας του -Κεντροαφρικανική Δημοκρατία, Τσαντ, Λαϊκή Δημοκρατία του Κονγκό, σημερινό Νότιο Σουδάν- μαστιζόταν από συγκρούσεις.

Ο τελευταίος πληθυσμός του υποείδους αυτού που ζούσε ελεύθερα στη φύση περιελάμβανε περίπου 20 με 30 λευκούς ρινόκερους του Βορρά στη Λαϊκή Δημοκρατία του Κονγκό και χάθηκε στις μάχες που σημειώθηκαν στα τέλη της δεκαετίας του 1990 και στις αρχές της πρώτης δεκαετίας του 2000.

Πηγή: https://www.skai.gr