Κινδυνεύουν να χαθούν 25 εκατομμύρια θέσεις εργασίας

Σάβ, 28/03/2020 - 09:42

Ξεκάθαρο είναι ήδη το αποτύπωμα του κορωνοϊού στην παγκόσμια αγορά εργασίας, καθώς οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις, αδυνατώντας να ανταποκριθούν στην οικονομική πίεση, προχωρούν σε μαζικές απολύσεις, ενώ οι μεγάλες εταιρείες ανακόπτουν τις προγραμματισμένες προσλήψεις. Χαρακτηριστικότερο είναι το παράδειγμα των ΗΠΑ, που ανακοίνωσαν χθες ότι 3,28 εκατομμύρια Αμερικανοί έκαναν αίτηση για το επίδομα ανεργίας, ενώ μία εβδομάδα νωρίτερα ο αριθμός ανερχόταν σε 282.000!

Δεδομένου ότι ΗΠΑ και Ευρώπη βρίσκονται ακόμη στο στάδιο της εξάπλωσης του κορωνοϊού και υπολογίζεται ότι οι οικονομίες τους θα ανακάμψουν ύστερα από πολλούς μήνες, προβλέπεται με βεβαιότητα ότι ο αριθμός των ανέργων σε ολόκληρο τον κόσμο θα αυξηθεί δραματικά. Οι πρώτες εκτιμήσεις της Διεθνούς Οργάνωσης Εργασίας (ILO) δείχνουν ότι ο κορωνοϊός θα σαρώσει περίπου 25 εκατομμύρια θέσεις εργασίας, ενώ η περίοδος της χρηματοπιστωτικής κρίσης μετρούσε 22 εκατομμύρια ανέργους. Επιπλέον, υπολογίζει ότι οι εργαζόμενοι θα χάσουν συνολικά περίπου 3,4 τρισεκατομμύρια δολάρια σε εισοδήματα λόγω ανεργίας ή μειωμένων ωραρίων.

Βέβαια, ο αντίκτυπος θα είναι πολύ εντονότερος σε ορισμένους τομείς, όπως για παράδειγμα ο ευρύτερος κλάδος του τουρισμού. Ενδεικτικά, οι αεροπορικές εταιρείες Air Canada, Scandinavian Airlines και Norwegian Air ανακοίνωσαν ότι θα προχωρήσουν συνολικά σε 20.000 απολύσεις και η Singapore Airlines δήλωσε προχθές ότι θα θέσει σε διαθεσιμότητα έως και 10.000 υπαλλήλους. Αντίστοιχα θα κινηθούν και οι αλυσίδες ξενοδοχείων Marriot, Hilton και Hyatt. Η μεγαλύτερη αλυσίδα ξενοδοχείων της Σουηδίας, Scandic, ανακοίνωσε ότι θα απολύσει 2.000 εργαζομένους.

Από την άλλη πλευρά, οι τεχνολογικές εταιρείες που εν μέσω της πανδημίας θεωρούνται κερδισμένες σε σύγκριση με άλλους κλάδους προσλαμβάνουν πυρετωδώς. Τη δεύτερη εβδομάδα του Μαρτίου, οι εταιρείες τεχνολογίας με έδρα την Καλιφόρνια προχώρησαν σε 15.852 προσλήψεις. Ωστόσο, εάν η οικονομική αναταραχή διαρκέσει από έξι έως 12 μήνες, ακόμη και οι τεχνολογικές πρόκειται να δεχθούν ισχυρά πλήγματα. Πάντοτε όσον αφορά το εργατικό δυναμικό, ορισμένοι κλάδοι θεωρούνται σε γενικές γραμμές ασφαλείς από τον κορωνοϊό, όπως οι επιχειρήσεις τροφίμων, επικοινωνίας και, φυσικά, όσες δραστηριοποιούνται στον ιατροφαρμακευτικό τομέα.

Ηνωμένες Πολιτείες

Τρομακτικά ήταν τα αποτελέσματα σχετικά με τον κλάδο της απασχόλησης των ΗΠΑ, με τις αιτήσεις για επιδόματα ανεργίας να σκαρφαλώνουν στα 3,28 εκατομμύρια την προηγούμενη εβδομάδα, σύμφωνα με το αμερικανικό υπουργείο Εργασίας. Ο αριθμός ξεπερνάει το προηγούμενο –και πολύ χαμηλότερο– ρεκόρ των 695.000 ανέργων που είχε σημειωθεί τον Οκτώβριο του 1982. Μέσα σε επτά ημέρες, οι αιτήσεις για επιδόματα ανεργίας αυξήθηκαν σε όλες τις πολιτείες των ΗΠΑ και συγκεκριμένα σε εννέα από αυτές οι αιτήσεις ξεπέρασαν τις 100.000. Στο πλαίσιο του γενναιόδωρου πακέτου αξίας 2 τρισ. δολαρίων που ενέκρινε το αμερικανικό Κογκρέσο για την υποστήριξη της οικονομίας θα περιλαμβάνεται και η κάλυψη των ανέργων. «Φαίνεται η αφύσικη πορεία αυτής της ύφεσης – πρόκειται για μια αιφνίδια είσοδο σε ύφεση σε αντίθεση με προηγούμενες κρίσεις, όπου η αναταραχή εντεινόταν για αρκετό καιρό. Ενδέχεται να δούμε τα ποσοστά ανεργίας να αυξάνονται πολύ τις επόμενες εβδομάδες», σχολίασε στο Bloomberg η Μισέλ Μέγες, υψηλόβαθμο στέλεχος της Bank of America.

H μεγαλύτερη οικονομία της Ευρωζώνης ελπίζει ότι θα μπορέσει να καταστείλει την άνοδο της ανεργίας με το δοκιμασμένο μέτρο του «kurzarbeit» ή σύντομου ωραρίου, στο οποίο και οφείλει τη γρήγορη ανάκαμψη μετά τη χρηματοπιστωτική κρίση. Το «kurzarbeit» επιτρέπει στις πληγείσες επιχειρήσεις να δώσουν άδεια στους εργαζομένους τους ή να μειώσουν σε πολύ μεγάλο βαθμό τα ωράριά τους και το κράτος φροντίζει για την κάλυψη ενός μεγάλου μέρους από τα χαμένα εισοδήματά τους.

Η Δανία, η Σουηδία και η Νορβηγία ακολουθούν πλέον αντίστοιχο πρόγραμμα. Αντιθέτως, «σε χώρες όπως η Ισπανία, όπου γενικά η αγορά εργασίας αντιδρά άμεσα σε περιόδους έντονης κρίσης», είναι πιθανό πως το ποσοστό της ανεργίας θα ανέβει αισθητά, δήλωσε στη γερμανική εφημερίδα Deutsche Welle o Εϊντζελ Ταλαβέρα της Oxford Economics.

Βρετανία

Μολονότι η Βρετανία καθυστέρησε σε σχέση με πολλές ευρωπαϊκές χώρες να επιβάλει αυστηρά μέτρα περιορισμού, ήδη ο αριθμός των αιτήσεων για επίδομα ανεργίας έχει αυξηθεί σημαντικά. Σύμφωνα με το βρετανικό υπουργείο Εργασίας και Συντάξεων, τις τελευταίες δέκα ημέρες υποβλήθηκαν 477.000 αιτήσεις, με αποτέλεσμα η αρμόδια υπηρεσία να προχωρήσει σε μεταθέσεις προσωπικού ώστε να μπορέσει να τις επεξεργαστεί. Ενθαρρυντικό είναι το γεγονός ότι η πλειονότητα των αιτήσεων (σχεδόν τα τρία τέταρτα αυτών) δεν ήταν επείγουσες και συνεπώς οι πληρωμές στους αιτούντες δεν χρειάζεται να γίνουν άμεσα.

Έντυπη Καθημερινή