Ο κόσμος γίνεται λιγότερο ανεκτικός στους μετανάστες- Δημοσκόπηση σε 7 ευρωπαϊκές χώρες

Πώς η μεταναστευτική κρίση άλλαξε την αντίληψη των πολιτών του κόσμου
Τετ, 23/09/2020 - 19:39

Επτά ευρωπαϊκές χώρες κατατάχθηκαν στις λιγότερο ανεκτικές σε επίπεδο αποδοχής μεταναστών, σύμφωνα με έρευνα της Gallup.

Ο κόσμος γίνεται λιγότερο ανεκτικός στους μετανάστες, σύμφωνα με δημοσκόπηση που δημοσιεύθηκε σήμερα. Την ίδια ώρα η Ευρώπη ετοιμάζεται να παρουσιάσει ένα νέο σχέδιο ασύλου, μετά από την φωτιά στη Μόρια, αναφέρει το Thomson Reuters Foundation.

Επτά ευρωπαϊκές χώρες, με κύριους εκφραστές τη Βόρεια Μακεδονία, την Ουγγαρία, τη Σερβία και την Κροατία, ήταν στην κορυφή του δείκτη Gallup, με τις χώρες που είναι λιγότερο ανεκτικές σε μετανάστες σε παγκόσμιο επίπεδο.

Όμως, οι πιο έντονες αλλαγές στη στάση των πολιτών εντοπίστηκαν στο Περού, τον Ισημερινό και την Κολομβία, που έχουν δεχθεί μεγάλο όγκο μεταναστών από την Βενεζουέλα.

Ο Καναδάς ήταν η πιο φιλόξενη χώρα προς τους μετανάστες, ακολουθούμενη από την Ισλανδία και τη Νέα Ζηλανδία, σύμφωνα με τη δημοσκόπηση. Η μελέτη βασίστηκε σε περισσότερες από 140.000 συνεντεύξεις σε 145 χώρες και περιοχές του κόσμου.

Η δημοσκόπηση ζήτησε από τους πολίτες την άποψή τους, σχετικά με το γεγονός, ότι οι μετανάστες ζουν στη χώρα, γίνονται γείτονές τους και παντρεύονται δικούς τους ανθρώπους. Οι βαθμολογίες του δείκτη κυμαίνονταν από 1,49 στη Βόρεια Μακεδονία έως 8,46 στον Καναδά, ακριβώς κάτω από τη μέγιστη δυνατή βαθμολογία 9.

Η ειδικός της Gallup για τη μετανάστευση Julie Ray δήλωσε ότι η ελαφρά μείωση της αποδοχής σε παγκόσμιο επίπεδο, στο 5,21 το 2019 από 5,34 το 2016, οφείλεται σε σημαντικές αλλαγές στις χώρες της Λατινικής Αμερικής.

Το σκορ του Περού υποχώρησε σε 3,61 από 6,33 το 2016, ενώ ο αριθμός των Κολομβιανών, που δήλωσαν ότι οι μετανάστες που ζούσαν στη χώρα τους αποτελούν καλό παράδειγμα, μειώθηκε στο 29% από το 61%.

Ο πρώτος δείκτης αποδοχής μεταναστών της Gallup πραγματοποιήθηκε εν μέσω αντιδράσεων, μετά την μεταναστευτική κρίση στην Ευρώπη το 2015.

Τότε πάνω από ένα εκατομμύριο άνθρωποι κατευθύνθηκαν προς την Γηραιά Ήπειρο, αφήνοντας πίσω τους τον πόλεμο και τη φτώχεια στη Μέση Ανατολή, κυρίως.

Οι χώρες της ΕΕ έχουν από καιρό διαφωνήσει σχετικά με τον τρόπο αντιμετώπισης της εισροής μεταναστών, πολλοί από τους οποίους φτάνουν σε μεσογειακές χώρες μετά από επικίνδυνα και αβέβαια ταξίδια με πλοιάρια.

Εκπρόσωποι του Ευρωπαϊκού μπλοκ αναμένεται να παρουσιάσουν ένα σχέδιο την Τετάρτη, το οποίο θα υποχρεώνει νομικά όλα τα κράτη - μέλη να φιλοξενήσουν το μερίδιο των προσφύγων που τους αναλογεί. Αυτό δε, απορρίφθηκε από αρκετές χώρες, μεταξύ άλλων από την Πολωνία και την Ουγγαρία.

Η πρόταση υποβλήθηκε μετά τη φωτιά στη Μόρια, που φιλοξενούσε περισσότερους από 12.000 μετανάστες. Τέσσερις φορές πάνω από τον αριθμό που θα έπρεπε να φιλοξενεί, σχολιάζει το Thomson Reuters Foundation.

Μεταξύ των ευρωπαϊκών χωρών, μόνο η Σουηδία και η Ιρλανδία κατέκτησαν το Gallup top 10, με τις χώρες που είναι πιο δεκτικές στους μετανάστες.

Η ειδικός της Gallup, Julie Ray, είπε ότι ορισμένοι θα εκπλαγούν από τις θετικές στάσεις στις Ηνωμένες Πολιτείες. Εκεί, όπου ο Πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ έχει κάνει τον περιορισμό της μετανάστευσης ακρογωνιαίο λίθο της πολιτικής του.

«Παρά το γεγονός ότι η μετανάστευση είναι τόσο καυτό θέμα στις ΗΠΑ, οι Αμερικανοί δέχονται ως επί το πλείστον τους μετανάστες» πρόσθεσε.

Οι Ηνωμένες Πολιτείες κατέκτησαν την έκτη θέση στον δείκτη ακριβώς πίσω από τη Σιέρα Λεόνε. Η ειδικός είπε ότι οι υποστηρικτές του Τραμπ ήταν πολύ πιο αποδεκτοί στους μετανάστες, σε επίπεδο παγκόσμιου μέσου όρου, σημειώνοντας 7,10 στην βαθμολογία.

Σε παγκόσμιο επίπεδο, ο δείκτης έδειξε ότι η αποδοχή των μεταναστών ήταν μεγαλύτερη μεταξύ των νεότερων γενεών, των ατόμων με υψηλότερα επίπεδα εκπαίδευσης και εκείνων που ζούσαν σε αστικές και όχι σε αγροτικές περιοχές.

 

Με πληροφορίες από το Thomson Reuters Foundation