Παναγία των Παρισίων: Χωρίς πιστούς και με στολές η λειτουργία της Μεγάλης Παρασκευής

«Η ζωή είναι ακόμα εδώ» διαμήνυσε ο Αρχιεπίσκοπος Michel Aupetit από την «λαβωμένη» Νοτρ Νταμ
Σάβ, 11/04/2020 - 03:34
panagia-ton-parision-covid-19

O καθεδρικός ναός της Παναγίας των Παρισίων άνοιξε ξανά για τη λειτουργία της Μεγάλης Παρασκευής.

Η λειτουργία πραγματοποιήθηκε λίγες μέρες πριν την πρώτη επέτειο της πυρκαγιάς που κατέστρεψε μεγάλο τμήμα του ναού που αποτελεί σημείο αναφοράς για το Παρίσι.

Ο Αρχιεπίσκοπος Michel Aupetit και τρεις κληρικοί που τον συνόδευαν φορούσαν κράνη καθώς εισήλθαν στον ναό καθώς μεγάλο τμήμα της οροφής έχει καταρρεύσει.

Στη συνέχεια έβγαλαν τα κράνη για την τέλεση της λειτουργίας που πραγματοποιήθηκε μπροστά από έναν μεγάλο σταυρό.

Ο αρχιεπίσκοπος ανέφερε ότι τα σαράντα λεπτά προσευχής, μουσικής και αναγνώσεων κάτω από τη μαυρισμένη από τους καπνούς θολωτή πέτρινη οροφή έδειξαν ότι «η ζωή είναι ακόμα εδώ» εν μέσω της πανδημίας του κορωνοϊού όπου «ο θάνατος εξαπλώνεται και μας παραλύει».

Σημειώνεται ότι οι εργασίες ανακαίνισης του ναού σταμάτησαν στις 17 Μαρτίου καθώς κηρύχθηκε lockdown στην Γαλλία. Με λευκές προστατευτικές φόρμες για την τελετή, ο μουσικός Renaud Capuçon έπαιξε βιολί και οι ηθοποιοί Judith Chemla και Philippe Torreton πραγματοποίησαν αναγνώσεις.

Η Judith Chemla έψαλε το "Ave Maria". H προσέλευση των πιστών δεν επετράπη λόγω των μέτρων ασφαλείας για τον κορωνοϊό αλλά είχαν τη δυνατότητα να παρακολουθήσουν τη λειτουργία μέσω διαδικτύου.

Ο κορωνοϊός, μέχρι χθες, είχε προκαλέσει το θάνατο σε συνολικά 12.210 ανθρώπους στη Γαλλία από την πρωτοεμφάνιση της πανδημίας στη χώρα τον Μάρτιο.

Από τους θανάτους αυτούς, 8.044 έχουν καταγραφεί σε νοσοκομεία και 4.166 σε οίκους ευγηρίας.

 

Με πληροφορίες από ΑP/The Times