Παραιτήθηκε η κυβέρνηση του Λιβάνου

Στον απόηχο της φονικής έκρηξης με τους σχεδόν 200 νεκρούς
Τρί, 11/08/2020 - 01:07
lebanese_government_down_he_fell

Παραιτήθηκε η κυβέρνηση του Λιβάνου εν μέσω αντικυβερνητικών διαδηλώσεων και του αυξανόμενου θυμού για την φονική έκρηξη που σημειώθηκε στην Βηρυτό προκαλώντας τον θάνατο σχεδόν 200 ατόμων.

Η επίσημη ανακοίνωση έγινε κατά τη διάρκεια εθνικής τηλεοπτικής ομιλίας του πρωθυπουργού Hassan Diab πριν από λίγο.

Υπενθυμίζεται ότι πολλοί άνθρωποι κατηγόρησαν τους ηγέτες της χώρας για αμέλεια και διαφθορά μετά την τραγωδία που σημειώθηκε στο λιμάνι της Βηρυτού.

Ακολούθησαν αντικυβερνητικές διαδηλώσεις που ζητούσαν την παραίτηση της κυβέρνησης, με τους υπουργούς της να παραιτούνται ο ένας μετά τον άλλον.

Ήδη νωρίτερα σήμερα, ο υπουργός Υγείας του Λιβάνου, μετά από συνάντηση που είχε με κυβερνητικούς αξιωματούχους, έκανε γνωστό πως επρόκειτο να παραιτηθεί η κυβέρνηση της χώρας του στον απόηχο της τραγωδίας στην Βηρυτό.

Είχαν προηγηθεί οι παραιτήσεις ήδη τεσσάρων υπουργών και τουλάχιστον τριών ακόμα που δεσμεύτηκαν να κινηθούν ανάλογα εάν ο πρωθυπουργός Hassan Diab δεν ανακοίνωνε την παραίτηση του ίδιου του υπουργικού συμβουλίου.

Η υπουργός Δικαιοσύνης Marie Claude Najem ήταν η τελευταία υπουργός που ανακοίνωσε την παραίτησή της τη Δευτέρα, ενώ ο υπουργός Οικονομικών Ghazi Wazni έφτασε στη συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου με την επιστολή παραίτησής του, αλλά την κράτησε μέχρι τη συνεδρίαση.

Ο Υπουργός Πληροφοριών Manal Abdel Samad και ο Υπουργός Περιβάλλοντος και Διοικητικής Ανάπτυξης Damianos Kattar, έμπιστος του Diab στο υπουργικό συμβούλιο, παραιτήθηκαν την Κυριακή, επικαλούμενος την έκρηξη και την αδυναμία της κυβέρνησης να προχωρήσει σε μεταρρυθμίσεις.

Ο υπουργός Εξωτερικών Nassif Hitti ανακοίνωσε και αυτός την παραίτησή του.

 

Με πληροφορίες του Reuters/BBC