Χίος, Τετάρτη 15 Αυγούστου

Το παιδί και το μέτρο

Τα παιδιά πρέπει να διαβάζουν και να κάνουν λίγο από όλα. Με το να τα προσκολούμε κάπου δεν καταφέρνουμε τίποτα.
Τετ, 19/07/2017 - 16:42

Τον Καρλ Μπαρκς προφανώς όλοι τον έχουμε ακούσει. Είναι ένας από τους πιο καλούς σεναριογράφους και σχεδιαστές κόμικ στην ιστορία. Πολύ γνωστοί ήρωές του είναι ο Ντόναλντ Ντακ, ο Μίκυ Μάους, ο Σκρουτζ Μακ Ντακ. Γράφει από πολύ παλιά και τώρα μας έχει αφήσει χρόνους, ωστόσο διάφοροι -και αυτοί διάσημοι σχεδιαστές- όπως ο Ντον Ρόσα, συνεχίζουν το έργο του.

Πολλοί αναγνώστες του είναι μικρά παιδιά, αλλά και μεγάλοι. Κυρίως όμως τα μικρά παιδιά ταξιδεύουν με τη φαντασία τους σε άλλους κόσμους, παίρνουν σημαντικά μηνύματα μέσα από τις χιουμοριστικές ιστορίες του και είναι μεγάλοι οπαδοί του. Εστιάζουν στις εικόνες, τις παρατηρούν και άλλοτε ανακαλύπτουν, άλλοτε γελάνε. Αυτό είναι πολύ σημαντικό γιατί μέσα από τις ιστορίες όχι μόνο καταλαβαίνουν τον κόσμο, αλλά αφήνουν και για λίγο αυτές τις ψυχρές οθόνες των κινητών τους και διαβάζουν λίγο, σκέφτονται, κάτι που η σημερινή νεολαία μπορεί να έχει ξεχάσει πώς γίνεται. Όμως οι γονείς βλέπουν το "κόλλημά" τους σε αυτόν τον τομέα και προσπαθούν να τα παρασύρουν στον λογοτεχνικό λόγο, χωρίς πάντα τον κατάλληλο τρόπο. Κι έτσι τα παιδιά παραμένουν προσκολλημένα στα κόμικ και δεν λένε να φύγουν. Και όταν οι γονείς σταματήσουν να τους τα αγοράζουν τότε τα παιδιά θα ξαναγυρίσουν στις ψυχρές οθόνες. Και αν βρουν τότε το δρόμο της λογοτεχνίας, ή ο γονέας θα το σπρώξει μέσα βγάζοντάς του τα απωθημένα του, ή θα προσπαθήσει ξανά να τα αποτρέψει από το να γίνει "φυτό" χωρίς επιτυχία. Και το έργο συνεχίζεται...

Υπάρχει όμως και το μέτρο. Το παιδί ας διαβάσει και το κόμιξ του, ας διαβάσει και λίγη λογοτεχνία. Δεν του αρέσει κάποιος τομέας; Το πιέζουμε λίγο. Το να το σπρώχνουμε σε έναν δρόμο που δεν είναι επιλογή του, το μόνο που θα καταφέρουμε είναι να το κάνουμε δυστυχισμένο. Όλα από λίγο. Μέτρο. Αν δεν υπάρχει αυτό, τότε δεν κάνουμε σωστή δουλειά.

 

Α.Τζου

 

 

Σχετικά άρθρα