Είστε σπάταλοι; Δοκιμάστε το τρικ με το 50ευρω

Πέμ, 29/12/2022 - 20:48

Απάντηση σε μία περίεργη θεωρία κατά την οποία όσοι έχουν στο πορτοφόλι τους ένα χαρτονόμισμα σχετικά μεγάλης αξίας (παραδείγματος χάριν ένα 50ρικο) τείνουν να εξοικονομούν περισσότερα χρήματα δίνουν ψυχολόγοι και ειδικοί.

Σύμφωνα με την ψυχολόγο Μάρι Γκρέσαμ, με έδρα την Ατλάντα, όσοι συνηθίζουν να έχουν ένα τέτοιο χαρτονόμισμα στο πορτοφόλι τους θα σκεφτούν διπλά πριν το σπαταλήσουν, καθώς το έχουν στο μυαλό τους ως κάτι πιο «ειδικό».

Η ψυχολόγος μάλιστα εξηγεί πως οι περισσότεροι διστάζουν πιο πολύ να ξοδέψουν ένα 50ευρω, παρά ένα 10ευρώ ή ένα 20ευρω.

«Αυτές οι συσχετίσεις δεν είναι πάντα ορθολογικές, οπότε οι αποφάσεις που προκύπτουν δεν αποδίδουν πάντα. Ωστόσο τείνουμε να αντιμετωπίζουμε διαφορετικά τα χρήματα ανάλογα με το πώς τα κατηγοριοποιούμε», λέει η Γκρέσαμ στο CNBC.

Ας πούμε ότι σας δίνεται είτε ένα χαρτονόμισμα των 50 ευρώ είτε πέντε χαρτονομίσματα των 10 ευρώ. Επειδή τείνουμε να συσχετίζουμε τα μικρότερα χαρτονομίσματα με διάφορες αγορές, είναι πιο πιθανό να ξοδέψετε τα χρήματα αν έχετε μαζί σας αυτά τα πέντε χαρτονομίσματα των 10 ευρώ παρά αν έχετε μαζί σας ένα χαρτονόμισμα των 50 ευρώ αναφέρει ερευνητική εργασία που δημοσιεύθηκε στο The Journal of Consumer Research.

Η ίδια μελέτη έδειξε ότι μια ομάδα φοιτητών στους οποίους είχαν δοθεί τέσσερα κέρματα, εν τέλει αγόρασαν περισσότερα γλυκά από τους φοιτητές που έλαβαν το ίδιο ποσό σε χαρτονόμισμα.

Βέβαια, όλα αυτά είναι σχετικά σε μία εποχή που οι περισσότεροι επιλέγουν να κάνουν συναλλαγές με κάρτα.

Πάντως το να κουβαλάτε πάνω σας χαρτονομίσματα μεγάλης αξίας έχει και τα αρνητικά του.

Πολλά μικρά μαγαζάκια μπορεί να μην δεχτούν το 50αρικό σας, ενώ αυτή δεν είναι και η πιο ασφαλής τακτική.

Σε κάθε περίπτωση η ψυχολόγος Μάρι Γκρέσαμ προτείνει πως οποιαδήποτε τακτική σας κάνει να σκεφτείτε πριν αγοράσετε κάτι, ενδεχομένως να σας αποτρέψει από το να είστε σπάταλος.

«Πάρτε ένα χαρτονόμισμα των 50 ευρώ και τυλίξτε το γύρω από την πιστωτική σας κάρτα», λέει η Γκρέσαμ προσθέτοντας πως «με αυτόν τον τρόπο, κάθε φορά που σκέφτεστε να κάνετε μια αγορά, θα σκέφτεστε πώς αυτή η αγορά μεταφράζεται σε φυσικά χρήματα».

Καθημερινή