Δυο παίχτριες του περσινού GNTM δεν βάζουν ταμπέλα στο φύλο τους

Δείτε το Βίντεο
Τρί, 21/09/2021 - 14:57

Στην Ελλάδα (και σε αρκετές άλλες χώρες του κόσμου), δυστυχώς, δεν έχουμε φτάσει ακόμα σε ένα σημείο, όπου όλο το φάσμα της LGBTQIA+ κοινότητας να αναγνωρίζεται και να έχει ορατότητα. Φυσικά, για να αλλάξει, αυτό θα πρέπει να ενεργοποιηθούν πολλοί διαφορετικοί παράγοντες, ανάμεσά τους και το εκπαιδευτικό και νομικό σύστημα. Σε λιγότερο θεσμικό πλαίσιο, πάντα βοηθάει άτομα με προβολή να μιλάνε ανοιχτά και δημόσια για τη δική της LGBTQIA+ ταυτότητα και να υπενθυμίζουν σε όλη την κοινωνία ότι υπάρχουν κι άλλοι εκτός των cis straight ατόμων εκτός της δυαδικότητας των φύλων. 

Η Λία Τζουζντάν δεν είναι έτοιμη να βάλει ταμπέλα στο φύλο της

Αυτό έκαναν τις προηγούμενες μέρες δύο παίχτριες του περσινού Greece’s Next Top Model. Την αρχή έκανε η Λία Τσουζντάν. Το μοντέλο ρωτήθηκε στο Instagram αν είναι non binary. Η ίδια απάντησε αρνητικά, αλλά ανέφερε ότι έχει νιώσει δυσφορία φύλου και για την ώρα τουλάχιστον δεν βάζει κάποια ταμπέλα στον εαυτό της. “Δεν είμαι non binary, αλλά η αλήθεια είναι πως μέχρι και πριν λίγο καιρό για ένα αρκετά μεγάλο χρονικό διάστημα είχα μια πολύ έντονη δυσφορία φύλου. Μερικές φορές έφτανα στο σημείο να ξυπνάω και να μην καταλαβαίνω τι είμαι σήμερα και πώς νιώθω, ωστόσο δεν μπορούσα να κάνω πράγματα, ούτε να βγω απ’ το σπίτι. Τώρα είμαι πάρα πολύ καλά και θα έλεγα πως έχω μάθει να ζω με αυτό που νιώθω και το απολαμβάνω. Για εμένα, προτιμώ απλά να είμαι εγώ χωρίς ‘ταμπέλες’”. 
 


 

Αργότερα, μίλησε και στο Πρωινό του Ant1, για να εξηγήσει περισσότερο τη δυσφορία φύλου της. “Για μένα η δυσφορία φύλου που έπαθα και εγώ ήταν ότι απλά ξυπνούσα μερικές φορές και δεν καταλάβαινα πως νιώθω εσωτερικά. Γενικά το τι μου γίνεται. Απάντησα πως δεν είμαι άφυλη, αλλά το non-binary είναι μια ομπρέλα που καλύπτει πάρα πολλά πράγματα, υπάρχουν πολλές κατηγορίες. Είναι άνθρωποι που δεν πιστεύουν ή δεν ταυτίζονται στην ύπαρξη των δύο φύλων. Υπάρχει κάτι το ενδιάμεσο. Εγώ το υποστηρίζω. Δεν ξέρω, νομίζω ότι είμαι ακόμη στο ψάξιμο.

Όταν ήμουν πιο μικρή κάποιες στιγμές έκανα πράγματα διαφορετικά και έλεγα κάτσε τα κάνει αυτά ένα κορίτσι; Έπαιζα μπάλα, μου άρεσε το μποξ, ντυνόμουν πιο χύμα. Δεν είναι τόσο δεκτό για μια γυναίκα με αυτά τα στερεότυπα. Πολλές φορές σε κρίνουν από το ντύσιμο. Για μένα έχει να κάνει με τα πάντα, όχι μόνο με το ντύσιμο. Είναι με τη συμπεριφορά σου, την τάση σου. Με ενοχλούσε μέχρι πριν λίγο καιρό, γιατί είμαι ένα κορίτσι που έχει μεγαλώσει μέσα στην πατριαρχία. Είχα στο μυαλό μου κάποια πλαίσια, το πώς πρέπει να ντυθώ, πώς πρέπει να είμαι για να αρέσω στους άντρες. Αλλά δεν είναι αυτό το νόημα της ζωής. Δεν το έχω συζητήσει με κάποιον ειδικό. Γνωρίζω κόσμο που βιώνει το ίδιο πράγμα και το θεωρώ απόλυτα φυσιολογικό, είναι ένα ταξίδι. Δεν ορίζω τον εαυτό μου κάπως συγκεκριμένα, είναι ένα ψάξιμο όλο αυτό”.

Η Ξένια Μοτσκαλίδου δεν βλέπει φύλα

Το δικό της coming out ουσιαστικά ως non binary έκανε και η Ξένια Μοτσκαλίδου. Το μοντέλο έδωσε συνέντευξη στο Happy Day και μίλησε για τη non binary ταυτότητα και για το γεγονός ότι ουσιαστικά χρησιμοποιεί όλες τις αντωνυμίες. “Δεν μπαίνω στα κουτιά κοριτσιού, αγοριού. Είμαι κάτι εντελώς ενδιάμεσο και κάτι απροσδιόριστο και στην ουσία τα έκανα σαν επιλογή, για να μη βάζω στον εαυτό μου λόγια, που άκουγα κι από υπόλοιπους. ‘Μην κάνεις αυτό’. ‘Δεν είναι κοριτσίστικο’. ‘Κάνε αυτό’. ‘Να φαίνεσαι πιο κοπέλα’. Θέλω να νιώθω ελεύθερη να μπορώ να κάτσω άπλα, με τα πόδια μου ανοιχτά, να μη βαφτώ, να μπορώ να κόψω τα μαλλιά μου, να μη μου λένε όλοι ‘μη τα κόψεις, γιατί είσαι τόσο όμορφη κοπέλα’. 

Εγώ γενικά δεν βλέπω φύλα. Βλέπω ανθρώπους. Βλέπω το εσωτερικό πολύ παραπάνω απ’ ό,τι το εξωτερικό. Με ενδιαφέρουν όλα. Όπως κι εγώ πλέον δεν προσδιορίζομαι σε αυτά τα δύο, έτσι κι εγώ είμαι ανοιχτή σε όλους και όλα. Έχω το όνομά μου, που είναι το Ξένια. Έχω το Τζεν, που είναι το ουδέτερο. Και τώρα τελευταία έχω υιοθετήσει το Χουάν, που είναι και πολύ γλυκούλι. Εμένα μου αρέσει και μου ταιριάζει. Όταν κάποιος αναφέρεται σε εμένα, δεν πειράζει να με πει ‘το’, ‘τον’. Όποιος θέλει όπως θέλει στην ουσία. 

Είναι η πρώτη φορά που δείχνω αυτό που είμαι στην αληθινή του μορφή. Εγώ θα ενθαρρύνω όποιον, όποια, όποιο τουλάχιστον να τα βρει με τον εαυτό του”.

Πηγή: oneofus.gr

i_lia_tsoyzntan_gia_ti_dysforia_fyloy_-_to_proino_-_20092021