Η Μάγια Αγγέλου έγινε η πρώτη μαύρη γυναίκα σε αμερικανικό νόμισμα

Η σπουδαία ποιήτρια και ακτιβίστρια είναι η πρώτη μαύρη γυναίκα που εμφανίζεται ποτέ στο κέρμα των 25 λεπτών
Τρί, 11/01/2022 - 23:27

Το Υπουργείο Οικονομικών των ΗΠΑ έκοψε νομίσματα με την ποιήτρια Μάγια Αγγέλου- την πρώτη μαύρη γυναίκα που εμφανίζεται ποτέ στο αμερικανικό νόμισμα των 25 λεπτών, γνωστό ως «quarter».

Η Μάγια Αγγέλου, ποιήτρια και ακτιβίστρια, ήταν η πρώτη μαύρη γυναίκα που έγραψε και ερμήνευσε ποίημα σε προεδρική ορκωμοσία.

Αντίστοιχα κέρματα σχεδιάζονται και για άλλες πρωτοπόρες γυναίκες, ανάμεσά τους μια αστροναύτη, μια αρχηγό φυλής και μια ηθοποιό στο πλαίσιο του προγράμματος American Women Quarters.

«Κάθε φορά που επανασχεδιάζουμε το νόμισμά μας, έχουμε την ευκαιρία να πούμε κάτι για τη χώρα μας - τι εκτιμούμε και πώς έχουμε προχωρήσει ως κοινωνία», δήλωσε η Τζάνετ Γέλεν, πρώτη γυναίκα υπουργός Οικονομικών στις ΗΠΑ. 

Το αμερικανικό νομισματοκοπείο σχεδιάζει να εκδώσει άλλα 20 κέρματα τα επόμενα τέσσερα χρόνια, που θα απεικονίζουν άλλες Αμερικανίδες, οι οποίες έπαιξαν σημαντικό ρόλο στην ιστορία της χώρας.

Κέρματα προγραμματίζονται επίσης φέτος για τη Sally Ride, πρώτη γυναίκα αστροναύτη των ΗΠΑ, την Wilma Mankiller, πρώτη γυναίκα αρχηγό των Τσερόκι και ακτιβίστρια για τα δικαιώματα των ιθαγενών και την Anna May Wong, η οποία θεωρείται η πρώτη Κινεζοαμερικανίδα σταρ κινηματογράφου στο Χόλιγουντ.

Τα σχέδια για αντικατάσταση του προέδρου Άντριου Τζάκσον στο χαρτονόμισμα των 20 δολαρίων με τη Χάριετ Τάμπμαν -η οποία έσωσε σκλάβους ανθρώπους μέσω του υπόγειου σιδηρόδρομου- είναι ακόμη στα σκαριά.

 

Με πληροφορίες από BBC