Λαυρέντης Διανέλλος, ηθοποιός: 40 χρόνια από το θάνατό του…

Παρ, 14/09/2018 - 15:16
Η Αλίκη Βουγιουκλάκη με τον Λαυρέντη Διανέλλο

Ο ηθοποιός Λαυρέντης Διανέλλος γεννήθηκε στον Άγιο Λαυρέντιο Βόλου το 1911 απ’ όπου και έφυγε νωρίς για σπουδές ηθοποιίας στην Αθήνα και έζησε μεγάλο μέρος της ζωής του στην Καλλιθέα Αθηνών, όπου και τηρούσε την οικογενειακή του μερίδα μέχρι τη μεταδημότευσή του στη Νέα Μάκρη, λόγω της εγκατάστασής του στο σπιτάκι που με κόπους και θυσίες κατάφερε να κτίσει στο Μάτι Αττικής.

Ναι, ο σημαντικός αυτός ηθοποιός του κινηματογράφου, του θεάτρου και της τηλεόρασης έφυγε σχεδόν φτωχός και με την παρουσία ελαχίστων συναδέλφων του στην κηδεία του στο νεκροταφείο Ραφήνας…

Ο Λαυρέντης Διανέλλος φοίτησε στη Σχολή θεάτρου Καρόλου Κούν και το 1936 στο δράμα του Πλούτου θα παίξει με την ήδη πρωταγωνίστρια του θιάσου Κουν Φρόσω Κοκκόλα, εκεί ένας μεγάλος έρωτας θα γεννηθεί, και το ζευγάρι θα μείνει αγαπημένο και ενωμένο για 42 όλόκληρα χρόνια μέχρι το θάνατο του Λαυρέντη στο Σιάτλ των ΗΠΑ στις 16 Σεπτεμβρίου 1978 από καρκίνο.

Γερμανική κατοχή, το ζευγάρι, μετά τη δουλειά τους στο θέατρο επιστρέφουν στο σπίτι τους, στην Καλλιθέα…

«Το φτωχό σπιτάκι της νονάς ήτανε στη στάση Χρυσάκη της λεωφόρου Συγγρού. Σε μια πάροδο-Άρτης 10- είχε αγοράσει με την αποζημίωση που πήρε, ένα δωματιάκι και μια κουζίνα έξω από το κυρίως σπίτι στην αυλή. Εκεί ήτανε ότι απέμεινε από τη φαμίλια μου. Η νονά μου και η αδελφή μου. Εδώ στο μικρό σπιτάκι της νονάς Παναγιώτας μείναμε ως το 1975» (από το βιβλίο της Φ.Κ. «Ήλιε ανέτειλε, ήλιε λάμψε και δώσ’ μου»).

{Η Φρόσω Κοκκόλα υπήρξε προσφυγοπούλα από τη Σμύρνη. Ήρθε στην Ελλάδα με τη μητέρα της και τη μικρή της αδελφούλα. Σύζυγος του ηθοποιού Λαυρέντη Διανέλλου, ηθοποιός και τραγουδίστρια δημοτικών τραγουδιών, απεβίωσε στις 13 Μαΐου 1999}.

Στη διάρκεια της καριέρας του ο δημοφιλής ηθοποιός έπαιξε σε 195 ταινίες γεγονός που του δίνει τον τίτλο του πιο παραγωγικού ηθοποιού της χρυσής εποχής του ελληνικού κινηματογράφου! Επιτυχής και η θεατρική του καριέρα με πολύχρονη συνεργασία με τον Μίμη Φωτόπουλο, με επιτυχία δε πέρασε και από την τηλεόραση «Το κορίτσι της Κυριακής» / 1972 κλπ.

1948 και ο Λ.Δ., κάνει την πρώτη του εμφάνιση στον κινηματογράφο με την ταινία Οι Γερμανοί ξανάρχονται.

Η Μανταλένα, Παπαφλέσσας, Η Μαρία της σιωπής, Το πιο λαμπρό αστέρι, Ο Ηλίας του 16ου, Κάλπικη λύρα, σκόρπιοι τίτλοι από τις πολυάριθμες κινηματογραφικές εμφανίσεις του Λαυρέντη Διανέλλου ο οποίος το 1971 απέσπασε το βραβείο Β’ ανδρικού ρόλου στο Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης για την ερμηνεία του στο φιλμ Ολοκαύτωμα.

Από το γάμο τους η Φρόσω Κοκκόλα και ο Λαυρέντης Διανέλλος απέκτησαν το 1948 μια κόρη την αγαπημένη τους Μαρία. Το 1975 το ζευγάρι μετακόμισε στο Μάτι στο σπιτάκι που με τόσες θυσίες κατάφεραν να κτίσουν. Δύο χρόνια μετά, το 1977, ο Λαυρέντης Διανέλλος ασθένησε σοβαρά από την επάρατο νόσο. Απεβίωσε νικημένος από την ασθένειά του στις 16 Σεπτεμβρίου 1978 και ετάφη στο νεκροταφείο Ραφήνας.

Αναμφίβολα ηθοποιοί σαν τον Λαυρέντη Διανέλλο που αγαπήθηκαν πολύ από το κοινό και η παρουσία τους είναι διαρκής ιδίως λόγω των κινηματογραφικών συμμετοχών τους, δεν ξεχνιούνται κι αποκτούν συνεχώς νέους θαυμαστές…

Τασσώ Γαΐλα

Αρθρογράφος - Ερευνήτρια