Οι φιλοσοφίες του Μπρους Λι και πώς μπορούμε να τις εφαρμόσουμε στην καθημερινότητα -Η κόρη του έκανε τη διδασκαλία του βιβλίο

Τρί, 02/11/2021 - 06:36

Η κόρη του Μπρους Λι ρίχνει φως στις πιο δυνατές φιλοσοφίες ζωής του πατέρα της καθώς και στο πώς μπορούμε να εφαρμόσουμε τις διδασκαλίες του στην καθημερινή μας ζωή

Ο Μπρους Λι είναι ένα πολιτιστικό είδωλο, παγκόσμια γνωστός για τις πολεμικές του τέχνες και την κινηματογραφική του κληρονομιά. Όμως ο Λι ήταν επίσης ένας βαθύς φιλοσοφικός στοχαστής, που πίστευε ότι οι πολεμικές τέχνες δεν είναι απλώς και μόνο μια άσκηση σωματικής πειθαρχίας, αλλά αποτελούν και μια τέλεια ευκαιρία προσωπικής ανάπτυξης.

Στο «Γίνε σαν το νερό, φίλε μου» η Σάνον Λι αποκαλύπτει άγνωστες μέχρι σήμερα ιστορίες από τη ζωή του πατέρα της, μαζί με τις ιδέες που αποτελούν τον πυρήνα των διδασκαλιών του. Κάθε κεφάλαιο αναπτύσσει ένα μάθημα από τον Μπρους Λι, το οποίο, στηριγμένο στη φιλοσοφία του και στο απόφθεγμά του «γίνε σαν το νερό», αποκαλύπτει ένα μονοπάτι προς έναν φωτισμένο τρόπο ζωής.

Ο Μπρους Λι ήταν Αμερικανός - με καταγωγή από το Χονγκ Κονγκ - ηθοποιός, σκηνοθέτης, σεναριογράφος, συγγραφέας, φιλόσοφος και δάσκαλος πολεμικών τεχνών Κινεζικής καταγωγής. Καταγόταν από το Χονγκ Κονγκ, ενώ αργότερα πήρε την αμερικανική υπηκοότητα. Υπήρξε ο ιδρυτής της πολεμικής τέχνης Τζιτ Κουν Ντο (Jeet Kune Do). Διεθνώς είναι αναγνωρισμένος ως ο κορυφαίος δάσκαλος πολεμικών τεχνών του 20ού αιώνα. Το γεγονός ότι έπαιξε σε έξι κινηματογραφικές ταινίες, τον καθιέρωσε στην συνείδηση του κόσμου ως διαχρονικό πρότυπο, όντας ένας από τους επιτυχέστερους ηθοποιούς στην ιστορία του κινηματογράφου.

Η μεγαλύτερη επίδραση που είχε ο Λι στις πολεμικές τέχνες ήταν κυρίως από την τέχνη Γουίν Τσουν. Ο Λι άρχισε να εκπαιδεύεται στο Γουίν Τσουν στην ηλικία των 16, με την επίβλεψη του δασκάλου του Ιπ Μαν, το 1957, αφού είχε χάσει αρκετές αναμετρήσεις ανάμεσα σε μέλη συμμοριών. Οι συνηθισμένες ασκήσεις, που απαιτούσε να κάνουν οι μαθητές του, ήταν: τσι σάο (chi sao), διάφορες τεχνικές που ασκούνται πάνω ξύλινα ομοιώματα και ελεύθερη πυγμαχία.

Ο Μπρους Λι ειχε σπουδάσει φιλοσοφία
Ο Λι έμεινε γνωστός για τις πολεμικές του τέχνες, παρ' ολ' αυτά είχε σπουδάσει δράμα και φιλοσοφία ως φοιτητής στο Πανεπιστήμιο της Ουάσινγκτον. Ήταν μορφωμένος και είχε μια τεράστια προσωπική βιβλιοθήκη.

Τα βιβλία του περιέχουν πληροφορίες για τις πολεμικές τέχνες, καθώς και φιλοσοφία (και κυρίως φιλοσοφία πάλης), που του διαμόρφωσαν τις φιλοσοφικές του αντιλήψεις και ιδέες, τις οποίες εξέφραζε τόσο εντός όσο και εκτός των κύκλων των πολεμικών τεχνών. Η εκλεκτή φιλοσοφία του αντανακλά συνήθως τις πεποιθήσεις της πάλης, αν ισχυρίζονταν. ότι οι πολεμικές τέχνες του ήταν μόνο μια αλληγορία για τέτοιες διδασκαλίες. Πίστευε ότι κάθε γνώση οδηγούσε τελικά στην αυτογνωσία, και έλεγε ότι η μέθοδος των πολεμικών τεχνών ήταν τελικά η έκφραση του ανθρώπινου σώματος. Από την άλλη πλευρά, η φιλοσοφία Λι ήταν, κατά το μεγαλύτερο μέρος της, αντίθετη με τη κοσμοθεωρία που υποστηρίζεται από τον Κουνφουκιανισμό. Ο Τζον Λιτλ (John Little) υποστηρίζει ότι ο Λι ήταν άθεος. Όταν ρωτήθηκε σε τηλεφωνική συνέντευξη το 1972 για το ποια θρησκεία ακολουθούσε εκείνος απάντησε: «σε απολύτως καμία». Όταν ξαναρωτήθηκε το 1972 για το αν πιστεύει στον θεό, εκείνος απάντησε, «Για να είμαι απολύτως ειλικρινής, δεν πιστεύω καθόλου».

Λόγια του Μπρους Λι
«Δεν υπάρχουν όρια! Δεν πρέπει να βάζεις όρια πουθενά γιατί πολύ απλά δεν υπάρχουν. Πρέπει να εξελισσόμαστε συνεχώς και να μην παραμένουμε στην αδράνεια»

«Αν αγαπάς την ζωή μην χάνεις χρόνο, γιατί ο χρόνος είναι ένα συστατικό της ζωής»

«Άδειασε το μυαλό σου, γίνε άμορφος, ασχημάτιστος σαν το νερό»

Γίνε σαν το νερό, φίλε μου, Οι διδασκαλίες του Bruce Lee
Γίνε σαν το νερό, φίλε μου, Οι διδασκαλίες του Bruce Lee
Συγγραφέας: Lee Shannon, εκδόσεις KAKTOS

Η Shannon Emery Lee, γνωστή και ως Shan Shan, είναι Αμερικανίδα τραγουδίστρια, ηθοποιός, παραγωγός και επιχειρηματίας. Είναι περισσότερο γνωστή ως κόρη του διάσημου μαχητή των πολεμικών τεχνών και σταρ του κινηματογράφου, Bruce Lee, και της συζύγου του, Linda Lee.

Ήταν τεσσάρων ετών όταν πέθανε ο πατέρας της και η μητέρα της μετακόμισε από το Χονγκ Κονγκ στις ΗΠΑ. Μεγάλωσε στην Καλιφόρνια με τον αδερφό της Μπράντον Λι, ο οποίος επίσης πέθανε αργότερα σε ατύχημα κατά τη διάρκεια των γυρισμάτων μιας ταινίας.

Συνέβαλε καθοριστικά στην ίδρυση του ιδρύματος Bruce Lee και είναι πρόεδρος του διοικητικού συμβουλίου.