Ανοιξαν τα «Μονοπάτια της ειρήνης» στη Φλώρινα -Πεζοπορική διαδρομή 40χλμ. ανάμεσα στις λίμνες

Δευ, 28/10/2019 - 20:41

Με μια πεζοπορική διαδρομή από το Λέχοβο στο Νυμφαίο Φλώρινας, και με μια ποδηλατοβόλτα από το Λέχοβο στις λίμνες Χειμαδίτιδα και Ζάζαρη εγκαινιάστηκαν τα «Μονοπάτια της Ειρήνης».

Ενα έργο που οραματίστηκε ο Ενωτικός Σύλλογος Λεχοβιτών «Προφήτης Ηλίας» και χρηματοδοτήθηκε από το «Ελληνογερμανικό Ταμείο του Μέλλοντος» με την υποστήριξη του Γερμανικού Γενικού Προξενείου στη Θεσσαλονίκης.

Πεζοπορία γύρω από τις λίμνες της Φλώρινας
Μετά το περίφημο περιπατητικό μονοπάτι των 50χλμ. της Χαλκιδικής, τα «Μονοπάτια Ειρήνης - Paths of Peace» είναι ένα σύμπλεγμα πεζοπορικών διάδρομων συνολικού μήκους 40 χλμ με όπου κέντρο αναφοράς το Λέχοβο, μπορεί κανείς να φθάσει στο Νυμφαίο και τα λιμναία οικοσυστήματα της περιοχής.
Ο πρόεδρος της Κοινότητας και πρώην πρόεδρος του Πολιτιστικού Συλλόγου Ευάγγελος Στεφανίδης τόνισε ότι «μέσα από τα περιπατητικά μονοπάτια μπορούμε να απολαύσουμε την αξία της Φύσης και την ίδια στιγμή να μαθαίνουμε για το παρελθόν μας με σκοπό να προχωρήσουμε προς ένα πιο ειρηνικό μέλλον». Πρόσθεσε ότι «επιθυμούμε να κρατήσουμε ζωντανή την μνήμη για ό,τι συνέβη στο χωριό μας από τους Ναζί και να το γνωρίζουν όσοι το επισκέπτονται και πεζοπορούν σε αυτές τις όμορφες διαδρομές».

Τα «Μονοπάτια Ειρήνης - Paths of Peace» είναι ένα σύμπλεγμα πεζοπορικών διάδρομων συνολικού μήκους 40 χλμ με όπου κέντρο αναφοράς το Λέχοβο, μπορεί κανείς να φθάσει στο Νυμφαίο και τα λιμναία οικοσυστήματα της περιοχής

«Τα μονοπάτια την ειρήνης είναι μονοπάτια προς το μέλλον. […] Σε ένα μέλλον, που Γερμανοί και Έλληνες δίνουν ο ένας το χέρι στον άλλον» τόνισε Γενική Πρόξενος της Γερμανίας Σίβυλλα Μπέντικ. Στην ομιλία της, υπογράμμισε πως «η Γερμανία αναλαμβάνει την ευθύνη για τα εγκλήματα των Γερμανών κατακτητών κατά τη διάρκεια του Β Παγκόσμιου Πολέμου», πως «η μνήμη μένει πάντα ζωντανή» και τόνισε «το κοινό μέλλον Ελλάδας και Γερμανίας».

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Η μακεδονική αριστοκρατία -Εντυπωσιακά ευρήματα στον αρχαιολογικό χώρο της Αχλάδας Φλώρινας [εικόνες]
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ 20|09|2019 | 19:26
Την αναλυτική παρουσίαση έκανε η Κοινωνική Συνεταιριστική Επιχείρηση «Μονοπάτια της Ελλάδας» και η οποία με την βοήθεια κατοίκων του Λεχόβου που εργάστηκαν στο πρότζεκτ, υλοποίησε το σύνολο του έργου.
Οπως αναφέρει το ΑΠΕ-ΜΠΕ στην τελετή παραβρέθηκαν οι βουλευτές της Π.Ε. Φλώρινας, Γιάννης Αντωνιάδης και Πέτη Πέρκα, ο Δήμαρχος Αμυνταίου Άνθιμος Μπιτάκης, ο Συντονιστής της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Ηπείρου - Δ. Μακεδονίας, Βασίλειος Μιχελάκης, ο Πρόεδρος της Τοπικής Κοινότητας Λεχόβου, Βαγγέλης Στεφανίδης καθώς και κάτοικοι και επισκέπτες.

Πηγή: iefimerida.gr