Η Απαγορευμένη Πόλη του Πεκίνου έχει εδώ και καιρό πάψει να είναι απαγορευμένη, το να την επισκεφτείς όμως είναι κομματάκι δύσκολο.
Για αρχή: πρέπει να πας στην Κίνα, ταξίδι που δεν είναι και τόσο εύκολο, καθώς είναι αρκετά μακρινό. Αν όμως πας ως εκεί, το συγκεκριμένο μνημείο είναι από τα εμβληματικότερα της χώρας και μπορεί να συγκριθεί μόνο με τους Στρατιώτες από Τερακότα και το Σινικό Τοίχος, οπότε πρέπει να αψηφήσεις το τεράστιο μέγεθός του και να το επισκεφτείς. Η Απαγορευμένη Πόλη είναι ένα γιγάντιο σύμπλεγμα κτισμάτων που αποτελούσε το παλάτι του αυτοκράτορα, αλλά και το διοικητικό κέντρο της τεράστιας αυτοκρατορίας. Βρίσκεται στην Αυτοκρατορική Πόλη του Πεκίνου και περιβάλλεται από πανέμορφους κήπους και ναούς όπως ο Αυτοκρατορικός Ναός των Προγόνων. Κατασκευάστηκε 600 χρόνια πριν και αποτελεί έναν εθνικό θησαυρό για την Κίνα.
Η ιστορία της Απαγορευμένης Πόλης
Χτίστηκε ώστε αποτελέσει το παλάτι του Κινέζου αυτοκράτορα κατά την διάρκεια της δυναστείας των Μινγκ, ανάμεσα στο 1406 και το 1420 και χρησιμοποιούνταν για αυτόν τον σκοπό από τότε ως την κατάρρευση δυναστείας των Κινγκ το 1924 , η οποία κατάφερε να κρατηθεί στην εξουσία για 500 χρόνια.
Το αρχιτεκτονικό αυτό σύμπλεγμα αποτελείται από 980 τεράστια κτίρια που απλώνονται σε 72 εκτάρια. Είναι κατασκευασμένο σε κλασικό κινέζικο αρχιτεκτονικό ρυθμό και αποτελεί την μεγαλύτερη συλλογή ξύλινων κατασκευών στον κόσμο. Στην γλώσσα τους οι Κινέζοι αποκαλούν την Απαγορευμένη Πόλη ως “Gugong” που σημαίνει “Το παλιό παλάτι” και βρίσκεται στην καρδιά του Πεκίνου, δίπλα στην Πλατεία Τιενανμέν, όπου εύκολα φτάνει κανείς με το μετρό.
Η Απαγορευμένη Πόλη δεν είναι πια απαγορευμένη και στην διάρκεια του 2019 την επισκέφτηκαν 19 εκατομμύρια άνθρωποι. Παρά την μεγάλη ηλικία τους, πολλά από τα κτίρια που θα δει ο επισκέπτης είναι φτιαγμένα από ξύλο και ο φόβος της φωτιάς ήταν πάντα πολύ μεγάλος. Αρκετά από αυτά χτίστηκαν στην διάρκεια της δυναστείας των Κινγκ κατά τον 19ο αιώνα. Για να προφυλάξουν τα κτίρια από τον κίνδυνο της φωτιάς, οι κατασκευαστές έχουν τοποθετήσει παντού γιγάντιες μπρούτζινες δεξαμενές γεμάτες με νερό. Τα μεγάλα τείχη που περιτριγυρίζουν το παλάτι απέτρεπαν τους κοινούς θνητούς να έχουν πρόσβαση στον χώρο, ενώ όσοι το προσπαθούσαν τιμωρούνταν παραδειγματικά.
Αν λοιπόν βρεθείτε στο Πεκίνο, μπορείτε να μπείτε στην Απαγορευμένη Πόλη και να την δείτε στην διάρκεια μιας μόνο μέρας. Αυτό θα συμβεί διότι από τα πάμπολλα κτίριά της, λίγα μόνο είναι επισκέψιμα ή παρουσιάζουν κάποιο ενδιαφέρον. Αυτά είναι οι αίθουσες των τελετών, οι χώροι των παρελάσεων και ο λαβύρινθος αυλών και αιθουσών. Η είσοδος στην Αυτοκρατορική Πόλη γίνεται από την “Πύλη της Μεσημβρίας”, μια πύλη την οποία μόνο ο αυτοκράτορας μπορούσε να διαβεί. Από το 2018 και μετά, οι τουρίστες επιτρέπεται να ανεβούν και στα τείχη. Για την ακρίβεια, γύρω στα τρία τέταρτα των τειχών της Απαγορευμένης Πόλης είναι δυνατόν να περπατηθούν.
Τα εισιτήρια είναι προσιτά (49δολάρια), ενώ υπάρχουν και ξεναγοί που θα σε βοηθήσουν να βγάλεις άκρη στους δαιδαλώδεις χώρους της, κάτι που συνιστάται γενικότερα σε χώρους τόσο ιστορικούς αλλά και τόσο μεγάλους.
Πηγή: oneofus.gr