Οι καλύτερες πόλεις για να ζει ένας ανερχόμενος καλλιτέχνης

Τρί, 02/08/2022 - 15:23

Έχεις αναρωτηθεί ποτέ ποιες πόλεις υποστηρίζουν τους ανερχόμενους καλλιτέχνες; Ποιες πόλεις στον κόσμο είναι πιο “φιλικές” απέναντι σε μουσικούς, φωτογράφους μόδας ή σχεδιαστές;

Στο διαδίκτυο υπάρχουν τεστ που θα βοηθούν να ανακαλύψεις τις τοποθεσίες που είναι προσαρμοσμένες στις ανάγκες σου. Αλλά κανένα από αυτά τα τεστ δεν απευθύνεται σε ανερχόμενους καλλιτέχνες και δημιουργικούς επιχειρηματίες. Όσο σημαντικά κι αν είναι το ταλέντο και η σκληρή δουλειά, δεν αρκούν πάντα.

Φυσικά, κανένα μέρος δεν είναι τέλειο, κάθε πόλη έχει κάποιο συνδυασμό σπουδαίων και όχι τόσο σπουδαίων ιδιοτήτων. Αλλά αυτό που εξετάζουμε εδώ είναι πώς αυτές οι ιδιότητες μεταφράζονται σε επιτυχία για τους ανερχόμενους καλλιτέχνες που δεν έχουν πολλά χρήματα να επενδύσουν στη δουλειά τους, ειδικά για εκείνους που ελπίζουν να βρουν επιτυχία στη βιομηχανία της μόδας.

Γι’ αυτή την αναζήτηση το lonewolfmag.com έκανε έρευνα με βασικά κριτήρια: 1. Προσιτή στέγαση 2. Πρόσβαση στη χρηματοδότηση 3. Αξιοπρεπές σύστημα δημόσιων μεταφορών 4. Μια υποστηρικτική δημιουργική κοινότητα 5. Χαμηλό επίπεδο διακρίσεων κατά των γυναικών και των μειονοτικών ομάδων και 6. Μια υγιής καλλιτεχνική σκηνή.

Λονδίνο

Ψωμί: 1,59 $ | Μικρό Στούντιο Διαμέρισμα: 2.432,55 $ | Τιμή λεωφορείου: 4,84 $

Ίσως να προκαλεί έκπληξη ότι το Λονδίνο βρίσκεται σε αυτή τη λίστα, δεδομένου του πόσο ακριβό είναι. Το υπέροχο με το Λονδίνο είναι ότι διαθέτει ένα εξαιρετικό σύστημα δημόσιας συγκοινωνίας που σου επιτρέπει να ζεις σε ένα πολύ φθηνότερο προάστιο και να μετακινείσαι εύκολα. Αγαπάμε το Λονδίνο για τη στάση και το γούστο του στις καινοτομίες. Είναι μια πόλη που αγκαλιάζει το καινούργιο και οτιδήποτε φρέσκο, αντισυμβατικό και ταλαντούχο. Στο Λονδίνο εφόσον η δουλειά σου είναι καλή, θα σε αντιμετωπίζουν με τον σεβασμό που αξίζει σε έναν καλλιτέχνη. Αν και, ναι, μπορεί να είναι ακριβή πόλη, τη διαφορά την αναπληρώνει με τις ευκαιρίες και την υποστήριξη στους καλλιτέχνες.

Νέα Υόρκη

Ψωμί: 3,00 $ | Μικρό Στούντιο Διαμέρισμα: 3000 $ | Τιμή λεωφορείου: 2,50 $

Όλοι αγαπάμε τη Νέα Υόρκη. Προφανώς. Είναι η φυσική ενσάρκωση του αμερικανικού ονείρου στη συλλογική συνείδηση, κάνει τα πράγματα να συμβαίνουν και αυτό την κάνει ένα πολύ μαγικό μέρος. Αλλά έγινε τόσο ακριβή που κανείς εκτός από τους πολύ πλούσιους δεν μπορεί να αντέξει οικονομικά να ζήσει στη Νέα Υόρκη. Η Patti Smith σχολίασε: «Η Νέα Υόρκη έχει αποκλείσει τους νέους». Αλλά αυτό που θα έπρεπε να είχε πει είναι: «Το μεγαλύτερο μέρος της Νέας Υόρκης έχει αποκλείσει τους νέους, αλλά μερικά το Jersey είναι 34% λιγότερο ακριβό από τη Νέα Υόρκη, και παρόλο που είναι διαφορετική πόλη, αν θέλετε πραγματικά τα οφέλη της ζωής στη Νέα Υόρκη χωρίς οικονομική επιβάρυνση, το Jersey απέχει 30 λεπτά με το μετρό προς το Μανχάταν.

Mελβούρνη

Ψωμί: 2,69 $ | Μικρό Στούντιο Διαμέρισμα: 1.524 $ | Τιμή λεωφορείου: 3,41 $

Επί χρόνια η Μελβούρνη κατατάσσεται ως η πιο βιώσιμη πόλη στον κόσμο. Όσον αφορά τη δημόσια συγκοινωνία, η πόλη έχει το μεγαλύτερο δίκτυο τραμ στον πλανήτη. Οπότε σίγουρα θα κυκλοφορήσεις. Στη Μελβούρνη ζουν hipsters και fashionistas, μπορεί να είναι ακριβή- αλλά εξακολουθεί να είναι φθηνότερη από το Σίδνεϊ.

Λος Άντζελες 

Ψωμί: 2,50 $ | Μικρό Στούντιο Διαμέρισμα: 1.500 $ | Τιμή λεωφορείου: 1,50 $

Όταν ρωτήθηκε για το Λος Άντζελες, ο John Lennon απάντησε: «Είναι απλώς ένα μεγάλο πάρκινγκ όπου αγοράζεις ένα χάμπουργκερ για το ταξίδι προς το Σαν Φρανσίσκο». Σκληρός και άδικος. Το Λος Άντζελες είναι μια από εκείνες τις πόλεις που δύσκολα μπορείς να αποφασίσεις γιατί όλοι είτε τη λατρεύουν είτε τη μισούν. Η κινηματογραφική μαγεία φτιάχνεται εδώ και όλοι γνωρίζουν κάποιον στη βιομηχανία, πράγμα που σημαίνει ότι, ως καλλιτέχνης, μπορείς να έχεις τις διασυνδέσεις σου. Αλλά υπάρχει η έλλειψη αξιοπρεπούς δημόσιας συγκοινωνίας, η τρελή κίνηση και το ακριβό ενοίκιο. Αν μπορείς να αντιμετωπίσεις την κίνηση και πρέπει οπωσδήποτε να βρίσκεσαι εκεί που είναι η δράση, το LA είναι μια πολύ φθηνότερη εναλλακτική λύση από τη Νέα Υόρκη. Επίσης, εκτός από το γεγονός ότι ο καιρός είναι καταπληκτικός όλο το χρόνο, το Golden State είναι επίσης το καλύτερο μέρος στον κόσμο για να λάβεις μία χρηματοδότηση.

Παρίσι 

Ψωμί: 2,10 $ | Μικρό Στούντιο Διαμέρισμα: 1.540,88 $ | Τιμή λεωφορείου: 2,43 $

Σε σύγκριση με όλες τις άλλες πρωτεύουσες της μόδας και τους μεγάλους δημιουργικούς κόμβους, το Παρίσι μπορεί να έχει την καλύτερη συνολική απόδοση. Το κόστος ζωής στο Παρίσι είναι λογικό και, μαζί έχεις κι όλη την αρχιτεκτονική, την ιστορία και τους ανθρώπους του. Επίσης, το Παρίσι είναι ένας κόμβος των ευρωπαϊκών επιχειρήσεων και φυσικά έχει παγκόσμια φήμη για την τέχνη και τη μόδα. Μπορείτε να κερδίσεις πολλά από τη ζωή στο Παρίσι, αν και η πόλη έχει μερικά μειονεκτήματα. Όλο και περισσότεροι ντόπιοι παραπονιούνται ότι υπάρχει έλλειψη επιχειρηματικού πνεύματος στο Παρίσι. Ακόμη και η Anna Wintour σχολίασε ότι η Γαλλία πρέπει να εντείνει τα βήματα όταν πρόκειται για την καλλιέργεια τοπικών ταλέντων. Ευτυχώς, η γαλλική κυβέρνηση το σημείωσε και πρόσφατα ανακοίνωσε την ενίσχυση νέων επιχειρηματιών.

Μόντρεαλ

Ψωμί: 2,80 $ | Μικρό Στούντιο Διαμέρισμα: 798,15 $ | Τιμή λεωφορείου: 2,74 $

Εκτός από γενέτειρα συγκροτημάτων όπως οι Arcade Fire, Grimes, Stars και Chromeo, μερικοί από τους καλύτερους indie σχεδιαστές του Καναδά και περιοδικά μόδας έχουν έδρα στο Μόντρεαλ. Το Μόντρεαλ σχεδιάστηκε για δραστήρια ζωή στους δρόμους και όχι για πολυώροφα κτίρια. Το Μόντρεαλ είναι ο κόμβος του πολιτισμού. Για να μην αναφέρουμε, το ενοίκιο είναι περίπου το μισό από αυτό που θα πληρώνες στο Τορόντο και το Βανκούβερ, αν συγκρίναμε τις πόλεις του Καναδά.

Βαρκελώνη

Ψωμί: 1,46 $ | Μικρό Στούντιο Διαμέρισμα: 907,40 $ | Τιμή λεωφορείου: 2,72 $

Η Βαρκελώνη είναι η έκτη πόλη με τις περισσότερες επισκέψεις στην Ευρώπη. Δεν χτίστηκε για να φιλοξενήσει μεγάλα κτίρια, εταιρείες ή αυτοκίνητα. Χτίστηκε για να φιλοξενεί ανθρώπους – δομημένη για να ενθαρρύνει την κοινωνική δραστηριότητα μέσα και γύρω από τους δημόσιους χώρους. Αυτό σημαίνει ότι οι πόλεις είναι ζωντανές κάθε στιγμή, γεμάτες φαγητό, μόδα, μουσική και τέχνες του δρόμου. Η Βαρκελώνη διαθέτει μετρό κι υπάρχουν παντού ποδηλατόδρομοι. Επιπλέον, η Βαρκελώνη είναι προσιτή και τα τελευταία χρόνια αναπτύσσει ένα ισχυρό startup περιβάλλον. 

Βερολίνο

Ψωμί: 1,64 $ | Μικρό Στούντιο Διαμέρισμα: 750 $ | Τιμή λεωφορείου: 3,48 $

Aν δεν έχεις χρήματα, θες πρόσβαση σε χρηματοδότηση και να είσαι στο κέντρο μιας απίστευτης δημιουργικής κοινότητας, το Βερολίνο τα έχει όλα. Η Γερμανία είναι από τις πιο κοινωνικά υποστηρικτικές χώρες στον κόσμο.

Πηγή: savoirville.gr