Χίος, Δευτέρα 14 Οκτωβρίου

Οι «Βάτραχοι» του Αριστοφάνη γέμισαν ασφυκτικά το θέατρο «Μίκης Θεοδωράκης»

της Σπυριδούλας Νικολάρα
Δείτε τις Φωτογραφίες
Δευ, 03/09/2018 - 15:16

Το επιτυχημένο Φεστιβάλ «ΙΩΝΙΑ» 2018 αποχαιρέτησε το καλοκαίρι, με τη θεατρική παράσταση «Βάτραχοι» του Αριστοφάνη, στο κατάμεστο θέατρο «Μίκης Θεοδωράκης», το Σάββατο 1 Σεπτεμβρίου.  Για δεύτερη φορά, μέσα σε ένα καλοκαίρι, το Φεστιβάλ «ΙΩΝΙΑ» έδωσε την ευκαιρία στο χιώτικο κοινό να παρακολουθήσει ένα αριστούργημα της αρχαίας ελληνικής δραματουργίας  και εκείνο ανταποκρίθηκε γεμίζοντας ασφυκτικά το θέατρο.

Τέσσερις μεγάλοι ηθοποιοί που έχουν μεγαλουργήσει στο καλλιτεχνικό στερέωμα, ο Λάκης Λαζόπουλος, η Σοφία Φιλιππίδου, ο Δημήτρης Πιατάς, οΑντώνης Καφετζόπουλος, ένωσαν τις δυνάμεις τους και αναμετρήθηκαν με μία από τις σημαντικότερες κωμωδίες του Αριστοφάνη. Το αποτέλεσμα εντυπωσιακό και επιβεβαίωσε για ακόμη μία φορά πως το αρχαίο θέατρο παραμένει ζωντανό.  

Ο Διόνυσος (Σοφία Φιλιππίδου) αποφασίζει να κατέβει στον Κάτω Κόσμο, ως Ηρακλής, για να φέρει πίσω τον Ευριπίδη, που ευελπιστεί πως θα σώσει την πόλη, από την παρακμή. Πριν ξεκινήσει το ταξίδι του, μαζί με το δούλο του (Λάκη Λαζόπουλο), επισκέπτεται τον Ηρακλή (Δημήτρη Πιατά) για να πληροφορηθεί, σχετικά με τη διαδρομή που πρέπει να ακολουθήσουν.  Οι περιπέτειές τους, έως ότου συναντήσουν τον Ευριπίδη (Λάκη Λαζόπουλο), αποκαλύπτουν τη δειλία του θεού Διονύσου, ο οποίος φτάνει στο σημείο να αρνηθεί τη θεϊκή του φύση και να αλλάξει ρόλο, με το δούλο, όταν κινδυνεύει η ζωή του, αμέσως, όμως, μόλις διαφεύγει τον κίνδυνο γίνεται και πάλι ο μεγάλος ήρωας, Ηρακλής.

Αστείοι διάλογοι ξετυλίγουν την ανθρώπινη πλευρά του θεού κάνοντάς μας να βλέπουμε στο πρόσωπό του τον άνθρωπο της διπλανής πόρτας ή και τον εαυτό μας. Ακόμη και ο Αιακός (Δημήτρης Πιατάς) μπερδεύεται και τείνει να πιστεύει πως ο πραγματικός θεός είναι ο δούλος. Ο Διόνυσος, μετά από πολλά ευτράπελα, βρίσκει τον Ευριπίδη να συγκρούεται με τον Αισχύλο, για το θρόνο της τραγωδίας και ο θεός αποφασίζει να γίνει κριτής σε μια αναμέτρηση των δύο κολοσσών του είδους, ώστε να αναδείξει το νικητή, τον οποίο θα πάρει μαζί του στην πόλη.

Διαβάστε ολόκληρο το άρθρο στον ιστότοπο του Φεστιβάλ Ιωνία 2018.

Σχετικά άρθρα