Πομπηία:Στο φως μια ερωτική τοιχογραφία με θέμα την Λήδα και τον Κύκνο

Τετ, 21/11/2018 - 19:40

Σε μια νέα ανακάλυψη προχώρησαν αρχαιολόγοι που δραστηριοποιούνται στην ευρύτερη περιοχή της Πομπηίας χθες 19/11, όταν κατά την διάρκεια εργασιών εντόπισαν μια εντυπωσιακή τοιχογραφία ερωτικού ύφους με θέμα της τον αρχαιοελληνικό μύθο της «Λήδας και του Κύκνου».

Σημειώνεται πως το έργο τέχνης, το οποίο, έμεινε αιώνες κρυμμένο κάτω από τόνους στάχτης, έχει διατηρήσει χρώματα αλλά και ιδιαίτερες σχεδιαστικές λεπτομέρειες σε εξαιρετικά μεγάλο βαθμό.

« Εκτιμάται πως κοσμούσε τοίχο κρεβατοκάμαρας σε ένα σπίτι εύπορης οικογένειας στο κέντρο της πόλης, που καλύφθηκε ολοκληρωτικά κάτω από την λάβα του Βεζούβιου.

Η τοιχογραφία απεικονίζει τον θεό Δία που έχει μεταμορφωθεί σε κύκνο για να αποπλανήσει και να αφήσει έγκυο τη Λήδα, τη βασίλισσα της Σπάρτης.

Πρόκειται για ένα ιδιαιτέρως γνωστό θέμα της μυθολογίας που έχει φιλοτεχνηθεί από πλήθος ζωγράφων ανά τα χρόνια, συμπεριλαμβανομένου των Tintoretto και Da Vinci.

"Η Λήδα φέρει ένα εντόνως αισθησιακό βλέμμα που μοιάζει να πλανάται στον χώρο", δήλωσε ο διευθυντής του αρχαιολογικού πάρκου της Πομπηίας, Massimo Osanna. 

«Η τοιχογραφία του μύθου της αγάπης, με… γερή δόση αισθησιασμού σε ένα υπνοδωμάτιο, προφανώς εξυπηρετεί (κι) άλλους σκοπούς πλην της αισθητικής τέρψης ή του ύπνου.» Συμπληρώνει.

Πηγή: http://www.skai.gr