6 δωρεάν apps που θέλουν να κάνουν πιο εύκολη τη ζωή των ΑμεΑ

Παρ, 24/09/2021 - 13:57
© Shvets Production / Pexels

Η ζωή των ΑμεΑ στην Ελλάδα είναι αρκετά δύσκολη. Όχι τόσο λόγω της όποιας αναπηρίας τους, όσο γιατί υπάρχει ελάχιστη έως μηδαμινή κρατική μέριμνα, που να επιτρέπει την ομαλή δράση τους στην καθημερινότητα και το κοινωνικό σύνολο. Μάλιστα, είναι αξιοσημείωτο ότι οι περισσότερες κινήσεις προς τη βελτίωση και διόρθωση αυτού δεν γίνονται θεσμικά, αλλά από μεμονωμένους πολίτες, που θέλουν να βοηθήσουν, συχνά και από τα ίδια τα ανάπηρα άτομα. Κάπως έτσι, δημιουργήθηκαν apps ακριβώς, για να κάνουν πιο εύκολη τη ζωή των ΑμεΑ.

Be My Eyes
 

Be My Eyes | Vonage
 

Η εφαρμογή δημιουργήθηκε, για να βοηθάει άτομα τυφλά και με προβλήματα όρασης. Αυτό που κάνει είναι να τους συνδέει με εθελοντές, που δεν έχουν προβλήματα όρασης, μέσω βιντεοκλήσης, όποτε χρειάζονται βοήθεια με κάτι ό,τι κι αν είναι αυτό. Από το αν είναι στη σωστή οδό και το αν περιμένουν στη σωστή στάση, μέχρι το αν το φαγητό φαίνεται έτοιμο και αν έχουν κάνει σωστά το μακιγιάζ.

AccessNow
 

AccessNow named Best Product for Social Good by Azure Magazine - AccessNow
 

Αν χρησιμοποιείς αναπηρικό αμαξίδιο, γνωρίζεις πολύ καλά ότι εξαιρετικά πολλά σημεία εστίασης, λιανικής, πολιτισμού και ψυχαγωγίας της χώρας δεν έχουν φροντίσει να είναι προσβάσιμα. Το AccessNow σε βοηθάει να βρεις από πριν ποια είναι αυτά, ποια έχουν μερική προσβασιμότητα και ποια είναι πλήρως προσβάσιμα. Με μία εξερεύνηση στην εφαρμογή θα βρεις αρκετά στην Αθήνα, αλλά θα μπορούσαν ξεκάθαρα να είναι πολλά περισσότερα. Για να γίνει αυτό, πολύ απλά την επόμενη φορά που θα βρεθείς στο όποιο κατάστημα, φαγάδικο, μουσείο, σινεμά κ.ο.κ. πρόσθεσέ το στην εφαρμογή. 

Rogervoice
 

Rogervoice Apk Download for Android- Latest version 4.19.8- com.rogervoice. app
 

Το app θέλει να κάνει πιο εύκολη τη ζωή των ατόμων με προβλήματα ακοής. Ουσιαστικά τους δίνει τη δυνατότητα να μιλήσουν κανονικά στο τηλέφωνο. Απλά επεξεργάζεται τη φωνή του συνομιλητή και τη μετατρέπει απευθείας σε κείμενο στην οθόνη του ατόμου με το πρόβλημα ακοής. Σε περίπτωση που κάποιος έχει και κάποιο πρόβλημα ομιλίας, το app αφήνει το περιθώριο να γράψει και να διαβάσει αυτό την απάντηση στον συνομιλητή, ενημερώνοντάς τον μάλιστα στο μεσοδιάστημα ότι ο άλλος πληκτρολογεί. 

SuperVision+ Magnifier
 

SuperVision+ Magnifier by Massachusetts Eye and Ear Infirmary
 

Αν έχεις προβλήματα όρασης και σε βοηθάει να βλέπεις τις λέξεις και τα αντικείμενα μεγεθυμένα, αυτή η εφαρμογή είναι η καλύτερη επιλογή. Λειτουργεί ως μεγεθυντικός φακός πάνω σε ό,τι κι αν εστιάσεις. Υπάρχουν κι άλλες παρόμοιες εφαρμογές; Ναι, αλλά αυτή είναι από τις ελάχιστες που κρατάνε την εικόνα σταθερή και σου επιτρέπουν πράγματι να δεις αυτό που θες. 

WheelMate
 

Find wheelchair-accessible toilets with the wheelmate app
 

Το app, όπως μαρτυράει το όνομά του, προορίζεται για άτομα σε αναπηρικό αμαξίδιο. Συγκεκριμένα, πιάνει την τοποθεσία σου (ή ψάχνεις εσύ μέσα στον χάρτη) και σου δείχνει που υπάρχουν προσβάσιμα parking, τουαλέτες και ράμπες. Έχει κάποιες τοποθεσίες στην Αθήνα και γενικά στην Ελλάδα, αλλά δεν έχουμε φτάσει ακόμα, δυστυχώς, το μέγεθος των καταχωρήσεων που βλέπουμε σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες. Αυτό μπορεί να αλλάξει πολύ απλά. Είτε χρησιμοποιείς αναπηρικό αμαξίδιο είτε όχι, έχε το νου σου για προσβάσιμα τέτοια σημεία και πρόσθεσέ τα στο app. 

Seeing AI
 

Microsoft Seeing AI app updated with LiDAR support, allows you to explore an unfamiliar space in 3D - MSPoweruser
 

Ακόμα μία εφαρμογή, που προορίζεται για τυφλά άτομα και με προβλήματα όρασης. Έχεις κάτι μπροστά σου, που πρέπει να διαβαστεί ή να αναγνωριστεί; Απλά στρέψε πάνω του την κάμερά σου και η φωνή του app θα σου περιγράψει ή θα σου διαβάσει. Μπορείς να επιλέξεις ανάμεσα στις κατηγορίες του κειμένου, των εγγράφων, των προϊόντων, των προσώπων, των χρημάτων, της σκηνής, του χρώματος και της έντασης του φωτισμού. Το app θα σε καθοδηγήσει ακριβώς στη διαδικασία που πρέπει να ακολουθήσεις για το καθένα ξεχωριστά. 

Πηγή: oneofus.gr