Twitter και Facebook περιορίζουν τη διάδοση άρθρου της New York Post για τον Μπάιντεν

Το αμφιλεγόμενο δημοσίευμα της New York Post προκάλεσε αντιδράσεις
Πέμ, 15/10/2020 - 14:50

Facebook και Twitter έλαβαν μέτρα την Τετάρτη για να περιορίσουν την εξάπλωση ενός αμφιλεγόμενου άρθρου της New York Post, αναφορικά με τον γιο του υποψήφιου των Δημοκρατικών Τζο Μπάιντεν.

Η κίνηση προκάλεσε οργή στις τάξεις των συντηρητικών και αποτέλεσε το έναυσμα για τη συζήτηση που αφορά στο πώς οι πλατφόρμες των κοινωνικών μέσων ενημέρωσης πρέπει να αντιμετωπίσουν την παραπληροφόρηση πριν από τις εκλογές των ΗΠΑ.

Αντιδράσεις και από τον Αμερικανό Πρόεδρο Ντόναλντ Τραμπ, ο οποίος καταδίκασε τη «φρικτή» κίνηση των Twitter και Facebook να προσπαθήσουν να αποκλείσουν τη διάδοση του δημοσιεύματος.

Το δημοσίευμα αφορά στη σχέση του Τζο Μπάιντεν, με ουκρανική εταιρεία φυσικού αερίου που έχει κατηγορηθεί για διαφθορά, στο διοικητικό συμβούλιο της οποίας είχε καταλάβει θέση ο γιος του, Χάντερ Μπάιντεν.

Είναι τόσο φρικτό το ότι το Twitter και το Facebook απέκρυψαν το άρθρο με τα μηνύματα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου που αποτελούν το 'όπλο η κάννη του οποίου καπνίζει' για τον κοιμήση Τζο Μπάιντεν και τον γιο του Χάντερ στη New York Post», στηλίτευσε ο Τραμπ μέσω Twitter, προσθέτοντας πως δεν υπάρχει «τίποτα χειρότερο από έναν διεφθαρμένο πολιτικό».

Οι δύο ιστότοποι κοινωνικής δικτύωσης, οι οποίες αμφισβητούν την αυθεντικότητα των email που δημοσιεύθηκαν και εγείρουν ερωτήματα για το πώς θα μπορούσαν να έχουν περιέλθει στην κατοχή της New York Post τέτοια μηνύματα, απέκρυψαν link του κειμένου, προς το επίμαχο άρθρο της εφημερίδας.

Τι αναφέρει το δημοσίευμα

Η ιστορία της New York Post περιείχε φερόμενες λεπτομέρειες των επιχειρηματικών συναλλαγών του Χάντερ Μπάιντεν με μια ουκρανική εταιρεία ενέργειας.

Αναφέρει ότι ο πρώην αντιπρόεδρος είχε συναντηθεί με έναν σύμβουλο της εταιρείας. Η ιστορία, την οποία δεν επιβεβαίωσε το Reuters, παρείχε λεπτομέρειες από μηνύματα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου, που φέρονται να δόθηκαν στον δικηγόρο του Ρούντι Τζιουλιάνι, τον προσωπικό δικηγόρο του προέδρου Τραμπ.

Ο Ρόμπερτ Καστέλο, δικηγόρος του Τζουλιάνι, που αναφέρεται στην ιστορία του Post, δεν σχολίασε σχετικά.

Το Twitter απαγόρευσε στους χρήστες του να δημοσιεύουν συνδέσμους στην ιστορία της Post ενώ το Facebook μείωσε τη συχνότητα εμφάνισης της ιστορίας στη ροή ειδήσεων των χρηστών και αλλού στην πλατφόρμα του.

Ο εκπρόσωπος της εκστρατείας του Μπάιντεν, Άντριου Μπέιτς δήλωσε ότι οι επιτροπές της Γερουσίας υπό την ηγεσία των Ρεπουμπλικανών έχουν προηγουμένως καταλήξει στο συμπέρασμα ότι ο Μπάιντεν δεν εμπλέκεται σε αδικήματα που σχετίζονται με την Ουκρανία. «Η New York Post δεν ρώτησε ποτέ την εκστρατεία Μπάιντεν για τα κρίσιμα στοιχεία αυτής της ιστορίας», δήλωσε ο Μπέιτς. «Ελέγξαμε τα επίσημα χρονοδιαγράμματα του Μπάιντεν από τότε και δεν πραγματοποιήθηκε καμία συνάντηση, όπως ισχυρίστηκε η New York Post», πρόσθεσε. Η New York Post ανέφερε από την πλευρά της: «Λογοκρισία πρώτα, ερωτήσεις στη συνέχεια: Είναι μια εξωφρενική στάση που πρέπει να ακολουθήσουν δύο από τις πιο ισχυρές πλατφόρμες στις Ηνωμένες Πολιτείες».

Η εφημερίδα δεν σχολίασε περαιτέρω.

Το Facebook, το μεγαλύτερο κοινωνικό δίκτυο στον κόσμο, περιόρισε τη διάδοση της ιστορίας της Post μέσα σε λίγες ώρες από τη δημοσίευσή της την Τετάρτη, σύμφωνα με ένα tweet του εκπροσώπου Άντι Στόουν.

Ο Στόουν επικαλέστηκε μια πολιτική που λέει ότι το Facebook μπορεί προσωρινά να λάβει μέτρα ενάντια σε περιεχόμενο ειδησεογραφικών οργανισμών εν αναμονή ελέγχου, στο πλαίσιο προγράμματος ελέγχου γεγονότων τρίτων μερών «εάν έχουμε ενδείξεις ό,τι ένα άρθρο είναι ψεύτικο».

Το Facebook προχώρησε σε ανάλογη ενέργεια επίσης πριν από λίγο καιρό, ως απάντηση σε ψευδείς ισχυρισμούς, που αφορούσαν για μία ακόμη φορά την New York Post.

Το δημοσίευμα τότε ισχυριζόταν ότι ο Μπάιντεν φορούσε ακουστικό στο debate του περασμένου μήνα. Σύμφωνα με το Reuters, το σημάδι στο πουκάμισο του Μπάιντεν ήταν πιθανό να φαινόταν έτσι γιατί ήταν τσαλακωμένο το σημείο και όχι γιατί είχε ακουστικό.

Το Twitter είπε ότι η ιστορία της Post παραβίασε την πολιτική για «υλικό που αποκτήθηκε παράνομα». Σύμφωνα με αυτή την πολιτική, απαγορεύεται η διανομή περιεχομένου που λαμβάνεται μέσω «εισβολής» σε ιδιωτικές πληροφορίες ή εμπορικά μυστικά ή θέτει τους ανθρώπους σε κίνδυνο σωματικής βλάβης.

Δεν παρείχε λεπτομέρειες σχετικά με το υλικό, που θεωρεί ότι έχει παραβιαστεί στα άρθρα τηςPost.

«Δεν είχε χακαριστεί τίποτα», δήλωσε ο Τζουλιάνι στο Reuters. Το Twitter σε μία σειρά από tweets ανέφερε ότι οι εικόνες που περιέχονται σε δύο άρθρα της Post περιελάμβαναν προσωπικές πληροφορίες, όπως διευθύνσεις email και αριθμούς τηλεφώνων, που παραβιάζουν την «προσωπικών πληροφοριών της εταιρείας».

Οι άμεσες ενέργειες των Facebook και Twitter κέρδισαν επαίνους από ορισμένους ερευνητές παραπληροφόρησης, οι οποίοι έθεσαν σοβαρές αμφιβολίες για την προέλευση και την αξιοπιστία της ιστορίας της Post.

Άλλοι ωστόσο δήλωσαν ότι τίθενται ερωτήματα σχετικά με τις διαδικασίες που ακολουθούν οι ιστότοποι για την απόφαση να περιορίσουν τη διάδοση ψευδών πληροφοριών.

Η Cristina Tardaguila, αναπληρώτρια διευθύντρια του Διεθνούς Δικτύου Ελέγχου Πραγματικών Γεγονότων, δήλωσε ότι θεωρεί την απόφαση του Facebook να αναλάβει δράση χωρίς να αποκαλύψει τη μεθοδολογία του, «ενοχλητική».

Παρόλο που το Facebook μπορεί να ζητήσει από τους υπεύθυνους ελέγχου να αξιολογήσουν συγκεκριμένα κείμενα και δημοσιεύσεις, πολλοί συνεργάτες στον τομέα του ελέγχου, συμπεριλαμβανομένης ομάδας του Reuters, δήλωσαν ότι η εταιρεία δεν το έκανε στην περίπτωση αυτή.

Παρά τις προσπάθειες περιορισμού της διάδοσης της ιστορίας, οι πληροφορίες κυκλοφόρησαν ευρέως και στις δύο πλατφόρμες.

 Οι αναφορές έφτασαν στην λίστα του top10 με τα κείμενα που είχαν μοιραστεί περισσότερο μεταξύ των αγγλόφωνων χρηστών, σε σελίδες και ομάδες στο Facebook, ενώ το θέμα εξακολουθούσε να είναι μεταξύ των δημοφιλών στο Twitter από το απόγευμα της Τετάρτης.

 

Με πληροφορίες του Guardian/Reuters