10 βήματα για ένα πιο eco-friendly μπάνιο

Υπάρχουν ορισμένα πράγματα που θα μπορούσαμε να αλλάξουμε ώστε να μειώσουμε το οικολογικό μας αποτύπωμα
Παρ, 23/04/2021 - 09:40

Το μπάνιο είναι ένα δωμάτιο του σπιτιού στο οποίο αφιερώνουμε χρόνο μέσα στη μέρα μας και είναι υπεύθυνο για την προσωπική μας υγιεινή. Αν το παρατηρήσουμε προσεχτικά, θα αντιληφθούμε ότι άθελα μας έχουμε κάνει αρκετές συμβατικές επιλογές, οι οποίες δεν αποδεικνύονται ιδιαίτερα ωφέλιμες για το περιβάλλον.

Υπάρχουν ορισμένα πράγματα που θα μπορούσαμε να αλλάξουμε ώστε να μειώσουμε το οικολογικό μας αποτύπωμα. Φυσικά δεν είναι όλα για όλους, και είναι απόλυτα κατανοητό το να μην μπορεί κάποιος λόγω οικονομικής δυσχέρειας ή να μην θέλει λόγω διαφορετικής προτίμησης να εντάξει όλες τις παρακάτω επιλογές στην καθημερινότητα του.

Διαβάζοντας, μπορείτε να υιοθετήσετε ορισμένες από τις ιδέες που παρατίθενται κι άλλες να τις απορρίψετε. Ακόμη, μπορεί να αποτελέσουν έμπνευση για μια αλλαγή στη ρουτίνα του μπάνιου σας, με την οποία θα νιώθετε πολύ καλύτερα. Ο καθένας επιλέγει αυτό που τον ευχαριστεί και κάνει την δική του, προσωπική προσπάθεια για το καλύτερο δυνατό μέλλον.

 1. Σφουγγάρι από λούφα

   


 

Η λούφα αποκαλείτε το «σφουγγάρι της στεριάς» και αποτελεί ένα φυτό στην κατηγορία των κολοκυθών το οποίο αποδίδει μεγάλους σπόρους από τους οποίους φτιάχνονται τα σφουγγάρια. Λόγω αυτού, τα σφουγγάρια από λούφα είναι βιοδιασπώμενα και αρκετά χρήσιμα στο μπάνιο αλλά και την κουζίνα μας. Ακόμη, κάνουν και ελαφριά απολέπιση.

Είναι φυσικό προϊόν, πράγμα που σημαίνει ότι είναι φιλικό προς το περιβάλλον. Αντιθέτως, τα συνθετικά σφουγγάρια των σούπερ-μάρκετ αποτελούν βιομηχανικά προϊόντα που δημιουργούνται από παράγωγα του πετρελαίου, πράγμα που σημαίνει ότι αφότου τα πετάξετε στα σκουπίδια, θα διαλυθoύν στον πλανήτη σε πολύ μεγαλύτερο χρονικό διάστημα απ’ ότι η λούφα.

 1. Zero Waste σαμπουάν-αφρόλουτρα

   

Vegan, cruelty-free, με φυσικά υλικά και ανακυκλώσιμες συσκευασίες σαμπουάν και αφρόλουτρα δεν είναι πλέον και τόσο δύσκολο να βρεθούν. Μία απλή αναζήτηση στο ίντερνετ θα σας αποφέρει πολλά αποτελέσματα, ενώ ακόμη ορισμένες, έστω και περιορισμένες, επιλογές υπάρχουν και στα σούπερ-μάρκετ. Όλοι μας κάποτε διαλέξαμε στην τύχη ένα αφρόλουτρο και έχουμε συνηθίσει χρόνια πλέον στην μυρωδιά του και στην παρουσία του στο μπάνιο μας, αυτό όμως ίσως έχει έρθει η στιγμή να αλλάξει.

Τα συμβατικά σαμπουάν και αφρόλουτρα των πολυεθνικών τις περισσότερες φορές δεν είναι ούτε vegan (χωρίς ζωικά συστατικά ή υποπροϊόντα), ούτε cruelty-free (μη δοκιμασμένα σε ζώα), ενώ τα περισσότερα αρώματα είναι τεχνητά και προερχόμενα από χημικές ουσίες.

 1. Μεταλλικό ξυραφάκι πολλών χρήσεων
   


 

Ένα όχι και τόσο ευρέως γνωστό προϊόν, που ωστόσο λύνει τα χέρια μας από όλα τα πλαστικά ξυραφάκια μίας χρήσης που όλοι κάποια στιγμή αναγκαστήκαμε να πετάξουμε στην ζωή μας. Ένα μεταλλικό, unisex ξυραφάκι πολλών χρήσεων μπορεί να μας κρατήσει συντροφιά για χρόνια και παράλληλα μπορεί να μας βοηθήσει να μειώσουμε τον υπέρογκο αριθμό πλαστικού που πετιέται στα σκουπίδια.

Σχεδόν όλα τα συμβατικά ξυραφάκια έχουν μία πλαστική λαβή, ενώ μετά από ένα πολύ συγκεκριμένο χρονικό διάστημα πρέπει να πεταχτούν στα σκουπίδια και να ξανά αγοράσουμε άλλα από την αρχή. Επιλέγοντας ένα μεταλλικό ξυραφάκι πολλών χρήσεων όχι μόνο μειώνουμε το πλαστικό, αλλά επίσης ανακουφίζουμε το πορτοφόλι μας, καθώς μακροπρόθεσμα συμφέρει περισσότερο.

 1. Βιοδιασπώμενα μωρομάντηλα
   

Μωρομάντηλα από βαμβάκι, με ανακυκλώσιμη συσκευασία, χωρίς παραβένες, οινόπνευμα και αλλεργιογόνα όχι μόνο φροντίζουν τις ευαίσθητες επιδερμίδες αλλά επίσης διαλύονται σε μικρό χρονικό διάστημα χωρίς να αφήνουν πίσω τους βλαβερά υπολείμματα.

 1. Επαναχρησιμοποιούμενες ή βιοδιασπώμενες σερβιέτες

   

Σερβιέτες πολλαπλών χρήσεων δημιουργούν λιγότερα απορρίμματα και μας απαλλάσσουν από τις πλαστικές συσκευασίες. Αν δεν νιώθετε άνετοι με μία τέτοιου είδους ιδέα, μπορείτε να επιλέξετε βιοδιασπώμενες, με οικολογικό βαμβάκι, χάρτινη συσκευασία και βιοδιασπώμενο πλαστικό περιτύλιγμα που επίσης μπορείτε να προμηθευτείτε από ορισμένα σούπερ-μάρκετ.

Αντίθετα, οι συμβατικές σερβιέτες των σούπερ-μάρκετ περιτυλίγονται σε πλαστικές συσκευασίες και φτιάχνονται από παράγωγα του πετρελαίου, ενώ πολλές φορές δημιουργούν ερεθισμούς, γι’ αυτό και τις περισσότερες φορές είναι τόσο φθηνές.

 1. Βούρτσα από μπαμπού
   

Γιατί να επιλέξουμε μία βούρτσα με πλαστική λαβή, εφόσον μπορούμε να επιλέξουμε μία με ξύλινη; Όχι μόνο θα κάνει την ίδια δουλειά, αλλά λόγω του ότι φτιάχνεται από ένα τέτοιο υλικό, δεν θα προκαλέσει κανενός είδους ζημιά στον πλανήτη.

 1. Οδοντόβουρτσα από μπαμπού
   

Ακολούθως, μπορούμε να εφαρμόσουμε την ίδια λογική και στην οδοντόβουρτσα μας. Οι ίνες της βούρτσας μπορεί να είναι από πλαστικό, αλλά τουλάχιστον μπορούμε να αποφύγουμε τη πλαστική βάση.

 1. Μπατονέτες από μπαμπού

   

Πόσες φορές έχετε παρατηρήσει την πλαστική λαβή της μπατονέτας σας;

Και ναι, οι μπατονέτες φαίνονται τόσο μικρές και ασήμαντες που δεν μας γεμίζουν το μάτι ότι μπορούν να αποδειχθούν τοξικές στην φύση. Αν υποθέσουμε ωστόσο ότι εσείς καταναλώνετε ένα μικρό κουτάκι κάθε δύο μήνες και το ίδιο επίσης κάνει και άλλο ένα δισεκατομμύριο ανθρώπων στον κόσμο, τότε η ποσότητα δεν μοιάζει και τόσο αμελητέα.

Μπορεί να είναι φτηνές, ωστόσο είναι εξαιρετικά βλαβερές, όχι μόνο αυτές, αλλά και η πλαστική συσκευασία τους. Μπορούν όμως να αντικατασταθούν από νέες, με ξύλινη λαβή και οικολογικό βαμβάκι, που δεν θα έχουν τίποτα να ζηλέψουν.

 1. Eco-friendly απορρυπαντικό ρούχων
   

Με όσο το δυνατόν περισσότερα «πράσινα συστατικά» και σεβασμό στο περιβάλλον, μία μικρή έρευνα στο ίντερνετ ίσως καταφέρει να σας επιστήσει λίγο παραπάνω την προσοχή. Πλέον στο εμπόριο υπάρχουν πολλά και διαφορετικά προϊόντα σε όχι και τόσο απρόσιτες τιμές. Χωρίς υψηλό δείκτη Ph, με οικολογικές συσκευασίες και φυσικής προέλευσης συστατικά από εταιρίες με ελάχιστη έως μηδενική εκπομπή ενεργού άνθρακα, όλα είναι προσβάσιμα ανά πάσα στιγμή με το πάτημα ενός κλικ.

 1. Βιοδιασπώμενο χαρτί υγείας
   


 

Τελευταίο στη λίστα, ίσως γιατί θεωρείται λίγο πιο εξειδικευμένο και ακριβό, είναι αρκετά πιο διαδεδομένο στο εξωτερικό καθώς σχεδιάστηκε για να διαλύεται εύκολα και γρήγορα μέσα στα αποχετευτικά συστήματα. Αν ενδιαφέρεστε για κάτι παρόμοιο, ίσως αυτή η ιδέα σας φανεί ιδιαίτερα χρήσιμη.

Πλέον με το ίντερνετ, η εξερεύνηση νέων οικολογικών προϊόντων είναι τόσο απλή, που είναι κρίμα να μην την δοκιμάζουμε. Σίγουρα δεν μπορούμε να μειώσουμε το οικολογικό μας αποτύπωμα στο εκατό τα εκατό, αλλά αν καταφέρουμε να επιτύχουμε μία ολοκληρωμένη συλλογική προσπάθεια, τότε σίγουρα υπάρχει ελπίδα να ανακάμψει το περιβάλλον και το οικοσύστημα του εκπληκτικά όμορφου, γεμάτου εκπλήξεις, κόσμου που ζούμε.

alithia.gr