Το καλοκαίρι είναι η εποχή που μας σπρώχνει στις βεράντες και στις αυλές, για απολαυστικά τραπέζια και συζητήσεις μέχρι το πρωί. Και πέρα από το σπίτι, τις ταράτσες και τoυς κήπους τους ανοίγουν και ένα σωρό εστιατόρια, τόσο στην Αθήνα, όσο και σε διάφορα νησιά και χωριά.
Είτε μας αρέσει να διοργανώνουμε λαχταριστά μπάρμπεκιου, είτε απολαμβάνουμε να πίνουμε ένα κρασί με την παρέα, μαζί με ένα πλατό τυριών και αλλαντικών, είτε πάμε για πικ-νικ, τα ζωύφια δεν έχουν καμία θέση στη συντροφιά μας.
Μέλισσες, μύγες, σφήκες, κουνούπια ή άλλα έντομα, μας εμποδίζουν να ευχαριστηθούμε το φαγητό μας, ενώ για τους αλλεργικούς, γίνονται αληθινός βραχνάς.
Ευτυχώς όμως, υπάρχουν αρκετοί «σπιτικοί τρόποι» να κρατήσουμε μακριά τα έντομα, δίχως «αιμοσταγή»κυνηγητά και ανθυγιεινά σπρέι.
Aνάβουμε κεράκια Σιτρονέλας
Η σιτρονέλα, την οποία πολλοί αποκαλούν και κιτρονέλλα, είναι ένα πολυετές ποώδες αρωματικό φυτό με καταγωγή από την Ινδία, το οποίο απωθεί τα κουνούπια. Τα κεριά με έλαιο Σιτρονέλας είναι ένας αποτελεσματικός, μη τοξικός τρόπος απώθησης πολλών εντόμων σε εξωτερικούς χώρους. Όταν καίγονται διαχέουν ένα άρωμα στον αέρα, που ενώ για τους περισσότερους από εμάς είναι ευχάριστο, απωθεί τα ενοχλητικά ζωύφια.
Κάτι που θα πρέπει να λάβουμε υπόψιν, είναι ότι τα κεριά σιτρονέλλας δρουν πιο αποτελεσματικά στην στενή περιοχή. Επομένως, όσο πιο κοντά βρισκόμαστε στο κερί, τόσο πιο προστατευμένοι είμαστε από τα παράσιτα.
Επενδύουμε σε εντομοαπωθητικά φυτά
Ορισμένα φυτά είναι γνωστά για την εντομοαπωθητική τους δράση. Η δράση τους αυτή οφείλεται στο γεγονός ότι περιέχουν αιθέρια έλαια, που παράγουν μια έντονη οσμή αποτρεπτική για τα έντομα.
Φυτά όπως η λεβάντα, το χρυσάνθεμο, η καλέντουλα και το λεμονόχορτο θεωρούνται κορυφαία φυσικά εντομοαπωθητικά λόγω της μυρωδιάς τους.
Φυτεύοντας μερικά απ′ αυτά κοντά στο σημείο του κήπου που συνηθίζουμε να απολαμβάνουμε το φαγητό μας ή τις καλοκαιρινές μαζώξεις μας, θα αποθαρρύνουμε τα έντομα. Επιπλέον, θα έχουμε στη διάθεσή μας μια μοσχομυρωδάτη αυλή για τις υπαίθριες συγκεντρώσεις μας.
Ας φτιάξουμε μια γωνιά με βότανα
Ορισμένα, αρωματικά βότανα απωθούν τα ζωύφια. Σε αυτά περιλαμβάνονται ο βασιλικός, το δεντρολίβανο και η μέντα. Μια καλή συμβουλή είναι να φυτέψουμε σε μια γωνιά τα βότανα, να κόβουμε φυλλαράκια και κλαδάκια και στη συνέχεια να τα τοποθετούμε στο τραπέζι και στα γύρω σημεία.
Ιδανικά, γεμίζουμε μερικά βάζα με βότανα όπως ο βασιλικός και το δεντρολίβανο, σε συνδυασμό με εντομοαπωθητικά φυτά, όπως η λεβάντα και το λεμονόχορτο. Το άρωμα που θα προκύψει θα είναι τόσο δυνατό, που θα διώχνει μακριά κάθε ανεπιθύμητο «επισκέπτη».
Οι φλούδες πλέον δεν θα πηγαίνουν κατευθείαν στα σκουπίδια
Ένα ακόμη φυσικό άρωμα που μισούν τα ζωύφια, είναι εκείνο που διαχέεται από τις φλούδες των εσπεριδοειδών. Επομένως εμείς, δεν έχουμε παρά να κόψουμε φλούδες πορτοκαλιού, λεμονιού ή γκρέιπφρουτ, να τις τοποθετήσουμε σε μικρά μπολ γύρω από το τραπέζι και να δειπνήσουμε χωρίς εξωγενείς ενοχλήσεις.
Ας δοκιμάσουμε το κόλπο με το νερό και τα κέρματα
Αν θέλουμε να δοκιμάσουμε κάτι διαφορετικό, μπορούμε να ποντάρουμε στο κλασικό τέχνασμα που χρησιμοποιεί την αντανάκλαση του φωτός, για να μπερδέψει τους ανεπιθύμητους επισκέπτες και να τους διώξει μακριά.
Γεμίζουμε μερικά ποτήρια νερό και ρίχνουμε στο καθένα δυο-τρία αστραφτερά κέρματα. Τοποθετώντας τα ποτήρια κοντά στο σημείο που θα δειπνήσουμε, θα παρατηρήσουμε ότι οι μύγες και τα λοιπά έντομα αποκλείεται να πλησιάσουν.
Ας εξανεμίσουμε τα έντομα (κυριολεκτικά)
Αντί να χρησιμοποιούμε τα χέρια μας προκειμένου να απομακρύνομε τις ενοχλητικές μύγες, τα κουνούπια ή άλλα έντομα, γιατί πολύ απλά να μην χρησιμοποιήσουμε έναν ανεμιστήρα; Ο τεχνητός άνεμος αφενός θα κρατήσει τα ζουζούνια μακριά και αφετέρου τους καλεσμένους μας δροσερούς,
Ας κουρέψουμε το γκαζόν
Το τακτικό κούρεμα του γκαζόν βοηθά στη μείωση του πληθυσμού των ζωυφίων στον κήπο μας. Εκτός από το να κουρεύουμε το γκαζόν, οφείλουμε να διατηρούμε την αυλή τακτοποιημένη, να αφαιρούμε τα ζιζάνια και να κλαδεύουμε τυχόν κατάφυτους θάμνους.
Πηγή: tomsguide
Επιμέλεια: huffingtonpost.gr