Aφράτα ψωμάκια με σουσάμι και γέμιση ελιάς

Πέμ, 05/08/2021 - 18:05

Πάντα ψάχνουμε συνταγές που να είναι νόστιμες και εύκολες. Έτσι δεν θα μπορούσαμε να προσπεράσουμε αυτή τη συνταγή από το the_3_cooks για τα πιο αφράτα ψωμάκια που θα έχεις δοκιμάσει ποτέ, με σουσάμι και γέμιση ελιάς.

Υλικά:

  • 1 φακελάκι ξερή μαγιά
  • 2 κουταλιές της σούπας ζάχαρη
  • 1 φλιτζάνι τσαγιού χλιαρό γάλα
  • ½ φλιτζάνι τσαγιού χλιαρό νερό
  • ½ φλιτζάνι τσαγιού λιωμένο βούτυρο
  • ½ κουταλάκι του γλυκού αλάτι
  • 1 αυγό+1 αυγό για το άλειμμα
  • 4 ½ φλιτζάνια τσαγιού αλεύρι για όλες τις χρήσεις
  • ½ φλιτζάνι τσαγιού ψιλοκομμένες ελιές
  • σουσάμι

Εκτέλεση:

Σε ένα μπολ ρίξε τη μαγιά, τη ζάχαρη, το χλιαρό γάλα και το χλιαρό νερό. Ανακάτεψε με ένα σύρμα χειρός να διαλυθεί η μαγιά και σκέπασε το μπολ. Άφησε το μείγμα στην άκρη για 10 λεπτά για να ενεργοποιηθεί η μαγιά. Σε άλλο μπολ βάλε το αλεύρι και το αλάτι και κάνε μια λακκούβα στο κέντρο. Ρίξε το αυγό, το λιωμένο βούτυρο και το μείγμα με τη μαγιά. Ζύμωσε παίρνοντας λίγο-λίγο το αλεύρι από τριγύρω, ώσπου να γίνει μια ζύμη μαλακή και ελαστική που να μην κολλάει στα χέρια σου. Αν χρειαστεί πρόσθεσε λίγο αλεύρι ακόμη. Σκέπασε το μπολ με μια πετσέτα και άφησε τη ζύμη να φουσκώσει για μία ώρα.

Όταν είναι έτοιμη η ζύμη πάρε ένα-ένα κομμάτι, άνοιξέ το στην παλάμη σου και βάλε στο κέντρο του μισό κουταλάκι του γλυκού ψιλοκομμένες ελιές. Κλείσε κάθε κομμάτι δίνοντάς του το σχήμα στρογγυλής μπάλας. Τοποθέτησε τα μπαλάκια σε στρογγυλή φόρμα του κέικ. Άλειψε την επιφάνειά τους με αυγό και πασπάλισε με σουσάμι.

Ψήσε τα ψωμάκια σε προθερμασμένο φούρνο στους 190 βαθμούς στον αέρα για 20-25 λεπτά.

Πηγή: savoirville.gr