Αλκοόλ και γιορτές: τι πρέπει να γνωρίζετε

Τώρα που τις γιορτές πίνουμε λίγο παραπάνω και πιο συχνά, η Κλινική Διαιτολόγος-Διατροφολόγος, Μαρία Ρίτσου, μας συμβουλεύει, ώστε να καταναλώσουμε το αλκοόλ σωστά.
Πέμ, 27/12/2018 - 08:57

Το αλκοόλ είναι αναπόσπαστο κομμάτι της κοινωνικής ζωής μας, ειδικά την περίοδο των εορτών. Είναι γεγονός ότι το μήνα Δεκέμβριο η κατανάλωση των αλκοολούχων ποτών αυξάνεται τουλάχιστον κατά 20%. Για να ευχαριστηθείτε το ποτό σας χωρίς να βάλετε σε κίνδυνο την υγεία σας πρέπει να γνωρίζετε ότι:

-Το αλκοόλ θα πρέπει να καταναλώνεται αργά και σε συνδυασμό με φαγητό. Η απορρόφηση του αλκοόλ αρχίζει από τη στιγμή που εισέρχεται στο στομάχι. Όταν αυτό είναι άδειο, τότε το αλκοόλ απορροφάται πιο γρήγορα, ενώ όταν έχετε καταναλώσει ένα γεύμα πιο πριν, ειδικά εάν είναι λιπαρό, ο ρυθμός απορρόφησης μειώνεται.

 

-Θα πρέπει να αποφεύγεται η προσθήκη ανθρακούχων αναψυκτικών καθώς συμβάλλουν, στη γρηγορότερη απορρόφηση του αλκοόλ.

-Προτιμήστε την μπίρα και το κρασί από ποτά που προέρχονται από απόσταξη, καθώς έχουν μικρότερη συγκέντρωση σε αλκοόλ. Ιδανικά το κόκκινο κρασί είναι πλούσιο σε αντιοξειδωτικά.

-Ο κάθε οργανισμός είναι διαφορετικός όσον αφορά την απορρόφηση αλκοόλ, κάποιος μπορεί να αντέχει το πολύ ποτό ενώ κάποιος άλλος όχι.

-Καταναλώστε άφθονο νερό και μεταξύ των ποτών, αλλά και μετά το τέλος της εξόδου.

-Προσθέστε στο ποτό νερό ή παγάκια, έτσι ώστε να αυξάνεται ο όγκος του ποτού, χωρίς όμως να αυξάνεται η περιεκτικότητα του σε αλκοόλη.

ΠΡΟΣΟΧΗ!
Απαγορεύεται η χρήση παρακεταμόλης (π.χ. Depon), γιατί μαζί με το αλκοόλ η κατηγορία αυτή των φαρμάκων προκαλεί ηπατοτοξικότητα.

Μαρία Ρίτσου
Κλινική Διαιτολόγος - Διατροφολόγος
www.diaitologoszografou.gr